Bliuzrokas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Blues rock)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bliuzrokas
Stilistinės ištakos: Bliuzas (ypač elektrinis), rokenrolas, rokas
Kultūrinės ištakos: XX amžiaus 7-as dešimtmetis, JAV, Anglija
Tipiniai muzikiniai instrumentai: Gitara - Bosas - Vokalas - Būgnai - Klavišiniai - Lūpinė armonikėlė
Vyraujantis populiarumas: didžiausias septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose, tačiau išliko populiarus iki šių dienų
Požanriai
pankbliuzas

Bliuzrokas – muzikos žanras, sujungiantis bliuzą su rokenrolu, paprastai išsiskiriantis vyraujančiu elektrinės gitaros skambesiu. Nors rokenrolas ir bliuzas visada turėjo daug bendrų bruožų, bliuzroko kaip atskiro stiliaus pradžia laikomas septintojo dešimtmečio vidurys. Jo susikūrimą labiausiai lėmė tokios grupės, kaip Cream bei The Rolling Stones, nevengusios eksperimentuoti su senųjų bliuzmenų kūriniais.

Bliuzrokas dažnai apibūdinamas kaip bliuzo improvizacija, susitelkusi apie gitaristą. Žanrui būdingos šiek tiek „kietesnės“ gitaros solo bei greitesnis atlikimo tempas, lyginant su bliuzu. Neretai groja du gitaristai: vienas kaip pagrindinis, antrasis akompanuoja pirmajam. Vokalas taip pat vaidina svarbią rolę, nors kai kuriais atvejais vokalisto gali ir nebūti. Bliuzrokas be vokalisto vadinamas instrumentiniu bliuzroku.

Žymesni atlikėjai: Eric Clapton, Jimi Hendrix, Gary Moore, The Rolling Stones, Lynyrd Skynyrd, Stevie Ray Vaughan, Led Zeppelin, John Mayall.