Arpadas (Sirija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Bit Agusi)
Siro-hetitų karalystė:
Bit Agusi
Šalis Sirija
Tautos aramėjai
Valstybės XII-VIII a. pr. m. e.
Miestai Arpadas
Žemėlapyje pažymėta Nr. 2

Arpadas (angl. Arpad, acheologinis pavadinimas Tell Rifa'at) – senovės Sirijos miestas, buvęs į šiaurę nuo Alepo. Jis buvo sostinė siro-hetitų valstybės Bit Agusi, egzistavusios XIIVIII a. pr. m. e.

Tel Rifa'at archeologinis kompleksas buvo kasinėtas 1961 ir 1964 m., vadovaujant britų mokslininkui M. V. Seton Williams. Tai buvo ovalaus plano gyvenvietė, kurios diametras siekė 250 ir 233 m.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Arpadas II tūkst. pr. m. e. priklausė Jamchado karalystei su sostine Alepe. Tačiau XVI a. pr. m. e. Jamchadas buvo prijungtas prie Hetitų imperijos, Arpadas sustiprėjo. Kuomet XII a. pr. m. e. iro imperija, čia susiformavo nepriklausoma Bit Agusi valstybė, ir Arpadas tapo jos stipriausiu miestu. Išliko keletas Arpado sutarčių su gretimomis valstybėmis, pvz., Til Barsipu.

753 m. pr. m. e. Arpadą atakavo Asirijos valdovas Ašur-Niraris, kuris nugalėjo vietos karalių Matielį. Po pastarojo mirties, Arpadas, kaip ir dauguma kitų siro-hetitų karalysčių, sudarė sąjungą su urartais. 743 m. pr. m. e. Arpadą užpuolė Asirijos Tiglat-Pileseras III, kuris patyrė smarkų miestiečių pasipriešinimą. Miesto apgultis tęsėsi net trejus metus. Tik 740 m. pr. m. e. Asirija užėmė Arpadą, gyventojus išžudė arba ištrėmė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]