Björk

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Björk
Biografija
Pilnas vardasBjörk Guðmundsdóttir
Gimė1965 m. lapkričio 21 d. (58 metai)
Reikjavikas, Islandija
ŽanraiAlternatyvus rokas
elektroninė muzika
IDM
ambient
eksperimentinė
trip-hop
džiazas
barokinis popsas
Kūrinių kalbosanglų, islandų
VeiklaVokalistė, muzikantė, prodiuserė, aranžuočių kūrėja, programuotoja, aktorė
InstrumentaiVokalas, klavišiniai, pianinas, fleita, kompiuteris
Aktyvumo metai1977 – iki dabar
Įrašų kompanijaOne Little Indian
Elektra/Atlantic
Polydor
Mother
Smekkleysa
Susijusi veiklaThe Sugarcubes, Tappi Tíkarrass, KUKL, Spit and Snot, Exodus, Jam80
Svetainėbjork.com

Björk Guðmundsdóttir (g. 1965 m. lapkričio 21 d.) yra Islandijos dainininkė-dainų kūrėja, kompozitorė, aktorė ir muzikos prodiuserė. Ji buvo nominuota 13 Grammy apdovanojimų, Academy apdovanojimui ir dviem Auksinio gaublio apdovanojimams (įskaitant vieną už vaidinimą).

Ji geriausiai žinoma dėl savo išraiškingo vokalo ir domėjimosi daugybe muzikos stilių, įskaitant pop, alternatyvų roką, džiazą, ambient, elektroninę ir įvairių šalių liaudies muziką, įsidėmėtini ir jos ekscentriški sceniniai kostiumai. Björk yra laimėjusi daugybę apdovanojimų. Atlikėjos žinomiausios dainos yra jos debiutinis singlas, kelios dainos, kurioms pavyko įkopti į Didžiosios Britanijos top 10. Kelios iš jų susilaukė sėkmės ir Amerikos moderniojo roko radijo stotyse: "Human Behaviour", "It's Oh So Quiet", "Army of Me" ir "Hyperballad".

Jos įrašų kompanija, One Little Indian 2003 metais pranešė, kad Björk jau yra pardavusi 15 mln. įrašų visame pasaulyje. Gegužės 8 d. Atlikėja buvo 36 vietoje VH1 "100 geriausių: moterys rokenrole" ir 8 vietoje MTV "22 geriausi balsai pasaulyje". 2008-aisiais atlikėja koncertavo Vilniuje, Vingio parke.

Ankstyvoji kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Björk muzikinė karjera prasidėjo jai būnant vienuolikos, kai ji pradėjo mokytis groti pianinu pradinėje mokykloje. Vienas iš jos dėstytojų įrašė jos sudainuotą Tinos Charles dainą „I Love to Love“ ir nusiuntė į RÚV, tuomet vienintelę radijo stotį Islandijoje. Išgirdęs mažametę dainininkę, įrašų kompanijos Fálkinn atstovas susirado Björk ir pasiūlė jai kontraktą. Su patėvio, grojusio gitara, pagalba Björk 1977 metais įrašė pirmąjį albumą. Jame buvo keletas populiarių islandiškų vaikiškų dainelių ir keletas populiarių dainų koverių, pvz., The BeatlesThe Fool On the Hill“, perdainuotas Islandų kalba. Šis albumas turėjo tikrai didelį pasisekimą Islandijoje.

Björk paveikė pankroko banga; keturiolikos ji sukūrė mergaičių pankroko grupę Spit and Snot, vėliau (1979 m.) – jazz fusion grupę pavadinimu Exodus. Būdama penkiolikos (1980 m.) Björk baigė muzikos mokyklą ir po metų su bosistu Jakob Magnússon sukūrė dar vieną grupę, pavadinimu Jam-80, su kuria išleido singlą Bítið Fast í Vítið ir albumą Miranda.

