Bitinijos karalystė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Βιθυνία
Bitinijos karalystė
Romos klientė (nuo 84 m. pr. m. e.)

432 m. pr. m. e. – 74 m. pr. m. e.
Sostinė Nikomedija
Kalbos graikų kalba
Politinė struktūra Romos klientė (nuo 84 m. pr. m. e.)
Istorija
 - Įkūrimas 432 m. pr. m. e. m.
 - Atiteko Romai 74 m. pr. m. e. m.

Bitinijos karalystė – helenistinė valstybė, egzistavusi Mažojoje Azijoje (dab. rytų Turkijos teritorijoje), istoriniame Bitinijos regione.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo VI a. pr. m. e. Bitinija buvo valdoma Achemenidų imperijos, bet jau V a. pr. m. e. susikūrė karalystė, valdoma vietinės dinastijos. IV a. pr. m. e. per Bitiniją perėjo Aleksandro Makedoniečio armija, tačiau šalies autonomija buvo išlaikyta. Pasinaudodamas suirute po Aleksandro mirties, 297 m. pr. m. e. Zipoitas pasiskelbė pirmuoju Bitinijos karaliumi. Ankstyvuoju laikotarpiu Bitinijai teko gintis nuo Seleukidų, Antigonidų ir galatų antpuolių.

Nikomedo I ir jo įpėdinių laikais Bitinija pasiekė tam tikrą stabilumą ir klestėjimą. Buvo įkurta nauja sostinė Nikomedija, tapusi vienu iš labiausiai klestinčių Mažosios Azijos miestų. Bitinija gerai sutarė su Romos Respublika, kuriai padėjo siekti tikslų Azijoje. Valdant Nikomedui III, jis užėmė didžiąją dalį Paflagonijos, o per vedybinius ryšius bandė įsigalėti ir gretimoje Kapadokijos karalystėje. Tiesa, jam tai nepavyko.

Po Nikomedo III mirties sostą paveldėjo Nikomedas IV. Tačiau jo brolis Sokratas Krestas sudarė sąjungą su augančia Ponto karalyste ir 90 m. pr. m. e. užėmė sostą, priversdamas Nikomedą bėgti į Romą. Romėnai jį sugrąžino į valdžią. Ponto karalius Mitridatas VI dar kartą užpuolė Bitiniją ir ją laikė 88-84 m. pr. m. e. Vėliau romėnai vėl pasodino Nikomedą į sostą ir ambasadoriumi čia paskyrė Julijų Cezarį. Šiam reziduojant Nikomedijoje, Romos kontrolė Bitinijoje labai stipriai išaugo.

Nikomedas IV mirdamas paliko karalystę Romai, kuri 74 m. pr. m. e. pavertė ją savo provincija. Tiesa, karas dėl Bitinijos tarp romėnų ir Ponto truko dar 10 metų, iki 64 m. pr. m. e., kol galiausiai įsitvirtino romėnų valdžia. Bitinija tapo Bitinijos ir Ponto provincijos dalimi.

Valdovai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mažosios Azijos istorija
Mažosios Azijos priešistorė
Hatai
Hetitų valstybė
kaškai, muškiai, palai, luviai
Siro-hetitai, kitos valstybės:
Kapadokija, Lydija, Pontas, Karija, Likija, Kilikija, Kipras, Pamfilija, Likaonija, Pisidija, Mysija, Troada, Aeolidė, Jonija, Frygija
Achemenidų imperija
Makedonija > Antigonidai
Seleukidai, Galatija, Kapadokija, Bitinija, Paflagonija, Pergamas, Pontas, Armėnija
Romos imperija (Azija)
Bizantijos imperija
Turkijos istorija