Aukštieji Tatrai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šis straipsnis yra apie Slovakijos kalnus, apie miestą žr. Aukštiej Tatrai
Lomnicos viršūnė dažniausiai skendi debesyse

Aukštieji Tatrai (slovakiškai „Vysoké Tatry“, lenkiškai „Tatry Wysokie“) yra aukščiausia Karpatų kalnų dalis, priklausanti Slovakijai (4/5) ir Lenkijai (1/5). Rytuose kalnai pereina į Belianskio Tatrus, vakaruose į Zapadne Tatrus. Tai yra žinomiausia ir Lietuvos turistų labiausiai mėgstama Tatrų kalnų dalis.

1949 m. Aukštieji Tatrai tapo seniausiu ir šiuo metu didžiausiu Slovakijoje Tatrų nacionaliniu parku (sutrumpintai TANAP), kuriame saugomas kalnų kraštovaizdis (kalnai, kriokliai, upeliai, ežerai), gyvūnija ir augalija.

Kraštovaizdis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aukštieji Tatrai savo panorama, susidedančia iš aukštų viršūnių ir nedidelių sniego plotelių primena Alpes. Dėl savo kompaktiškumo Aukštieji Tatrai kartais vadinami mažiausiu (plotu, bet jokiu būdu ne aukščiu) kalnynu pasaulyje, nors faktiškai tėra tik didesnio Karpatų kalnyno dalis. Pagrindinė Aukštųjų Tatrų kalnų grandinė yra „tik“ 27 km ilgio. Bendras Aukštųjų Tatrų masyvo ilgis iš vakarų į rytus yra apie 65 km. Nepaisant kompaktiškumo šiuose kalnuose yra galybė gamtos grožiu pasižyminčių vietų, tinkamų ir turizmui (pėsčiųjų, lipimo į uolas, slidinėjimo).

Tatrų panorama nuo Kasprovo viršūnės Zakopanėje

Kalnai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miškinga zona baigiasi maždaug 1500 m aukštyje. Virš 15 viršūnių yra aukštesnės nei 2500 m.

Aukščiausios Aukštųjų Tatrų (o tuo pačiu ir visų Tatrų) viršūnės:

Iš žemesnių viršukalnių žinomiausia yra Rysų viršukalnė (2499 m), kuri yra ant Slovakijos–Lenkijos sienos (tai yra aukščiausia Lenkijos viršūnė) ir status Slavkovski Štito kalnas (2452 m).

Ežerai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiausi iš daugybės Aukštųjų Tatrų ledyninių ežerų yra Lenkijos pusėje prie Rysų viršukalnės (Morske Okas, Czarny Staw). Slovakijos pusėje vienas iš patraukliausių ežerų yra Štrbske Plesas.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Susisiekimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tatrai bendrai, o Aukštieji Tatrai ypatingai, yra geriausiai turizmui prieinama Karpatų dalis. Galima išskirti Slovakijos pusėje palei Aukštuosius Tatrus esančias Poprado, Štrbske Pleso, Stary Smokoveco ir Tatrų Lomnicos gyvenvietes (paskutiniosios trys šiuo metu yra sujungtos į vieną Aukštųjų Tatrų miestą (svk. Vysoké Tatry). Lenkijos pusėje gerai išvystyta turizmo infrastruktūra yra Zakopanėje. Vysoké Tatry sudarančios gyvenvietės yra jungiamos nebrangaus ir atnaujinto elektrinio geležinkelio, kuriuo galima pravažiuoti visu Slovakijos pusėje esančių kalnų ilgiu. Per Popradą Aukštieji Tatrai geležinkeliu sujungti su likusia Slovakija.