Binaural

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Binaural
Binaural viršelis
Pearl Jam studijinis albumas
Išleistas 2000 m. gegužės 16 d.
Įrašytas 1999 m. rugėjį – 2000 m. sausį
Žanras Alternatyvus rokas, psichodelinis rokas
Trukmė 52:05
Įrašų kompanija Epic
Prodiuseris Tchad Blake, Pearl Jam
Apžvalgos
Pearl Jam chronologija
Yield
(1998)
„Binaural“
(2000)
Riot Act
(2002)

„Binaural“ yra šeštasis amerikiečių alternatyvaus roko grupės „Pearl Jam“ albumas, išleistas 2000 m. gegužės 16 d. Įrašinėjant albumą, grupėje vyravo įvairios problemos, tokios kaip vokalisto Eddie Vedder kūrybinis išsisėmimas bei gitaristo Mike McCready priklausomybė nuo raminančiųjų vaistų.

Muzika šiame albume turi daugiau eksperimentinių elementų bei binarinę įrašymo techniką. Albumas susilaukė teigiamų kritikų įvertinimų ir debiutavo antroje „Billboard 200“ topo vietoje. Albumas JAV tapo auksiniu ir buvo pirmuoju grupės albumu, netapusiu platininiu.

Įrašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Panašiai kaip ir ankstesniame albume „Yield“, grupė dainas kūrė atskirai prieš pradedant įrašymus. Šis albumas buvo pirmasis nuo antrojo albumo „Vs.“, kurio neprodiusavo prodiuseris Brendan O’Brien. Kadangi grupė norėjo pokyčių, jie pasisamdė prodiuserį Tchad Blake, kuris yra žinomas dėl binarinės įrašymo technikos naudojimo. Ši technika naudojama įrašant dviem mikrofonais, taip sukuriant atmosferinį garsą. Ši technika naudojama keliose albumo dainose, kaip pavyzdžiui „Of the Girl“. Tai – pirmasis grupės albumas, kuriame groja būgnininkas Matt Cameron, prie grupės prisijungęs „Yield“ turo metu.

Albumas buvo įrašinėjamas 1999 m. pabaigoje ir 2000 m. pradžioje Sietle, gitaristo Stone Gossard studijoje. Suvedimo darbai buvo atlikti Los Andžele, tačiau grupė išreiškė savo nepasitenkinimą dėl galutinio varianto. Pasak grupės gitaristo Mike McCready, prodiuseris puikiai atliko savo darbą su lėtesnėmis dainomis, kaip „Nothing as It Seems“, tačiau blogai apdirbo kitas, kurios turėjo skambėti sunkiau. Iš naujo suvesti šias dainas grupė pasikvietė savo ankstesnįjį prodiuserį O’Brien, kuris darbą atliko Atlantoje. Prodiuseris taip pat pakeitė ir dainų sąrašą.

Albumo kūrimo laikotarpiu grupė susidūrė su įvairiomis problemomis. Vokalistas Eddie Vedder teigė, jog jis jautė kūrybinį išsisėmimą, todėl jam buvo itin sunku sukurti dainoms žodžius. Nors jis parašė muziką dainoms „Insignificance“ ir „Grievance“, jis ilgai joms kūrė žodžius. Norėdamas susikoncentruoti ties žodžių kūrimu, jis privertė save nebekurti muzikos ir apskritai nebegroti gitara. Tačiau vieną dieną jo akį patraukė ukulėlė, kuri teoriškai nebuvo gitara. Su šiuo instrumentu jis parašė dainą „Soon Forget“. Tuo pačiu metu gitaristas McCready buvo paguldytas į reabilitacijos centrą, kadangi jis bandė išsigydyti priklausomybę nuo raminančių vaistų.

