Billie Joe Armstrong

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Billie Joe Armstrong

B. J. Armstrong 2005 m. per koncertą
Biografija
Pilnas vardasBillie Joe Armstrong
Dar žinomasFink, Wilhelm Fink, Reverend Strychnine Twitch, Two Dollar Bill
Gimė1972 m. vasario 17 d. (52 metai)
KilmėJungtinės Amerikos Valstijos JAV
Žanrairokas, pankrokas, alternatyvus rokas, pop punk
VeiklaDainininkas, gitaristas, dainų kūrėjas, leidybinės įrašų kompanijos bendrasavininkis
Instrumentaivokalas, gitara, pianinas, būgnai, armonika, mandolina, saksofonas, bandža
Aktyvumo metai1986-dabar
Įrašų kompanijaReprise, Lookout!, Adeline
Susijusi veiklaGreen Day, The Network, Pinhead Gunpowder, Foxboro Hot Tubs

Billie Joe Armstrong (gim. 1972 m. vasario 17 d. Oklande, Kalifornija) – JAV dainininkas, pankroko grupės Green Day, taip pat roko grupių „Pinhead Gunpowder“, „The Network“ bei „Foxboro Hot Tubs“ vokalistas, gitaristas ir dainų kūrėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Augo Andrew „Andy“ Armstrongo ir Ollie Jackson šeimoje. Jis jauniausias iš 6 vaikų. Nuo 4 metų grojo pianinu. Būdamas 5-ių, įrašė pirmąjį kūrinį „Look For Love“, kuris turėjo didelį pasisekimą vietinėse radijo stotyse (ištrauką iš radijo stoties interviu su mažu Billie Joe apie šį įrašą galima išgirsti Green Day dainoje „Maria“). 10 metų neteko tėvo, o jo motina ištekėjo už kito. Visa tai smarkiai paveikė Billie ir jo kūrybą – pvz., pirmoji jo sukurtoji daina (jam būnant 14 m.) buvo apie motiną ir nemėgstamą patėvį – „Why Do You Want Him?“ (vėliau įtraukta į Green Day albumą „1,039/Smoothed Out Slappy Hours“), o Green Day daina „Wake Me Up When September Ends“ (iš albumo „American Idiot“) yra apie tėvo netektį.

Iš pradžių žavėjosi sunkiuoju metalu, bet vėliau susidomėjo pankroku, išgirdęs Sex Pistols dainą „Holidays in the Sun“. Būdamas beveik 15 metų, Billie Joe ėmė lankytis Gilman Street, kuri tuo metu buvo miesto pankų susibūrimo vieta. Čia Billie Joe ir pradėjo muzikinę karjerą, grodamas vietiniams pankams.

1987 m. kartu su senais draugais Mike Dirnt ir būgnininku Al Sobrante (kurį vėliau pakeitė Tre Cool) susibūrė į grupę „Sweet Children“. Šią grupę, prieš išleisdami pirmąjį albumą, 1990 m. pervadino į Green Day. „Green Day“ tapo viena įtakingiausių grupių pasaulyje ir pirmaujančia pankroko grupe.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

B. J. Armstrong koncertinio turo metu 2005 m.

Per pirmąjį Green Day turą 1990 metais Billie Joe susipažino su punkrocko filosofija besidominčia mergina Adrienne Nesser, kuri buvo viena iš dešimties žmonių, atėjusių pasiklausyti Green Day koncerto. Ilgą laiką pora santykius palaikė telefonu. Daug sykių Billie Joe organizavo koncertinius turus Minesotoje – vien tam, kad galėtų pamatyti savo mylimąją. Per visą muzikinę karjerą Billie Joe yra sukūręs begalę dainų, dedikuotų Adrienne’i, pavyzdžiui, 2000 Light years away, 80, Church on Sunday, Redunant, Last Night On Earth ir t. t. Pasirodžius 3-ajam Green Day albumui „Dookie“ , 1994 m. liepos 2 d. pora susituokė. Antrąją dieną po vestuvių sužinojo, jog Adrienne laukiasi pirmojo vaiko. Sūnus Joseph „Joey“ Marciano gimė 1995 m. vasario 28 d., o po 3-ejų metų, 1998 m. rugsėjo 12 d., jiems gimė antrasis sūnus Jacob Danger.

Kartu su žmona Adrienne Billie Joe yra įkūrę įrašų kompaniją „Adeline Records“, taip pat organizuoja įvairias visuomenines akcijas, skatindami rūpintis planetos išsaugojimu.

Įdomūs faktai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1990 m. Kalifornijos pankroko grupės „Rancid“ vokalistas tokia pačia pavarde Timas Armstrongas pasiūlė Billie Joe prisijungti prie jo grupės, bet jis atsisakė, motyvuodamas „Green Day“ progresu.
  • Nuožmiai kritikavo Džordžo Bušo vykdomą politiką (tai ypač atsispindi didžiulės pasaulinės sėkmės susilaukusiame Green Day albume „American Idiot“), o per prezidento rinkimus palaikė Baraką Obamą.
  • Be daugybės (netoli 80) laimėtų prestižiškiausių muzikos pasaulio apdovanojimų su „Green Day“, 2001 m. per „California Music Awards“ buvo pripažintas geriausiu vokalistu, o nuo 2004 m. (kai grupė sugrįžo su pasikeitusiu įvaizdžiu ir muzikinį pasaulį sudrebinusiu albumu „American Idiot“) sunkiosios muzikos žurnalo „Kerrang!“ skaitytojų apklausose visada figūruoja tarp lyderių. 2005 m., išrinktas pačiu seksualiausiu vyru ir paklaustas, ką apie tai mano, Billie Joe nustebo: „Aš? Seksualus? Oho! Aš pamalonintas! Asmeniškai manau, kad Tre seksualesnis už mane“[1].
  • Billie Joe neretai leidinių apklausose išrenkamas ir tarp geriausių šiuolaikinių gitaristų. Pripažinimą šioje srityje liudija ir nuo 2006 m. rugpjūčio į apyvartą išleista „Gibson“ firmos gitara „Billie Joe Armstrong Les Paul Junior“[2].
  • Paklaustas, dėl ko labiausiai gailisi, Billie Joe sako: „Didžiausia klaida, kad albumo „Insomniac“ nepavadinome „Jesus Christ Supermarket““.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Be Green Day, B. J. Armstrongas yra gavęs ir asmeninių apdovanojimų.

  • 2001 m. – „California Music Awards“ – Geriausias vokalistas
  • 2001 m. – „California Music Awards“ – Geriausias dainų kūrėjas
  • 2001 m. – „Kerrang! Awards“ – Geriausias dainų autorius
  • 2003 m. – „California Music Awards“ – Metų atlikėjas
  • 2003 m. – „California Music Awards“ – Geriausias gitaristas
  • 2005 m. – „Kerrang!“ – Geriausiai besirengianti žvaigždė
  • 2005 m. – „Kerrang!“ – Metų herojus
  • 2010 m. – „Spin“ – „The Sex God“

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. www.greendaygroup.canalblog.com Green Day kanalo blog'as
  2. www2.gibson.com B. J. Armstrongas - „Gibson“ tinklalapyje

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]