Belgijos vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Valstybinė Belgijos vėliava, pločio ir ilgio santykis 13:15
Tautinė Belgijos vėliava, pločio ir ilgio santykis 2:3
Karinė jūrų vėliava
Valstybinių laivų vėliava
1830 m. trispalvė

Belgijos vėliava – stačiakampis audeklas, sudalintas į tris vienodo pločio vertikalias juostas: juodą, geltoną ir raudoną.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vertikali kompozicija buvo pasiskolinta iš Prancūzijos vėliavos, o spalvos – iš Brabanto hercogijos spalvų. Kai Belgijoje kilo revoliucija prieš olandų priespaudą, buvo įkurta civilinė sargyba, nešiojusi Brabanto spalvas. Panašumas su Vokietijos trispalve (juoda - raudona - auksinė) yra tik atsitiktinis.

Nėra žinoma, iš kur kilo neįprastos vėliavos proporcijos (13:15). Gali būti, kad jos atsirado iš vieno užsienio reikalų ministerijos įsakymo XIX amžiuje, kuriame buvo skelbiami oficialūs vėliavos išmatavimai 2,60 m ir 3,00 m. Ant kai kurių vyriausybės pastatų iškeliamas šių išmatavimų vėliavos, tačiau dauguma oficialių Belgijos įstaigų, taip pat privatūs asmenys naudoja vėliavą, kurios proporcijos 2:3.

Vėliava buvo patvirtinta 1831 m. sausio 23 d., netrukus po to, kai 1830 m. Belgija atgavo nepriklausomybę nuo Nyderlandų. Pasipriešinimo metu vėliava vaidino svarbų vaidmenį, kadangi vėliavos spalvos priminė ankstesnę vėliavą su horizontaliomis juostomis, naudotą ankstesnio, 1789 m. vykusio pasipriešinimo metu tuomet Austrijos valdytuose Nyderlanduose. Originalios vėliavos juostos buvo horizontalios, tačiau jas pakeitė, kad neprimintų Nyderlandų vėliavos.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]