Australijos kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Šiuolaikinė Australijos kultūra priklauso Vakarų kultūrai ir formavosi iš daugelio šaltinių, visų pirma iš anglų - keltų kilmės australų kultūros, taip pat vietinių (aborigenų), įvairių kultūrų imigrantų, kurie atvyko Australijos aukso karštinės metu (apie 1850 m.) bei po antrojo pasaulinio karo.

Populiarioji Australijos kultūra labiausia buvo ir tebėra veikiama britų ir Europos kultūros, o šiek tiek vėliau ir JAV kultūros. Tuo pačiu išlieka ir aiškių skirtumų dėl Australijai būdingos natūralios aplinkos, šalies istorijos, Australijos aborigenų, nutolimo nuo kitų Vakarų pasaulio šalių ir netoli esančios Azijos įtakos.

Australija yra viena iš labiausiai urbanizuotų pasaulio valstybių, kur dauguma gyventojų gyvena pakrančių miestuose, o kiti regionai palyginus negausiai apgyvendinti. Australijos miestuose persipina įvairios kultūros: po antrojo pasaulinio karo imigravusių anglų, škotų, airių, italų, graikų, rytų europiečių, vokiečių, olandų, maltiečių, vidurio rytiečių, rytų ir pietryčių azijiečių; ypač daug įtakos turi nuo seno įsikūrusios pietų europiečių bendruomenės.

Apie ankstyvąją vietinių australų kultūrą iki anglų apsigyvenimo Australijoje galima spręsti iš žodinių bei mokslinių jų palikuonių tradicijų, artefaktų, tačiau virš 53 000 metų laikotarpio bei jo metu gyvenusių žmonių kultūros pilnai įvertinti neišeina dėl tikslesnių duomenų trūkumo. Šiuolaikinių vietinių žmonių kultūra yra turtinga ir įvairialypė, nors šiek tiek įtakota europietiškos kolonizacijos.

Australijos menaifilmai, muzika, tapyba, teatras, šokiai ir amatai – yra susilaukę pasaulinio pripažinimo dėl savo gyvumo ir išskirtinumo, nors bendros muzikos, šokių ar literatūros tendencijos nesiskiria nuo pasaulinių.

Tradiciškai australai laiko save egalitarine visuomene, su nepasitikėjimu turtingaisiais ir galingaisiais. Tai atsispindi Eureka Užtvaros (Eureka Stockade, 1854 m. Balarate) maišto, Krūmų reindžerių (Bushrangers) svarba Australijos mentalitete, dabartiniu metu paplitusi aukštos aguonos sindromo sąvoka (Tall poppy syndrome).

Australijos kultūra buvo suformuota per ankstyvųjų gyventojų sunkumus bei vėlesnių laikų Australijos kareivių heroizmą, kada bičiulystė buvo esminė vertybė. Tuo pačiu gali būti paaiškinama, kodėl australų tarpe ypatingai populiarūs agresyvesnieji sportai (regbis, australiškas futbolas). Australai taip pat labai linkę naudoti mažybines vardų formas.

Lyginant su pop - kultūra, tradicinė „aukštoji kultūra“ yra vertinama palyginus mažos gyventojų dalies, tačiau Australijoje daug puikių galerijų, net mažuose miestuose; turtingos baleto tradicijos, įskaitant ledi Margo Fonten (Dame Margot Fonteyn) bei sero Roberto Helpmano (Sir Robert Helpmann) palikimą; didelė nacionalinė operos kompanija Sidnėjuje; simfoniniai orkestrai visuose didmiesčiuose, ypač Melburno bei Sidnėjaus.

Australijos įžymaus visuomenės veikėjo Donald Horne knygoje pavartotas epitetas „laiminga šalis“ (the lucky country) kartais naudojama apibūdinti Australijos orui, gyvenimo būdui ir istorijai.