Bartuva

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bartuva
Bartuva Latvijoje
Bartuva Latvijoje
Ilgis 103 km
Baseino plotas 2016 km²
Vidutinis debitas 11,1 m³/s
Ištakos Plungės rajonas
Žiotys Baltijos jūra netoli Liepojos
Šalys Lietuva, Latvija
Bartuva tarp Salantų ir Skuodo

Bartuva (latv. Bārta) – upė vakarų Lietuvoje ir Latvijoje. Aukštupys yra Plungės rajone, 3 km į šiaurę nuo Platelių ežero. Tekėjimo kryptis į šiaurės vakarus, teka pro Skuodą, po to kerta Lietuvos–Latvijos sieną, o paskui įteka Liepojos ežerą (siejasi su Baltija). Aukštupyje upės slėniai statūs ir siauri.

Didžiausi intakai:

Slėnis aukštupyje gilus ir siauras, ties Mosėdžiu praplatėja iki 400 m. Toliau vėl susiaurėja, o žemupyje slėnis tampa lėkštu ir pelkėtu. Lietuvoje Bartuva užtvenkta kelete vietų: Mosėdyje (56 ha ir 7 ha), Puodkaliuose (5 ha), Skuode (92 ha)[1].

Prie Bartuvos esančios gyvenvietės: Šliktinė, Prialgava, Žebrokai, Šerkšniai, Mosėdis, Krakės, Puodkaliai, Skuodas (Lietuva), Laukgalis, Nyca (Latvija). Prateka Salantų regioninį parką.

Pavadinimo kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anksčiau upė buvo vadinama Bartava. Upės pavadinimas neaiškios kilmės, galimai labai archajiškas. Sietinas su sen. rusų бара „bala“, ukr. бар „šlapia vieta tarp kalvų“, il. *bar(b)- „bala“. Kazimieras Būga pavadinimą siejo su prūsų gentimi bartais.[2]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Algirdas RainysBartuva. Tarybų Lietuvos enciklopedija, T. 1 (A-Grūdas). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985. // psl. 216
  2. Aleksandras Vanagas. Lietuvių hidronimų etimologinis žodynas. – Vilnius: Mokslas, 1981. // psl. 59

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]