Vėliau Björk kūrė su Einar Örn Benediktsson ir Einar MelaxPurrkur Pillnikk bei su Guðlaugur Óttarsson, Sigtryggur Baldursson ir Birgir MogensenÞeyr. Po dviejų savaičių repeticijų ir naujų dainų kūrimo jie, pasivadinę KUKL (isl. „burtai“), nusprendė tęsti savo bendradarbiavimą muzikos srityje ir toliau kurti muziką, kurią kai kas įvardina panašią į gotų muziką. Björk pradėjo reikštis pirmieji jos dainavimo stiliaus ypatumai, kurie vėliau taps jos „vizitine kortele“ – staugimas, kaukimas ir klykimas.

KUKL koncertavo Islandijoje su anarchistine Jungtinės Karalystės pankroko grupe Crass, vėliau patys aplankė Jungtinę Karalystę, koncertuodami su Flux of Pink Indians. Grupė sukūrė dar du albumus: The Eye (1984 m.) ir Holidays in Europe (1986 m.). 1986 m. vasarą keli KUKL nariai pasitraukė iš grupės, norėdami sukurti savąją pavadinimu Pukl, vėliau pervadintą į The Sugarcubes.

The Sugarcubes[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

The Sugarcubes pirmasis singlas „Ammæli“ (isl. „Gimtadienis“) tapo dideliu hitu Didžiojoje Britanijoje ir JAV. Grupe pradėjo domėtis didžiosios įrašų kompanijos. Grupė pasirašė kontraktus su One Little Indian (Didžioji Britanija) ir Elektra Records (JAV) bei 1988 metais įrašė pirmajį albumą Life's Too Good. Šio albumo dėka The Sugarcubes tapo pirmąja Islandijos grupe, susilaukusia tokio didelio pripažinimo.

Būdama šioje grupėje, Björk taip pat dalyvavo kituose projektuose. Su bebop grupe Trio Guðmundar Ingólfssonar ji įrašė Gling-Gló, išleistą Islandijoje. Dainininkė taip pat dainavo 808 State albume ex: el. Bendradarbiavimas su šia grupe ją sudomino house muzika.

Solo karjeros pradžia: 1992-1996[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarp Björk ir Einar Örn įsivyravo įtampa, taigi 1992 m. The Sugarcubes iširo. Björk persikėlė į Londoną ir pradėjo svarstyti apie solo karjerą. Pagaliau ji pradėjo dirbti su prodiuseriu Nellee Hooper, kuris be kita ko prisidėjo ir prie Massive Attack kūrybos. Dainininkės ir prodiuserio bendradarbiavimas leido Björk išleisti pirmąjį solinį albumą Debut (1993 m.) ir hit’ą Human Behaviour. Albumas sulaukė pripažinimo ir JAV tapo platininiu. Debut buvo sudėtos dainos, kurias Björk sukūrė paauglystėje, taip pat ir nauji kūriniai.

Debut sėkmė leido Björk bendradarbiauti ir su kitais atlikėjais. Ji dirbo su David’u Arnold’u prie Play Dead, kuris buvo 1993 m. filmo „The Young Americans“ garso takelis, taip pat su alikėjo Tricky projektu Nearly God. Björk netgi sukūrė dainą „Bedtime Story“ Madonnai.

1994 m. Björk grįžo į studiją dirbti prie savo naujojo solinio albumo, taip pat su atlikėju Tricky, grupe 808 State ir elektroninės muzikos prodiuseriu Howie B. Į albumą Post buvo sudėtos dainos, atspindinčios Björk santykius, dainos apie meilę (viena iš jos mėgstamiausių temų) ir kt. Kaip ir Debut, šios dainos daugiausia buvo parašytos per pastaruosius metus.

1995 m. albumas Post jau buvo paruoštas; jis buvo išleistas birželį ir tapo antruoju Didžiosios Britanijos top’uose ir platininiu JAV. 1997 m. sausį buvo išleistas albumas Telegram, į kurį buvo sudėti remiksai iš Post.

„Homogenic“ ir "Vespertine": 1997-2002[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Björk albumas „Homogenic“, išleistas 1997 m., toliau tęsė atlikėjos muzikines paieškas. Šį albumą reklamavo daugybė singlų, kuriems remiksus kūrė daugybė garsių atlikėjų, tokių kaip Plaid, Funkstorung, Alex Empire ir kt.

