BeWelcome

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Taip atrodo BeWelcome narių profiliai.

BeWelcome yra tarptautinis apsikeitimo svetingumu tinklas, pagrindinis ne pelno siekiančios organizacijos BeVolunteer Archyvuota kopija 2020-10-28 iš Wayback Machine projekto. projektas, turintis apie 80'000 narių įvairiose pasaulio šalyse.[1][2] Pagal „La Nación“[3], tai yra viena iš keturių labiausiai lankomų apsikeitimo svetingumo svetainių, ir viena iš 10 geriausių svetingumo/kelioninių svetainių, pagal „The Guardian“.[4] BeWelcome buvo įsteigtas buvusių Hospitality Club savanorių 2007 m. vasario mėnesį.[4][5] Tinklo nariai pagal tarpusavio susitarimą siūlo nemokamą nakvynę ir kitokią susijusią su kelionėmis pagalbą kitiems nariams.[6]

BeWelcome taip pat yra pirmasis tokio tipo tinklas, savo vartotojams teikiantis daugiakalbę svetainės naudojimosi aplinką (BeWelcome svetainės puslapiai yra pilnai arba dalinai išversti į 20 pasaulio kalbų), bei galimybę sukurti daugiakalbę asmeninę nario anketą.

Nario registracija, kaip ir daugelyje kituose panašiuose tinkluose, yra nemokama.

BeWelcome taip pat naudoja nemokamą bei atviro kodo programinę įrangą.[7]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

BeWelcome projektas gimė po užsitęsusių 20062007 mm. konfliktų tarp Hospitality Club (Svetingumo Klubo) vadovybės bei šio tinklo aktyvių savanorių. Pastarieji iš pradžių siekė patobulinti ir demokratizuoti Svetingumo Klubą, tačiau vėliau to atsisakė dėl nepasitenkinimo Svetingumo Klubo vadovybės darbu ir principais: pvz., jie nesutiko su nuostata, kad tokio tipo tinklui reikalingas vienas lyderis, kuris kontroliuotų savanorių komandas; taip pat buvo pasigęsta atviro programavimo, finansinių reikalų aiškumo ir viešojo jų matomumo, bei legalaus organizacijos pagrindo.[8][9] Kritikos objektu tapo taip pat Svetingumo Klubo pusiau automatinis žinučių tikrinimo mechanizmas (angl. spamcheck), kurio tikslas yra neleisti įvairių tipų brukalams pasiekti tinklo nario ateinančių žinučių dėžutę; kadangi šio mechanizmo funkcionavimas reikalauja patikimų tinklo savanorių įsikišimo ir patvirtinimo, žinutės dažnai vėluodavo; be to, buvo keliamas asmeninio privatumo klausimas.

BeWelcome įkūrimas bei jo reklama turėjo neigiamų pasiekmių keliems ypač aktyviems Svetingumo Klubo savanoriams, kurie liko pašalinti iš pastarojo tinklo.[10] Svetingumo Klubo įkūrėjai taip pat sukūrė specialią svetainę, kur bandoma įrodyti, kad BeWelcome projektas nėra toks, kokį jį bando pateikti visuomenei jo kūrėjai.[11] Nepaisant to, naujas projektas pritraukė nemažai labai aktyvių ne tik Svetingumo Klubo, bet ir CouchSurfing savanorių.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]