Astrachanės chanatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Xacitarxan xanlığı
Astrachanės (Chadži-Tarchano) chanatas

1459 – 1556
Location of
Location of
Astrachanės chanato žemėlapis
Sostinė Chadži-Tarchanas
Valdymo forma Monarchija
Istorija
 - Įkūrimas 1459 m., 1459
 - Aneksuota Rusijos 1556 m.

Astrachanės (Chadži-Tarchano) chanatas (nog. Хажитархан ханлыгы, tot. Xacitarxan xanlığ) – totorių ir nogajų valstybė, gyvavusi XVI a. Volgos žemupyje. Sostine tapo Chadži-Tarchano miestas, esantis 12 km nuo dabartinės Astrachanės. Beje, įvairiais metais kito šio miesto pavadinimas. Jis įvairiuose šaltiniuose dar žinomas Astrachanės (Астархан), Aždarchanės (Аждархан), Gintarchanės (Гинтархань), Citrachanės (Цитрахань), Aztorokanės (Азторокань) pavadinimais. Būtent Astrachanės vardas garsiausias ir žinomiausias, todėl kartais vadinamas Astrachanės chanatu, kartais Chadži-Tarchano chanatu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Astrachanės chanatas susikūrė, kai 1459 m. buvęs Didžiosios Ordos chanas Machmudas pabėgo į Chadži-Tarchaną, nes Didžiosios Ordos sostinėje Sarajuje prieš jį sukėlė maištą jo tikras brolis Achmadas. 1460 metais Machmudas šį chanatą ėmė valdyti savarankiškai, o jo valdos tapo nepriklausoma valstybe, nors ir buvo pripažįstama Didžiosios Ordos chanų viršenybė. Visišką nepriklausomybę chanatas įgavo, kai Krymo chanatas 1502 m. galutinai nugalėjo Didžiąją Ordą.

1554 m. su rusų kariuomenės pagalba chanato sostą užėmė Dervišas Ali. Už pagalbą uzurpuojant valdžią, jis įsipareigojo rusams mokėti duoklę. Daugybė vidinių intrigų ir intrigos tarp įvairių klanų privedė prie to, kad Ivanui Rūsčiajam buvo nusiųstas skundas, kuriame chanas Izmailas skundėsi Derviš-Ali valdymu. Kilo įtampa tarp Maskvos ir Astrachanės, o pats Dervišas Ali buvo apkaltintas išdavyste. 1556 m. birželio 2 d. nedidelis kazokų būrys, kuriam vadovavo kazokų atamanas Filimonovas, priartėjo prie sostinės, o chanas Dervišas Ali, pagalvojęs, kad tai yra priešakiniai Rusijos kariuomenės daliniai, su savo kariais pabėgo į Azovą, turkų tvirtovę. Tokiu būdu Astrachanė buvo užimta be mūšio ir chanatas nustojo egzistavęs.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]