Baltijos ledyninis ežeras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Baltijos ledyninio ežero ribos apie 11 600 metus pr. m. e.[1]

Baltijos ledyninis ežeras – gėlavandenis ežeras, telkšojęs dabartinėje Baltijos jūros baseino vietoje. Ežero chronologinės ribos apima 13 000–10 300 m. pr. m. e. laikotarpį. Ežeras susiformavo Baltijos jūros baseine, besitraukiant ledynui pleistoceno pabaigoje. Ežero egzistavimo pabaiga laikomas laikotarpis, kai atsivėrė susisiekimas su Atlanto vandenynu per dabartinę Švedijos teritoriją ir gėlas ežero vanduo pradėjo maišytis su druskingu Atlanto vandeniu.

Baltijos ledyninį ežerą nuo sūraus Atlanto vandens saugojo ledyno liežuviai ir morenų ruožai. Baltijos ledyninio ežero vandens lygis buvo 25 metrais aukštesnis už dabartinį jūros lygį. Tuometinis jūros lygis buvo žemiau už dabartinį.

Formavimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šioje, šių dienų Skandinavijos pusiasalio, žiemos nuotraukoje sniego riba apytiksliai atitinka ledyno ribą, egzistavusią 12 000 m. pr. m. e.

Besitraukiantis paskutinis ledynmetis paliko šiaurinę Lenkijos dalį apie 14 000 m. pr. m. e. (nuo tada datuojama Baltijos jūros istorija) ir pasitraukė pietinės Baltijos baseino dalies link apie 13 500–13 000 m. pr. m. e. Per kelis paskesnius šimtmečius dabartinės Baltijos jūros vietoje susiformavo didelis gėlo vandens telkinys. Tuo metu ežero vandens lygis buvo 40 metrų aukščiau dabartinio jūros lygio.[2]

Apie 12 000 m. pr. m. e. ledyno ribos driekėsi per pietinę Švedijos dalį ir palei šiaurinę Estijos pakrantę. Botnijos ir Suomių įlankos buvo užšalę. Atšilimo metu iškilęs Jutlandijos pusiasalis neleido gėlam ežero vandeniui maišytis su druskingu Atlanto vandeniu. Vienintelis susisiekimas su Atlantu buvo nedidelis sąsiauris dabartinio Eresuno vietoje, tačiau ežero vandens lygis buvo 25 metrais aukščiau jūros lygio, todėl vanduo nesimaišė.

Dėl ledo tirpsmo vandens lygis ežere nuolat didėjo, kol apytiksliai 11 200 m. pr. m. e. jis pralaužė siaurą koridorių pietvakarių Švedijoje. Apie 10 800 m. pr. m. e. vandens lygis ežere nukrito daugiau nei 50 metrų. Tada vėl įvyko klimato atšalimas, dėl kurio užšalo koridorius, jungęs Baltiją su Atlantu. Dėl to vandens lygis pakilo apie 25 m. Tuo metu Suomių įlanka buvo atitirpusi.

Apie 10 300 m. pr. m. e. vanduo vėl pralaužė daug koridorių pietvakarių Švedijoje ir galiausiai jo lygis susilygino su jūros lygiu. Tada prasidėjo Joldijos jūros etapas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baltijos jūros istorija
Baltijos ledyninis ežeras Joldijos jūra Anciliaus ežeras Litorinos jūra Baltijos jūra