Body Double

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Body Double

PavadinimasBody Double
Kilmės šalis JAV
RežisieriusBrian De Palma
Scenaristas (-ai)Robert J. Avrech
Brian De Palma
VaidinaCraig Wasson
Melanie Griffith
Metai1984
Žanrastrileris
Trukmė114 min.
Kalbaanglų
Biudžetas10 mln. JAV dolerių
IMDb įrašas

Body Double1984 m. režisieriaus Brian De Palma sukurtas trileris, nominuotas Auksiniam gaubliui, bet taip pat ir Auksinei avietei.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Craig Wasson – Džeikas Skalis
  • Melanie Griffith – Holė Bodi
  • Gregg Henry – Semas Buchardas
  • Deborah Shelton – Glorija Revel
  • Guy Boyd – detektyvas Džimas Maklynas
  • Dennis Franz – režisierius Rubenas

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Džeikas ir jo teleskopas

Džeikas Skalis, vaidinantis nedidelio biudžeto filmuose, netenka darbo dėl filmavimo aikštelėje patirto klaustrofobijos priepuolio. Netekęs ir gyvenamosios vietos, aktorių kursuose jis susipažįsta su Semu Buchardu, kuris nusprendžia jam padėti. Semas leidžia Džeikui laikinai pagyventi savo name Beverli Hilse, o aprodydamas apartamentus, parodo šiam kad pro teleskopą galima stebėti gretimą namą, kuriame kiekvieną vakarą prie lango šoka pusnuogė moteris, nors jos veido ir negalima įžiūrėti. Semui išvykus, Džeikas netrunka įsitraukti į kaimynės, vardu Glorija, stebėjimą, tačiau jau antrą vakarą pastebi, kad nuo kito namo stogo ją stebi dar vienas vyras – randuoto veido indėnas.

Dieną, išvažiuodamas iš namų, Džeikas pamato taip pat išvykstančią Gloriją ir nusprendžia ją sekti. Atsidūręs prekybos centre jis pastebi, kad moterį taip pat seka ir naktį matytas indėnas. Ši važiuoja į pajūrį, Džeikas – taip pat. Paplūdimyje tas pats indėnas staiga užpuola Gloriją ir pagrobia jos rankinę. Džeikas vejasi, tačiau, įbėgęs į tunelį, patiria klaustrofobijos priepuolį ir priverstas sustoti. Vėliau Džeikas prisipažįsta Glorijai ją sekęs ir mėgina ją pabučiuoti, tačiau ši pabėga.

Vakare Džeikas repetuoja kalbą telefonu, ketindamas paskambinti Glorijai, tačiau pro teleskopą staiga pamato jos namuose įsibrovusį indėną. Džeikas skambina, norėdamas ją perspėti, bet, išvydęs kad indėnas ją užpuolė, bėga į pagalbą. Išdaužus durų stiklą ir įsiveržus į vidų, jį užpuola šeimininkės šuo ir, kol Džeikas su juo galynėjasi, Glorija nužudoma elektriniu grąžtu, o indėnas pasprunka.

Policijos detektyvui Džimui nepatinka Džeikas ir jo pasakojimas, jis atvirai kaltina Džeiką dėl Glorijos, kuri, pasirodo, buvo labai turtinga, mirties. Sugniuždytas Džeikas ima niekur neiti iš namų ir, gerdamas alkoholį, žiūrėti kanalus suaugusiems. Netikėtai vieno anonso metu jis pamato aktorę Holę, šokančią taip pat, kaip ir Glorija. Džeikas išsinuomoja filmą ir, jį peržiūrėjus, įtarimai dar labiau sustiprėja.

Nuvykęs į pornografinius filmus kuriančią kompaniją, Džeikas netrunka gauti aktoriaus darbą. Suvaidinęs sceną su Hole, jis apsimeta esąs turtingas ir pakviečia Holę į namus. Čia jis ima ją kamantinėti ir išgauna prisipažinimą: jai iš tiesų buvo sumokėta, kad keletą vakarų gretimame name vakarais šoktų pusnuogė prie lango neva tutingam draugui, kuris mėgsta stebėti. Tuo metu Džeikui paskambina Semas ir jis, davęs Holei išgirsti skambinančiojo balsą, gauna patvirtinimą, kad ją nusamdė būtent šis žmogus. Džeikas mėgina įkalbėti Holę duoti parodymus policijai, tačiau ši nesutinka ir pabėga, pakeliui įlipdama į pakeleivingą mašiną.

Likęs vienas, Džeikas skambina į policiją ir papasakoja savo versiją: Semas leido jam apsigyventi savo namuose ir sudomino moterimi gretimame name, būdamas tikras, kad Džeikas, stebėdamas ją kiekvieną vakarą, taps nusikaltimo liudininku, kad Gloriją nužudo indėnas ir tai apiplėšimas, o ne sąmoninga žmogžudystė. Detektyvui Maklynui pasakius, kad Semas iš tiesų yra Glorijos vyras, versija įgauna dar didesnį pagrindą. Policija liepia Džeikui atvykti, tačiau šis važiuodamas pamato kaip Holė apsvaiginama gretimoje mašinoje, kurią vairuoja tas pats indėnas, ir puola ją persekioti. Greta užtvankos prie jau iškastos kapo duobės Džeikas susigrumia su indėnu ir staiga supranta, kad tai tik kaukė, po kuria slepiasi Semas ir kodėl Glorijos šuo nusikaltimo naktį užpuolė jį, o ne „indėną“.

Grumtynių metu Džeikas su Hole atsiduria kapo duobėje, kur jį vėl apima klaustrofobijos priepuolis. Džeikas privalo arba įveikti save, arba bus palaidotas gyvas...

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimas Kategorija Asmuo Rezultatas
Auksinis gaublys Geriausia antrojo plano aktorė Melanie Griffith Nominacija
National Society of Film Critics Awards Geriausia antrojo plano aktorė Melanie Griffith Laimėjo
New York Film Critics Circle Awards Geriausia antrojo plano aktorė Melanie Griffith Nominacija
Auksinė avietė Blogiausias režisierius Brian De Palma Nominacija