Bartėnų pilis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bartėnų pilis

Bartėnų pilis (lenk. Zamek w Barcianach) – gotikinio stiliaus Vokiečių ordino pilis Bartėnų kaime Varmijos Mozūrų vaivadijoje, Lenkijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą kartą tvirtovė buvo paminėta 1325 m. XIV a. pabaigoje Vokiečių ordino magistras Vinrichas Kniprodė nusprendė atskirti naują komtūriją. Buvo nuspręsta pilį statyti ant mažos kalvos, apsuptos Livnos upės pelkių. Statybos prasidėjo 1380 m.

Pilį supa gynybinė siena ir griovys, rytinėje pusėje yra ūkinis priešpilis. Iki 1400 m. buvo pastatyta stačiakampio formos 55x58 m siena bei rytinė dalis su įvažiuojamaisiais vartais. Vėliau buvo pastatytas šiaurinis trijų aukštų sparnas. XV a. pradžioje šiaurės rytų kampe buvo pastatytas mažas apvalus bokštas. Po Ordino sekuliarizacijos pilis tapo vietinio turtų valdytojo buveine. Šio laikotarpio metu prie pilies vakarinėje dalyje pastatyta klėtis.

Nuo XIX a. iki 1945 m. pilis buvo privati nuosavybė. Po Antrojo pasaulinio karo ten buvo įsteigtas kolūkis, veikė biuras ir sandėliai. Šiuo metu pilį nupirko privatus investorius. Ateityje, po renovacijos, ten planuojama atidaryti viešbutį.

Bartėnų pilis ir šiais laikais yra geros būklės. Ši pilis be bokštų yra puikus besikeitusios kryžiuočių militaristinės architektūros pavyzdys.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]