Baudžiamasis batalionas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bausmę štrafbatalione vykdantys kareiviai neturėdavo jokių skiriamųjų ženklų, vietoj kurių turėdavo raudonus trikampius, rodžiusius kad jie yra štrafbataliono kariai.

Baudžiamasis batalionas (štrafbatalionas, vok. Strafbattalion, Strafe – 'bausmė', battalion – 'batalionas') – baudžiamasis vermachto dalinys Antrojo pasaulinio karo metais, į kurį patekdavo kareiviai, karo lauko teismo nuteisti mirties bausme ir kuriems bausmė buvo atidėta.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Štrafbatalionai daugiausiai veikė Rytų fronte, kur jie vykdydavo pavojingiausias užduotis. Štrafbatalionų kareivių mirtingumas buvo didelis, nes juos naudodavo minų laukams valyti, šturmuoti sunkiai įveikiamus objektus ar ginti punktus, kuriuos atakuoja žymiai stipresnės pajėgos.

Sužeisti štrafbatalionų kareiviai dažnai būdavo nušaunami ar paliekami mirti, nes Vermachto gydytojams buvo nurodyta štrafbatalionų kareivių negydyti. Nukautų štrafbatalionų kareivių nelaidodavo ir palikdavo gulėti žūties vietoje.

Per visą bausmės laiką išgyvenę štrafbatalionų kareiviai būdavo perkeliami į paprastus fronto dalinius su paprastų kareivių teisėmis.

Paskutinėmis karo dienomis, kai Trečiasis Reichas jau byrėjo, kareiviai ar rekrutai į štrafbatalionus patekdavo net už menkus nusižengimus.