Baltijos porteris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
"Black Boss" Baltijos porterio, pagaminto Witnica bravore (Lenkija, 2010 m.), butelis

Baltijos porteris – iš angliško porterio kilęs tradicinis Baltijos jūros regiono šalių alus.[1] Gaminamas Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Suomijoje, Švedijoje ir Ukrainoje. Šiuo metu didžiausias šio stiliaus asortimentas verdamas Lenkijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš pradžių taip vadintas eksportinis alaus variantas, kurį Anglijos porterio daryklos gamino Baltijos regionui. Dėl tolimo transportavimo alus virtas su didesniu alkoholio kiekiu (nuo 7,5 iki 9 % tūrio). Ilgainiui, mėgdžiojant anglišką porterį, panašaus tipo alus pradėtas virti vietoje derinantis prie vietos tradicijų ir skonio.

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baltijos porteryje dominuoja salyklo derinio sukurti džiovintų vaisių, karamelės ir kavos poskoniai, ir tik labai silpnas apynių aromatas. Šio tamsaus alaus stiprumas dažniausiai būna tarp 7 ir 8,5%.[2]

Dažniausiai gaminamas su apatinės fermentacijos (lagerio) mielėmis arba naudojama šalta fermentacija su elio mielėmis.[3] Yra stipresnis ir mažiau deginto skonio nei angliškas porteris (naudojamos elio mielės ir aukštesnė fermentacijos temperatūra).

Baltijos porterio pavyzdžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]