Atvaizdas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Du to paties vaizdo paveikslėliai: viršutinis – fotografija, apatinis – supaprastinas jo variantas, nupieštas ranka.

Atvaizdas (lot. imago) – grafinė reprodukcija, vaizduojanti arba įamžinanti vizualinį suvokimą, pvz., dvimatis paveikslėlis, kuris primena kokį nors daiktą – dažniausiai fizinį objektą arba asmenį – ir taip perteikia jo vaizdavimą.

Atvaizdas gali būti dvimatis, kaip antai nuotrauka, bei trimatis, kaip kad holograma. Atvaizdu gali būti laikomas daikto ar reiškinio vaizdas, susidaręs perėjus šviesos spinduliams per optinę sistemą,[1] pvz., žmogaus akį arba optinį įtaisą,[1] pvz., fotoaparatą, veidrodį, teleskopą, mikroskopą.

Fotografijos būdu gautas atvaizdas vadinamas nuotrauka.

Žodis atvaizdas platesniąja prasme taip pat gali reikšti bet kokią meninę reprezentaciją, pvz., paveikslą.[2]

Atvaizdas gali būti kintantis ir egzistuoti tik trumpą laiko tarpą, pvz., objekto atspindys veidrodyje ar vandenyje. Gali būti įamžintas, pvz., fotografija.[3]

Asmens prisiminimai ar įsivaizdavimai mintyse taip pat laikomi atvaizdais. Tokie atvaizdai nebūtinai turi būti realūs; jie gali būti abstraktūs.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Vytautas Valiukėnas, Pranas Juozas Žilinskas. Atvaizdas. Penkiakalbis aiškinamasis metrologijos terminų žodynas. – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006
  2. Paveikslas, lietuviuzodynas.lt. Nuoroda tikrinta 2020-11-23.
  3. Fotografija, lietuviuzodynas.lt. Nuoroda tikrinta 2020-11-23.