Auksinis raitelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Paminklas Augustui II Dresdene

Auksinis raitelis (vok. Goldener Reiter) – natūralaus dydžio statula, vaizduojanti Saksonijos kurfiurstą Frydrichą Augustą I, Lenkijos karalių bei Lietuvos didįjį kunigaikštį Augustą II, sėdintį ant Lipicanų veislės eržilo Romos imperatorių maniera ir apsirengusį antikiniais romėnų šarvais.

Paminklas pastatytas Dresdeno senamiestyje Vokietijoje. Žirgas nukreiptas rytų link, taip pabrėžiant Augusto II aktyvų dalyvavimą Abiejų Tautų Respublikos valdyme. Paminklas padengtas plonu aukso sluoksniu: tuo tikslu jis buvo auksuotas amalgamavimo metodu, o 1956 m. – plakiruotas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skulptūros pjedestale pavaizduotas jungtinis Saksonijos, Lietuvos ir Lenkijos herbas

1732–1734 m. varinį Saksonijos valdovą, dar vadinamą ir Stipriuoju, kartu su žirgu išliejo dresdenietis menų kalvis Liudvigas Vydemanas (Ludwig Wiedemann) ir 1735–1736 m. pagal dvaro skulptoriaus Žano Žozefo Venašo (Jean Joseph Vinache) projektą įkalė statulą į dviejų milimetrų storio vario lakštą. Viduje įtvirtintos geležinės atramos. 1735 m. rugpjūčio 12 d. padėtas kertinis akmuo architekto Zachariaso Longelunės (Zacharias Longuelune) suprojektuotam statulos pagrindui, tačiau jis liko iki galo nebaigtas. Paminklas iškilmingai buvo atidengtas 1736 m. lapkričio 26 d.[1]

1884 m. jis buvo pirmąkart restauruotas. Darbams vadovavęs Konstantinas Lipsijus (Konstantin Lipsius) galutinai pabaigė postamento apiforminimą papildydamas cokolį lotyniškais užrašais.

Antrojo pasaulinio karo metais skulptūra buvo demontuota ir paslėpta Pilnico pilyje. Tik 1953 m. skulptorius Valteris Flemingas ją vėl atkūrė, o 1956 m., švenčiant miesto 750-ties metų jubiliejų, Augustas Stiprusis buvo vėl užkeltas ant pjedestalo Naujamiesčio turgaus (Neustädter Markt) aikštėje. 2001–2003 m. skulptūra buvo trečią kartą restauruota.

Auksinis raitelis yra vadinamas miesto simboliu. Sumažinta jo kopija apdovanojami Dresdeno filmų festivalių nugalėtojai, raitelis figūruoja miesto įmonių logotipuose ir kt.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. archive.org / dresden.de/de / Blick in die Geschichte