2000 m. Björk suvaidino pagrindinį Selmos vaidmenį Larso Von Triero filme "Šokėja Tamsoje“ ir pelnė geriausios aktorės auksinę palmės šakelę Kanų Kino Festivalyje. Tais pačiais metais buvo išleistas ir Bjork sukurtas šio filmo garso takelis.

2001 m. pasirodė intymus ir jausmingas albumas "Vespertine“. Jį įrašyti Bjork padėjo elektronikos genijai Matmos, Zeena Parkins. Albumą lydėjo didžiulis pasaulinis turas, po kurio atlikėja nusprendė išleisti albumą "Greatest Hits“ (2002 m.).

Medulla: 2003-2006[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vėliau Björk išleido daugybę koncertinių DVD įrašų, koncertinių albumų, rinkinių, dokumentinių įrašų ir kitos medžiagos, o 2004-ųjų rugpjūtį pasirodė naujas albumas "Medulla“, kaip vokalinis albumas. Jis debiutavo 14 JAV albumų topo vietoje. Jį įrašyti padėjo Dokaka, Matmos, Mark Bell, Rahzel ir kiti žinomi muzikos pasaulio atstovai.

2004 m. vasarą Bjork atliko dainą "Oceania" per "Atėnų Vasaros Olimpiados" atidarymo ceremoniją. 2005 m. Bjork sudalyvo kuriant meninų filmą apie japonų kultūra "Drawing Restraint 9", kuriam sukūrė ir albumo garso takelį. 2005 m.spalį atlikėja buvo apdovanota "Įkvėpimo prizu" per Q Magazine apdovanojimus.

Volta: 2007-2011[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

6-asis albumas "Volta" buvo išleistas 2007 m. gegužę, kuris debiutavo devintoje JAV albumų vietoje, tai pirmasis Bjork TOP 10 albumas JAV, UK albumas debiutavo septintoje vietoje. Vėliau Bjork surengė aštuoniolikos mėnesių "Voltaic" turą, išleido turo DVD 2009 m. 2010 m. ji buvo apdovanota prestižiniu "Polar Music Prize" apdovanojimu. Bjork pasirodė ir "Dirty Projectors", "Antony and the Johnsons" albumuose.

Biophilia: 2001-2014[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 m. naujuoju albumu tapo "Biophilia", kuris buvo išleistas spalio mėn. 2011 m. Tai buvo aplikacinis albumas, atspindintis naujas technologijas, mokslą ir gamtą. Kiekvienai dešimt dainų buvo sukurta mobili aplikacija. Bjork surengė dvejų metų trukmės "Biophilia" turą.

2014 m. pasirodė "Death Grips" albume.

Vulnicura: 2015-2017[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2015 m. sausio 20 d. po nutekėjimo į internetą Björk išleido savo devintąjį solinį albumą "Vulnicura". Taip pat 2015-2017 metais vyko pasaulinis Vulnicura turas.

Utopia: 2015-2017[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2017 m. rugsėjo 15 d. buvo pristatytas pirmasis singlas "The Gate" iš lapkričio 24 d. išleidžiamo albumo "Utopia". Lapkričio 15 d. išleistas antrasis singlas, "Blissing Me".

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Björk diskografija.

Soliniai albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Björk (1977)
  • Debut (1993)
  • Post (1995)
  • Homogenic (1997)
  • Vespertine (2001)
  • Medúlla (2004)
  • Volta (2007)
  • Biophilia (2011)
  • Vulnicura (2015)
  • Utopia (2017)
  • Fossora (2022)

Garso takeliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2000 – Selmasongs: Music From the Motion Picture Soundtrack Dancer in the Dark
  • 2005 – Drawing Restraint 9

Grammy nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Björk buvo nominuota trylikai Grammy apdovanojimų. Dauguma jų buvo už jos albumus ir video klipus.

