Bioetanolis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tipiška kolonėlė su kelių rūšių degalais Brazilijoje
Biokurą naudojantis automobilis, vienas iš Saab modelių

Bioetanolis – tai etilo alkoholis, pagamintas iš biomasės ir (ar) biologiškai skaidomos atliekų dalies, skirtas naudoti kaip biokuras.

Bioetanolis yra augalinės kilmės produktas, gaminamas iš augalinės žaliavos:

Bioetanolis yra labiausiai paplitę biodegalai. Esant įprasto benzino sudėtyje iki 20 % bioetanolio, nebūtini techniniai variklio pakeitimai, nesumažėja variklio galia. Norint naudoti aukštesnės koncentracijos bioetanolį, reikalingi variklio pakeitimai. Modifikuotuose varikliuose, prisiderinančiuose prie degalų, bioetanolio dalis gali sudaryti iki 85 % ar net iki 100 % viso degalų kiekio. Bioetanolio energetinė vertė sudaro 2/3 benzino vertės, todėl jo suvartojamas kiekis yra didesnis.

Bioetanolis, kuris sutrumpintai vadinamas E85, yra etilo alkoholio pagrindu gaminamas kuras, kuriame yra 85 proc. etanolio ir 15 proc. benzino. Šuo metu pardavinėjamos 98E15 bei 98E25 kuro rūšys turi atitinkamai 15 bei 25 proc. etanolio. Visoje ES visose parduodamose benzino rūšyse turi būti iki 10 procentų etanolio.[1]

Aplinkos tarša[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naudojant bioetanolį E85 į aplinką patenka mažiau kenksmingo anglies monoksido, angliavandenių bei kitų teršalų. 5 % mišinys taršą apytikriai sumažina apie 2,5–3,0 %. 100 % bioetanolio naudojimas taršą sumažintų 50–60%, lyginant su tradiciniu iškastiniu kuru. E85 – tai aplinką tausojantys degalai. Juos naudojant į atmosferą išskiriama 80 proc. mažiau anglies dvideginio – šilumą sulaikančių dujų, kurios sukuria šiltnamio efektą, negu naudojant įprastinį kurą. Be to, augalai, naudojami kaip žaliava bioetanolio gamybai, sugeria anglies dvideginį, tokiu būdu mažindami šių dujų koncentraciją atmosferoje.

Bioetanolio gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bioetanolio gamybos išlaidos maždaug 2–3 kartus didesnės nei benzino gamybos išlaidos iš žalios naftos. Todėl tokio kuro vartojimo skatinimui būtinas mokesčių mažinimas ar kitos lengvatos.

Gaminant etanolį, augaluose esantys angliavandeniai paverčiami alkoholiu. Paprasčiausia alkoholį gauti iš cukrinių runkelių ar cukranendrių, nes cukrus juo paverčiamas be tarpinių produktų. Iš krakmolo (pavyzdžiui, grūdų) iš pradžių reikia gauti cukrų, iš kurio vėliau rauginant išskiriamas etanolis. Iš daug ląstelienos turinčių augalų bioetanolį gaminti sudėtingiau, nes, norint, kad celiuliozė virstų cukrumi, reikia naudoti rūgštis arba fermentus. Todėl šis būdas kol kas praktiškai nenaudojamas, nes reikalauja daug išlaidų ir yra neekonomiškas. Visame pasaulyje dedama daug pastangų tobulinant šį bioetanolio gamybos būdą, kadangi žaliavų (bet kokios biomasės) ištekliai yra praktiškai neriboti. Kitame bioetanolio gamybos cikle surūgusią augalų masę (misą) reikia distiliuoti, kad išsiskirtų alkoholis. Gamybos atliekos gali būti panaudojamos biodujoms gaminti ar žemės ūkyje (sušeriamos gyvuliams, dirvoms tręšti). Gautame alkoholyje dar yra apie 4 % vandens, todėl jį reikia išgryninti (nuvandeninti) iki 99,6–99,8 %.

Manoma, kad didėjanti pasaulyje bioetanolio gamyba gali pažeisti balansą tarp CO2 taršos ir planetos augalų CO2 absorbavimo. Dėl šios priežasties ES valdžia bando kontroliuoti bioetanolio gamintojus. Nuo šiol gamintojai turi patvirtinti, kad biomasės auginimo vietose iki 2008 m. nebuvo pelkių ar tropinių miškų. Optimalus tokios problemos sprendimas – bioetanolio gamyba iš organinių atliekų. Tačiau tokia gamybos technologija dar nėra išvystyta.

Bioetanolio privalumai:

  • mažesnė kaina, lyginant su benzinu,
  • aukštesnis oktaninis kuro skaičius, negu aukščiausios rūšies benzino,
  • dega žemesnėje temperatūroje, nei įprastas benzinas, patiriama mažiau šiluminių nuostolių, kas sąlygoja aukštesnį variklio darbo efektyvumą,
  • tausoja aplinką,
  • valo degalų sistemą – pailgėja variklio tarnavimo laikas
  • remiamas ir vystomas žemės ūkis.

Bioetanolio trūkumai:

  • didesnės gamybos išlaidos,
  • kuro sąnaudos didesnės 20–30 % (degimo specifikos),
  • norint optimaliai naudoti bioetanolio degalus, reikalingas specialus adapteris varikliui,
  • bioetanolis (kaip ir dujos) prastai garuoja žemoje temperatūroje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]