Aukštųjų asmenų apsaugos tarnyba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Aukštųjų asmenų apsaugos tarnyba (pranc. Service de protection des hautes personnalités, SPHP) − Prancūzijos nacionalinės policijos dalinys, atsakingas už Prancūzijos ir Prancūzijoje besilankančių užsienio šalių aukštus postus užimančių asmenų apsaugą ir techninės paramos teikimą jų apsaugai. SPHP taip pat diegia organizacines ir saugumo priemones, būtinas organizuojant oficialius vizitus Prancūzijoje ir užsienyje.

Organizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ji įsikūrusi rue de Miromesnil gatvėje Paryžiuje, netoli Vidaus reikalų ministerijos ir Eliziejaus rūmų. SPHP taip pat turi savo nuolatinį biurą Strasbūre, kur įsikūrę ES parlamentas ir kelios kitos ES institucijos.

Tarnyboje tarnauja beveik 600 policijos valdininkų. Tarnybos nariais gali tapti Nacionalinės policijos valdininkai, atitarnavę joje mažiausiai trejus metus. Praėję apmokymą, policininkai gauna vietą tarnyboje vienai kadencijai, kuri gali būti pratęsta kas 5 metai.

Aukštųjų asmenų apsaugos tarnybos sudėtyje yra:

  • Respublikos prezidentūros saugumo grupė (Groupe de sécurité de la présidence de la République, GSPR). Saugo Prancūzijos prezidentą. Grupė jungtinė, ją sudaro ne tik policininkai iš SPHP, bet ir iš RAID;
  • Prancūzijos aukštųjų asmenų apsaugos subdirekcija (Sous-direction des hautes personnalités françaises):
    • Ministro pirmininko saugumo grupė (Groupe de sécurité du Premier ministre, GSPM),
    • Vidaus reikalų ministro saugumo grupė (Groupe de sécurité du Ministre de l’Intérieur, GSMI),
  • Užsienio aukštųjų asmenų apsaugos subdirekcija (Sous-direction des hautes personnalités étrangères);
  • Pavojuje esančių asmenų apsaugos subdirekcija (Sous-direction des personnalités menacées);
  • Resursų ir operatyvinės paramos subdirekcija (sous-direction des ressources et de l’appui opérationnel). Jos sudėtyje yra operatyvinės paramos grupė.

SPHP buvo įkurta 1934 m., po Jugoslavijos karaliaus Aleksandro I ir užsienio reikalų ministro Lui Bartu (Louis Barthou) nužudymo. Tada ji vadinosi Oficialiųjų kelionių tarnyba (pranc. Voyages officiels, VO).
Dabartinis pavadinimas suteiktas 1994 m.

Nuo 2007 m. lapkričio SPHP vadovas yra generalinis inspektorius Jean-Louis Fiamenghi. Iki tol jis vadovavo Recherche Assistance Intervention Dissuasion (RAID), kitam panašiam Prancūzijos nacionalinės policijos daliniui.