Balstogės sritis (1939–1945)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Balstogės sritis (Baltarusijos TSR))
Balstogės sritis
blrs. Беластоцкая вобласць
rus. Белостокская Область
lenk. Obwód białostocki

1939 – 1945
 

 

 

Sritis Baltarusijos TSR, 1940 m.
Valstybė TSRS vėliava TSRS
Respublika Baltarusijos Tarybų Socialistinė Respublika Baltarusijos TSR
Administracinis centras Balstogė
Rajonai 24 (1940)

Balstogės sritis (blrs. Беластоцкая вобласць, rus. Белостокская Область, lenk. Obwód białostocki) – 1939-1941 m. ir 1944-1945 m. egzistavusi sritis Tarybų Sąjungos, Baltarusijos TSR vakarinėje dalyje. Centras – Balstogė. Sritis ribojosi šiaurės rytuose su Lietuvos TSR, rytuose su Baranovičių sritimi, pietryčiuose su Bresto sritimi, pietvakariuose su Trečiojo Reicho Generalgubernija ir šiaurės vakaruose su Rytų Prūsija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sritis 1944 m.

Sritis įkurta TSRS Aukščiausiosios Tarybos 1939 m. gruodžio 4 d. dekretu. Ši teritorija buvo užimta 1939 m. rugsėjo pabaigoje, kai pagal Molotovo-Ribentropo paktą Tarybų Sąjunga okupavo rytines II Lenkijos Respublikos žemes ir priskyrė jas Baltarusijos TSR. Sritis buvo įkurta buvusios Balstogės vaivadijos ribose išskyrus Suvalkų apskritį ir dalį Augustavo apskrities kurios atiteko Trečiajam Reichui. 1940 m. rugpjūčio 3 d. dalis šiaurinių Pariečės rajono žemių ir Druskininkų miestas perduoti Lietuvos TSR. 1941 m. birželio mėnesį visą sritį užėmė Trečiasis Reichas, kur buvo įkurta nauja vokiška Balstogės sritis. 1944 m. pabaigoje šias žemes vėl užėmė Baltarusijos TSR ir atkūrė buvusią sritį, bet jau 1945 m. rugpjūtį po 1945 m. rugpjūčio 16 d. Lenkijos ir TSRS sienų sutarties dalis srities žemių buvo perduotos Lenkijos Liaudies Respublikai, kur 1946 m. buvo įkurta nauja Balstogės vaivadija. Iš viso Lenkijai buvo perduota 17 rajonų iš šios srities ir 3 rajonai (Hainuvkos, Kleščelės ir Semiatičės) iš Bresto srities. Baltarusijos TSR, Gardino sričiai atiteko dalis buvusių Augustavo, Sokulkos, Bielsko, Suvalkų, Balstogės apskričių žemių bei visos Gardino ir Valkavisko apskritys.

Administracinis suskirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Srities rajonai 1940 m.

Iš pradžių 1940 m. sritis buvo suskirstyta pagal buvusias apskritis, bet vėliau tais pačiais metais suskirstyta į 24 rajonus: Augustavo rajonas, Balstogės rajonas, Bielsko rajonas, Bransko rajonas, Cechanoveco rajonas, Čiževo rajonas, Dambravos rajonas, Gardino rajonas, Grajevo rajonas, Jedvabno rajonas, Kolno rajonas, Krinkų rajonas (1941 m. tapo Berastavicos rajonu), Lapių rajonas, Lomžos rajonas, Monkų rajonas (1941 m. tapo Knišino rajonu), Pariečės rajonas (1941 m. dalis rajono priskirta Lietuvos TSR), Sapackinės rajonas, Skidliaus rajonas, Sokulkos rajonas, Svisločiaus rajonas, Šniadovo rajonas, Valkavisko rajonas, Zabluduvo rajonas ir Zambruvo rajonas.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]