Grupė įrašė daug dainų, kurios nepateko į albumą. Tris iš jų galima išgirsti grupės koncertiniame DVD „Touring Band 2000“ – „Thunderclap“, „Foldback“ ir „Harmony“. Keletas dainų vėliau pateko į 2003 m. išleistą retų dainų rinkinį „Lost Dogs“: „Sad“, „Hitchhiker“, „In the Moonlight“, „Education“, „Fatal“ ir „Sweet Lew“. Daina „Sad“ pirmiausiai vadinosi „Letter to the Dead“ ir ją parašęs bosistas Jeff Ament teigė, jog nors ji ir skambėjo kaip „tobula pop daina“, ji nebūtų tikusi albumui, kadangi tai – ne pop grupė. Daina „Sweet Lew“, parašyta apie krepšininką Kareem Abdul-Jabbar, nepateko į albumą, nes visiškai jam netiko. Taip pat į albumą nepatekusios dainos „Strangest Tribe“ ir „Drifting“ buvo išleistos 1999 m. grupės fanklubo Kalėdiniame single, taip pat ir „Lost Dogs“ rinkinyje.

Muzika ir žodžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmosios trys albumo dainos skamba linksmai, pakilios nuotaikos, tačiau kitos dainos yra įvairesnės. Grupė nutolo nuo grunge stiliaus ir perėjo prie alternatyvaus roko, turinčio post-punk, folk roko ir psichodelikos elementų. Kai kuriose dainose jaučiamas aiški klasikinio roko įtaka. Dainos „Breakerfall“ gitaros partija labai primena grupės „The Who“ dainą „I Can See for Miles“, o daina „Soon Forget“, kurioje Vedder groja ukulėle, labai primena tos pačios grupės dainą „Blue, Red and Grey“. Kūrinys „Nothing as It Seems“ buvo lyginamas su grupės „Pink Floyd“ kūryba.

Dvejoms albumo dainoms žodžius parašė bosistas Jeff Ament – „Gods' Dice“ ir „Nothing as It Seems“. Trims – gitaristas Stone Gossard. Tai buvo „Thin Air“, „Of the Girl“ ir „Rival“. Dainose kalbama apie niūresnius, tamsesnius dalykus, nei prieš tai išleistame „Yield“. Daugumoje dainų grupė teisią visuomenę dėl jos įsitikinimų. Pavyzdžiui, dainoje „Gods' Dice“ kalbama, kaip žmonės vertina kitus pagal tai ar tiki į Dievą, ar ne. „Nothing as It Seems“ yra apie Ament vaikystę atokiame kaime šiaurinėje Montanoje. Vedder teigė, jog daina „Evacuation“ yra apie pasikeitimus, „Insignificance“ – apie nepavykusius politinius ketinimus, o „Grievance“ apsakomi pavojai, kuriuos gali sukelti technologijos. Gossard dainą „Rival“ apie 1999 m. įvykusį šaudymą mokykloje Kolumbaine, per kurį mirė 15 žmonių.

Išleidimas ir pardavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Per pirmą savaitę buvo parduota 226 000 albumo kopijų ir jis debiutavo antroje „Billboard 200“ topo vietoje, atskilęs tik Britney Spears albumui „Oops!... I Did It Again“. Tai buvo pirmasis grupės albumas, netapęs platininiu. Tačiau jis tapo auksiniu ir vien JAV yra parduota virš 850 000 kopijų. Albumas taip pat tapo auksiniu Naujojoje Zelandijoje ir platininiu Australijoje.

Buvo išleisti du singlai. Pirmasis, „Nothing as It Seems“, buvo išleistas balandžio 11 d. ir užėmė 49 vietą „Billboard Hot 100“ tope ir trečiąją „Mainstream Rock“. Kitas singlas, „Light Years“, į „Hot 100“ nepateko, tačiau papuolė į „Mainstream Rock“ ir „Modern Rock“ topus.

