Sąjungos muitinės kodeksas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Bendrijos muitinės kodeksas)

Sąjungos muitinės kodeksas – teisės normos, nustatančios visų Europos Sąjungos valstybių narių muitinių veiklą. Sąjungos muitinės kodeksas buvo patvirtintas Europos Tarybos 2013 m. spalio 9 d. reglamentu Nr. Nr. 952/2013.[1]

Bendrijos muitinės kodeksui įgyvendinti Europos Tarybos 1993 m. liepos 2 d. reglamentu Nr. 2454/93[2] buvo patvirtintos jo įgyvendinimo nuostatos.

Vadovaujantis Bendrijos muitinės kodeksu ir jo įgyvendinimo nuostatomis Lietuvoje buvo priimtas Lietuvos Respublikos Muitinės įstatymas[3], įsigaliojęs 2004 m.

Pagrindinės nuostatos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europos Sąjungoje valstybių narių muitinių veikla remiasi muitų sąjunga, t. y., visoms už muitinės veiklą atsakingoms institucijoms galioja bendros teisės normos, šiuo atveju – Bendrijos muitinės kodeksas.

Į šį kodeksą buvo sujungti iki jo priėmimo galioję daugelis Bendrijos reglamentų ir direktyvų, taip pat daug teisės aktų buvo perkelti į Bendrijos muitinės kodekso įgyvendinimo nuostatas.

Bendrijos muitinės kodekse išdėstytos bendrosios taisyklės ir procedūros, užtikrinančios tarifų ir kitų Bendrijos lygyje taikomų priemonių, susijusių su Bendrijos ir trečiųjų šalių prekyba, įgyvendinimą, kodeksas taip pat apima bendrosios žemės ūkio ir prekybos politikos priemonių įgyvendinimą.

Bendrijos muitinės kodeksas taikomas prekybai tarp Bendrijos ir trečiųjų šalių, taip pat prekėms, kurioms taikomos Europos anglių ir plieno bendrijos steigimo sutartis, Europos ekonominės bendrijos steigimo sutartis arba Europos atominės energijos bendrijos steigimo sutartis.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]