  • 1994 – „Human Behaviour“ – Geriausias trumpos formos video klipas
  • 1996 – Post – Geriausias alternatyvios muzikos pasirodymas
  • 1997 – „It's Oh So Quiet“ – Geriausias trumpos formos video klipas
  • 1998 – Homogenic – Geriausias alternatyvios muzikos albumas
  • 1999 – „Bachelorette“ – Geriausias trumpos formos video klipas
  • 2000 – "All Is Full of Love" – Geriausas trumpos formos video klipas
  • 2001 – "Overture" (Selmasongs) – Geriausas pop instrumentalistinis pasirodymas
  • 2001 – "I've Seen It All" (Selmasongs) – Geriausa pop istrumentalistinė aranžuotė pritariant vokalistui(ams)
  • 2002 – Vespertine – Geriausas alternatyvios muzikos albumas
  • 2004 – Family Tree – Geriausas diskų rinkinys arba riboto leidimo įrašai
  • 2005 – "Oceania" – Geriausas moters pop vokalo pasirodymas
  • 2005 – Medúlla – Geriausas alternatyvios muzikos albumas
  • 2008 – Volta – Geriausas alternatyvios muzikos albumas

Kiti apdovanojimai, nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Academy apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 – Geriausia originali daina filmo garso takeliui – "I've Seen It All" – Nominuota

MTV Europos muzikos apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1995 – Geriausia moteris dainininkė – Laimėjo
  • 1997 – Geriausia moteris dainininkė – Nominuota
  • 1998 – Geriausiojo Bajsätar apdovanojimas – Nominuota
  • 1999 – Geriausias video klipas "All is Full of Love" – Nominuota
  • 2005 – Geriausias alternatyvios muzikos atlikėjas – Nominuota
  • 2007 – Geriausias „Rock On“ atlikėjas – Nominuota
  • 2007 – Geriausas solo atlikėjas – Nominuota

BRIT apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1994 – Geriausias išsiaisvinimo poelgis – Laimėjo
  • 1994 – Geriausia tarptautinė moteris atlikėja – Laimėjo
  • 1996 – Geriausia tarptautinė moteris atlikėja – Laimėjo
  • 1998 – Geriausia tarptautinė moteris atlikėja – Laimėjo
  • 2001 – Geriausias garso takelis "Selmasongs" – Nominuota
  • 2002 – Geriausia tarptautinė moteris atlikėja – Nominuota
  • 2006 – Geriausia tarptautinė moteris atlikėja – Nominuota

Cannes filmų festivalis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2000 – Geriausia aktorė – Laimėjo

Auksiniai gaubliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2001 – Geriausia aktorė dramoje – Nominuota
  • 2001 – Geriausia daina – I’ve Seen It All – Nominuota

Q apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2005 – Įkvėpimo apdovanojimas – Laimėjo
  • 2007 – Geriausias muzikinis video klipas – Earth Intruders

MOJO apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2007 – Įkvėpimo apdovanojimas – Laimėjo

MTV video klipų apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1996 – Geriausia choreografija – It’s Oh So Quiet – Laimėjo
  • 1998 – Geriausia meno vadyba – Bachelorette – Laimėjo
  • 2000 – Geriausi specialieji efektai – All Is Full of Love – Laimėjo

Televizija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1987 – Glerbrot vaidmuo: María. (Ríkisútvarpíð) – Islandijos nacionalinė televizija
  • 2001 – Space Ghost: Coast to Coast

Filmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1982 – Rokk í Reykjavík (Íslenska Kvikmyndasamsteypan), režisierius: Friðrik Þór Friðriksson.
  • 1983 – Nýtt Líf (Íslenska Kvikmyndasamsteypan), režisierius: Þráinn Bertelsson.
  • 1987 – The Juniper Tree, vaidmuo: Margit. (Rhino Home Video)
  • 1994 – Prêt-à-Porter, vaidmuo: modelis.
  • 2000 – Dancer in the Dark, vaidmuo: Selma Jezková. (Zentropa Entertainment)
  • 2005 – Drawing Restraint 9, vaidmuo žinomas kaip „Viešnia.“ (Matthew Barney)
  • 2006 – Anna and the Moods, Björk įgarsija Anna Young. (CAOZ Ltd.)

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1984 – Um Úrnat frá Björk (laisvai platinama)
  • 1995 – Post
  • 2001 – Björk (Little-i)
  • 2003 – Björk Live Book

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]