Beta C-Mag

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karys šaudo automatiniu karabinu M-4 su 100 šovinių dėtuve C-MAG (2003 m., Afganistanas)

Beta C-Mag – dvibūgnė šaulių ginklų dėtuvė, kurioje telpa 100 šovinių, kurių kalibras 5,56×45 mm, 7,62×51 mm NATO ar 9×19 mm Parabellum[1]. Dėtuves gamina kompanija Beta Company.

Dėtuvės konstruktorius Džimas Salivenas. Pavadinimas C-Mag yra santrumpa iš century magazine 'šimtinė dėtuvė' (turima omenyje 100 šovinių talpa). Dėtuvė patentuota (JAV patentas Nr. 4658700).

Dėtuvės Beta C-Mag variantas automatiniam šautuvui M16 yra JAV kariuomenės ginkluotėje.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Double drum magazine filled with 100 rounds
Pilna.
Expended
Tuščia.
Scheminis pilnos ir tuščios Beta C-Mag dėtuvių vaizdas

Dėtuvę sudaro du būgnai, kiekvienas 50 šovinių talpos. Naujausios modifikacijos dėtuvės iš šaulio pusės turi permatomą plastikinę sienelę, kad šaulys matytų, ar dėtuvėje yra šovinių.[2] Dėtuvė Beta C-Mag, užtaisyta 5,56×45 mm šoviniais, sveria 2,1 kg, o 7,62×51 mm NATO šoviniais – 4,77 kg. Tuščios dėtuvės masė yra 1 kg, nepriklausomai nuo naudojamų šovinių kalibro.

Dėtuvę sudaro du komponentai:

  • dvibūgnė šovinių talpykla (angl. twin-drum storage housing) – universali, tinka visiems šovinių kalibrams (5,56×45 mm, 7,62×51 mm NATO ar 9×19 mm Parabellum).
  • tiekimo šulinėlis (tiekimo sąranka, angl. feed clip assembly) – šis elementas kiekvienam kalibrui skirtingas. Atlieka adapterio funkciją.
Vokietijos kariuomenės šautuvas Heckler & Koch G36 su dėtuve C-Mag

Dėtuvės viduje yra tam tikras skaičius pseudošovinių, kurie yra dėtuvės veikimui svarbi dalis. Jie veikia kaip savotiškas tarpinis stūmoklis. Straipsnio dešinėje pusėje pateiktose schemose juodi skrituliukai vaizduoja pseudošovinius, raudonas – viršutinį pseudošovinį, rusvi – šovinius. Žydri – spyruoklių stumtuvus, kurie stumia pseudošovinius, o šie – tikruosius šovinius. Viršutinio pseudošovinio viršutinė pusė nusklembta, kad iššovus paskutinį šovinį ginklo spyna netrukdoma pasiektų priekinę padėtį. Pseudošovinių skaičius priklauso nuo ginklo kalibro ir markės.

Dėtuvę užpildant šoviniais pirmą šovinį pro šulinėlio žiotis įspaudžia gilyn ir pastumia pseudošovinius žemyn. Įstumiant vis daugiau šovinių šulinėlyje buvę pseudošoviniai apačioje pasiskirsto į abu šonuose esančius būgnus, kur su iš paskos slenkančiais šoviniais išsidėsto dviem koncentrinėmis eilėmis.

Šaudymo metu spyruoklių varomi abiejų būgnų rotoriai stumia šovinius link šulinėlio, kuriame jie sudaro dvieilę rikiuotę. Joje viena šovinių eilė būna iš dešiniojo būgno, antra – iš kairiojo.

Ginklai, kuriems tinka C-MAG dėtuvės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

9×19 mm Parabellum[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

5.56×45mm NATO[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

7.62×51mm NATO[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. The Beta Company | BETA MAG C-MAG | 100 Round Maga Archyvuota kopija 2016-09-21 iš Wayback Machine projekto.
  2. Defense Review – Ultimax 100 MK4: Best Choice for USMC Infantry Automatic Rifle (IAR)? Video Clip
  3. Richard Jones; Andrew White (2008). Jane's Guns Recognition Guide. HarperCollins. p. 399. ISBN 978-0-00-726645-6.