Barbara Krafft

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Barbara Kraft
vok. Barbara Krafft
Gimimo vardas Maria Barbara Steiner
Gimė 1764 m. balandžio 1 d.
Iglau, Čekijos karalystė, Šventoji Romos imperija
Mirė 1825 m. rugsėjo 28 d. (61 metai)
Bambergas, Bavarijos karalystė
Tėvai Johann Nepomuk Steiner
Sutuoktinis (-ė) Josef Krafft
Vaikai Johann August Krafft
Veikla dailininkė
Žinomas (-a) už Volfgango Amadėjaus Mocarto portretą

Marija Barbara Kraft (vok. Maria Barbara Krafft, 1764 m. balandžio 1 d. – 1825 m. rugsėjo 28 d.) – austrų dailininkė, šiandien geriausiai žinoma dėl plačiai reprodukuoto pomirtinio Volfgango Amadėjaus Mocarto portreto.

Gyvenimas ir karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

B. Kraft gimė Iglau (dabar Jihlava, Čekija), kur tuo metu dirbo jos tėvas, Austrijos imperatoriaus dvaro dailininkas Johanas Nepomukas Štaineris. Tapybos ją mokė tėvas, su kuriuo ji kartu išvyko į Vieną, kur 1786 m. savo pirmąjį paveikslą eksponavo Dailės akademijoje.

Pomirtinis Volfgango Amadėjaus Mocarto portretas, kurį 1819 m. nutapė Barbara Kraft

1789 m. ji ištekėjo už Vienos vaistininko Jozefo Krafto. 1792 m. gimęs jų sūnus Johanas Augustas Kraftas, kurį mokė motina, vėliau tapo tapytoju ir litografu. 1794–1803 m. įvairiais laikotarpiais B. Kraft dirbo ir keliavo viena Jihlavoje, Zalcburge ir Prahoje, vis sėkmingiau tapydama portretus ir kurdama buitinius bei religinius paveikslus. 1804 m. ji išsiskyrė su vyru ir apsigyveno Zalcburge, kur gyveno iki 1821 m. Paskutinius ketverius savo gyvenimo metus ji buvo paskirta Bambergo miesto dailininke.[1] B. Kraft mirė būdama 61 metų amžiaus.

Darbai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Savo stiliumi Barbara Kraft priklausė sentimentalizmo ir klasicizmo kryptims. Dailininkė buvo viena paklausiausių ir labiausiai užimtų to meto portretų tapytojų. Vien per paskutinius ketverius metus Bamberge ji nutapė 145 portretus.[1] Dėl didelio paveikslų skaičiaus ne visi jos paveikslai yra kruopščiai nutapyti, tačiau, pasak meno žinovų, šiandien ji nepelnytai yra gerokai primiršta.

Šiandien geriausiai yra žinomas jos sukurtas Volfgango Amadėjaus Mocarto portretas, kurį 1819 m., praėjus 28 metams po Mocarto mirties, užsakė austrų libretistas Jozefas Sonlaitneris, remdamasis Mocarto sesers Marijos Anos pateikta informacija ir aiškiai remdamasis „didžiuoju šeimos paveikslu“, ilgą laiką priskiriamu Johanui Nepomukui dela Kročei. Vis dėlto, naujausiais tyrimais tai yra paneigta.[2] B. Kraft paveikslas šiandien yra vienas dažniausiai reprodukuojamų Mocarto portretų.

Barbara Kraft tapė ne tik portretus, bet ir religinius bei buitinius paveikslus, kuriuose jaučiama olandų dailininko Gerito van Honthorsto įtaka. Pasak meno ekspertų, ypatingo dėmesio yra vertas jos spalvų traktavimas.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Germaine Greer (2001-06-02). The Obstacle Race: The Fortunes of Women Painters and Their Work. Tauris Parke Paperbacks. p. 306. ISBN 978-1-86064-677-5.
  2. Christoph Grosspietsch (2019). „Eine Neubetrachtung der Bildnisse Maria Anna Mozarts“. In Eva Neumayr (red.). Maria Anna Mozart. Facetten einer Künstlerin. Wien: Hollitzer. p. 143-202. ISBN 978-3-99012-561-8.