Askijos kapas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koordinatės: 16°17′23″ š. pl. 0°02′40″ v. ilg. / 16.28972°š. pl. 0.04444°r. ilg. / 16.28972; 0.04444

Askijos kapas
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Malis
Tipas Kultūrinis
Kriterijus ii, iii, iv
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 1139
Regionas** Afrika
Įrašymo istorija
Įrašas 2004  (28 sesija)
Askijos kapas šalies/regiono žemėlapyje
Vikiteka: Askijos kapas
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Askijos kapas – Malio mieste Gao esanti kapavietė, kurioje, kaip manoma, palaidotas pirmasis Songajaus imperijos valdovas Askija Mohamadas I (mirė 1538 m.). Statinys yra tipiškų Sahelio architektūros bruožų – laiptuotos piramidės formos, pastatytas iš molio, apsmaigstytas virbais, apsuptas molinės tvoros. Aukštis – 17 m.

Pasakojama, kad imperatorius Askija, atlikęs hadžą, grįždamas iš Mekos su savimi atsigabeno karavanų vilkstinę molio iš švenčiausios musulmonų vietos, iš kurio nurodė pastatyti kapą. Pagrindiniame Askijos kape palaidotas vienas imperatorius, tačiau aplink yra mažesnių kapaviečių, kuriose palaidoti kiti Askijų dinastijos asmenys. Į Askijų kompleksą taip pat patenka dvi Sahelio stiliaus mečetės.

Kaip ir kitus molinius architektūros paminklus, Askijos kapą nuolat tenka restauruoti. 2000 m. komplekse įrengta elektra. 2004 m. Askijos kapo kompleksas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą kaip ankstyvosios Sahelio architektūros, vėliau išplitusios po visą regioną, pavyzdys.

Vaizdas iš gatvės