Turas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupė reklamavo albumą, koncertuodama Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Turas prasidėjo Lisabonoje gegužės 23 d. Europoje buvo sugroti 26 koncertai. Paskutinis koncertas baigėsi tragedija, kai koncerto „Roskilde“ festivalio Danijoje metu birželio 30 d., žmonėms stumdantis kuo arčiau scenos, devyni žmonės žuvo nuo sutrypimo ir uždusimo. Dėl šios priežasties likę du koncertai liepos mėnesį buvo nutraukti. Po šios tragedijos grupė net svarstė apie išsiskyrimą, tačiau po mėnesio prasidėjęs turas po Šiaurės Ameriką privertė juos tęsti savo darbą.

2000 m. spalio 22 d., koncerto Las Vegase metu, grupė atšventė savo dešimties metų jubiliejų. Paskutinis turo koncertas įvyko lapkričio 6 d. Sietle, kur grupė grojo virš trijų valandų. Nuo šio turo buvo pradėtas įrašinėti kiekvienas koncertas. Vėliau jie išleidžiami CD formatu. Per šį turą grupė išleido 72 koncertinius albumus. Taip pat buvo išleistas ir koncertinis DVD „Touring Band 2000“.

Dainų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visų dainų autorius Eddie Vedder, išskyrus, kur pažymėta. 

Nr. PavadinimasŽodžiaiMuzika Trukmė
1. „Breakerfall“   Vedder 2:19
2. „Gods' Dice“  Jeff AmentAment 2:26
3. „Evacuation“   Matt Cameron 2:56
4. Light Years“   Stone Gossard, Mike McCready, Vedder 5:06
5. Nothing as It Seems“  AmentAment 5:22
6. „Thin Air“  GossardGossard 3:32
7. „Insignificance“   Vedder 4:28
8. „Of the Girl“  GossardGossard 5:07
9. „Grievance“   Vedder 3:14
10. „Rival“  GossardGossard 3:38
11. „Sleight of Hand“   Ament 4:47
12. „Soon Forget“   Vedder 1:46
13. „Parting Ways“   Vedder 7:17
52:05
Papildomas diskas Japoniškame leidime

Visų dainų autorius Vedder. 

Nr. PavadinimasMuzika Trukmė
1. „Footsteps“ (koncertinis įrašas)Gossard 5:24
2. „Better Man“ (koncertinis įrašas)Vedder 4:37


Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pearl Jam

Papildomi muzikantai ir leidybinė grupė
  • Matt Bayles – suvedimas
  • Tchad Blake – prodiusavimas, suvedimas, fotografijos
  • Liz Burns – bendradarbiavimas su NASA dėl nuotraukų
  • April Cameron – smuikas
  • Dakota – vokalas
  • Justine Foy – violončelė
  • Mitchell Froom – klavišiniai, vargonai
  • K.P. Handron, R. O’Dell, NASA – viršelio nuotrauka
  • J. Hester, P. Scowen, NASA – knygelės nuotraukos
  • Wendy Melvoin – perkusija
  • Brendan O’Brien – suvedimas
  • Pearl Jam – production
  • R. Sahai, J. Trauger, WFPC2 science team, NASA – viršelis
  • Adam Samuels, Ashley Stubbert – suvedimas
  • Pete Thomas – perkusija

Topai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Topas (2000) Aukščiausia
vieta
Australija 1
Austrija 8
Belgija (Flandrija) 5
Belgija (Valonija) 34
Kanada 2
Danija 20
Olandija 5
Suomija 10
Prancūzija 12
Vokietija 4
Vengrija 21
Airija 6
Italija 2
Japonija 18
Naujoji Zelandija 1
Norvegija 2
Portugalija 1
Ispanija 11
Švedija 6
Šveicarija 8
Jungtinė Karalystė 5
JAV Billboard 200 2
Internetiniai albumai 2


Singlai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Singlas Aukščiausia vieta
JAV JAV Main JAV Mod AUS GER IRE ITA NLD NOR NZ SWE SWI UK
2000 „Nothing as It Seems“ 49 3 10 7 98 27 6 33 5 42 40 83 22
„Light Years“ 17 26 25 52
"—" žymi, jog singlas nepateko į tą topą.