Benediktas Dobroslavas Kalinauskas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Benediktas Dobroslavas Kalinauskas
Kalinauskai
Herbas "Kalinowa"
Herbas "Kalinowa"
Gimė 1801 m.
Baltmiškis ties Lyduvėnais
Mirė ?

Benediktas Dobroslavas Kalinauskas (1801 m. Baltmiškis ties Lyduvėnais – ?) – Lietuvos bajoras, 1831 m. sukilimo veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigė Raseinių apskrities mokyklą. 18161822 m. studijavo Vilniaus, Varšuvos, Vroclavo ir Heidelbergo universitetuose, priklausė slaptoms studentų organizacijoms. 18261827 m. kalintas Varšuvoje, vėliau policijos prižiūrimas gyveno Baltmiškyje, tėvo dvare.

Veikla 1831 m. sukilime[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1831 m. pradžioje priklausė Raseinių sukilėlių komitetui, kovo 26 d. su kitais vadovavo sukilėliams užimant Raseinius, sudarė Raseinių apskrities laikinąją valdžią.

Sukilimo pradžioje buvo Raseinių apskrities sukilėlių kariuomenės vyriausiasis vadas ir karo teismo pirmininkas. Vėliau vadovavo vadinamajam „Žemaitijos pasiutėlių“ raitininkų pulkui, dalyvavo kautynėse Raseinių, Telšių ir Šiaulių apskrityse.

1831 m. liepos mėn. su šiuo pulku dengė kitų sukilėlių dalinių atsitraukimą, o rugsėjo 15 d. pasitraukė į Prūsiją, iš ten persikėlė į Prancūziją.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Benediktas Dobroslavas Kalinauskas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IX (Juocevičius-Khiva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006. 202 psl.