Bela III

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bela III
Bela III
Arpadų dinastija
Gimė 1148 m.
Mirė 1196 m. balandžio 23 d. (~48 metai)
Tėvas Geza II
Motina Eufrozinija
Sutuoktinis (-ė) Agnesė
Margarita
Vaikai Imrė
Margarita
Andrius II
Konstancija
Vengrijos karalius
Valdė 1173 m. - 1196 m. (~23 metai)
Pirmtakas Steponas III
Įpėdinis Imrė
Kroatijos karalius
Valdė 1173 m. - 1196 m. (~23 metai)
Pirmtakas Steponas IV
Įpėdinis Imrė
Vikiteka Bela III

Bela III (veng. Béla III, serb. Belo II, 1148 m. – 1196 m. balandžio 23 d.) – Arpadų dinastijos Vengrijos karalius, valdęs nuo 1172 m. iki savo mirties.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tėvas Vengrijos karalius Geza II. Motina Kijevo kunigaikščio Mstislavo I Vladimirovičiaus duktė Eufrozinija.

Valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Belos III antspaudas
Belos III antroji žmona Margarita Prancūzė

Kadangi oficialus sosto paveldėtojas buvo Steponas III pagal susitarimą su Bizantijos imperatoriumi Emanueliu I auklėtas Bizantijos dvare ir turėjęs rūpintis santykiais su šia valstybe. Bizantijoje jis susižadėjo su imperatoriaus seserimi Mariją ir priėmė Aleksijaus vardą. 1165 m. tapo oficialiu Bizantijos sosto paveldėtoju, tačiau Emanuelis I netrukus susilaukė sūnaus, dėl to Belai buvo atšauktas paveldėtojo titulas, o jo santuoka paskelbta negaliojančia. 1172 m. kovo 4 d. Steponas buvo nunuodytas ir Bela grįžo į Vengriją ir užėmė Vengrijos sostą. Dėl santykių su Bizantija jį palaikė ne visi kilmigieji, netgi jo paties motina, kurie buvo linkę soste matyti Belos brolį Gezą. Bela suėmė savo brolį ir jis į laisvę pateko tik 1189 m., kai į Vengriją atvyko imperatorius Frydrichas I ir Geza prisidėjo prie jo vadovaujamos kryžiaus žygio.

1180 m. mirus Emanueliui I išsivadavo nuo Bizantijos įtakos, sudarė sąjungą su popiežiumi ir užėmė Sremą, Kroatiją, po 1181–1188 m. ir 11901191 m. karų su Venecija užėmė Dalmatiją. Mėgino prisijungti Haličą, į kurį pretendavo jau jo pirmtakai. 1188 m. Bela užėmė visą Haličą, ištrėmė jo kunigaikštį Vladimirą Jaroslavovičių ir savo sūnų Andrių paskelbė Galicijos karaliumi. Netrukus po to Vladimirui su lenkų ir vokiečių pagalba pavyko susigrąžinti kunigaikštystę.

Skatino ūkio ir kultūros plėtrą, įvykdė administracinę reformą, įkūrė karaliaus kanceliariją. Perėmė daugelį Prancūzijos karaliaus dvaro papročių.[1] Belos valdymo laikotarpiu pradėtas naudoti dvigubas kryžius, kuris dabar yra Vengrijos herbo dalimi.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Belos III sarkofagas

1170 m. vedė Antiochijos kunigaikščio Rainaldo dukterį Agnesę (1154-1184 m.). Jiems gimė:

Apie 1185 m. vedė Prancūzijos karaliaus Liudviko VII dukterį ir Pilypo II seserį Margaritą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Bela III. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. III (Beketeriai-Chakasai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. 11 psl.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Engel, Pat. Realm of St. Stephen: A History of Medieval Hungary, 2001
  • Kristó, Gyula – Makk, Ferenc: Az Árpád – ház uralkodói (IPC Könyvek, 1996)
  • Korai Magyar Történeti Lexikon (9-14. század), főszerkesztő: Kristó, Gyula, szerkesztők: Engel, Pál és Makk, Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994)
  • Magyarország Történeti Kronológiája I. – A kezdetektől 1526-ig, főszerkesztő: Benda, Kálmán (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bela III
Karališkieji titulai
Prieš tai:
Steponas III
Vengrijos karalius

1173 - 1196 m.
Po to:
Imrė