Artimos šviesos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Artimos šviesos

PavadinimasArtimos šviesos
Kilmės šalisLietuva
RežisieriusIgnas Miškinis
Prodiuseris (-iai)Ieva Norvilienė
Dagmar Niehage
Scenaristas (-ai)Ignas Miškinis
VaidinaDainius Gavenonis
Julia Maria Köhler
Jonas Antanėlis
Metai2009
ŽanrasDrama
Trukmė92 min.
Kalbalietuvių k.

Artimos šviesos – 2009 m. lietuvių vaidybinė kino juosta, debiutavusi Vokietijos ir Lietuvos kino teatruose ir sulaukusi daugybės kritikų ir žiūrovų pripažinimo. Pelnė „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą už geriausią 2009 m. lietuvių kūrybos filmą.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Tadas ir Laura jau seniai vedę, bet vaikų vis dar neturi. Abu dirba draudimo kompanijoje, neseniai įsikėlė į naują butą, kurį vis dar remontuoja, išsimokėtinai įsigijo naują automobilį. Atrodytų, kad gyvenime jau daug pasiekta, tačiau jų tarpusavio santykiai jau virto tik paprasčiausiu šaltu formalumu. Tadas abejingas savo darbui, o vakarus praleidžia spaudinėdamas TV pultelį, Laura vis labiau kopia karjeros laiptais ir vis ilgiau užtrunka darbe, kad tik vėliau grįžtų namo.

Vieną paprastą darbo dieną, Tadas atsitiktinai sutinka savo buvusį klasioką. Linas kadaise emigravo iš šalies tikėdamas geresnio uždarbio, tačiau dabar jau porą mėnesių, kaip pats sako, yra grįžęs atostogoms. Prisistatęs nepriklausomu architektu, Linas pasisiūlo padėti Tadui su nesibaigiančiu buto remontu, o tą patį vakarą pakviečia panaktinėti po miestą.

Pirmadienio naktis. Vietoj pasėdėjimo bare su alaus bokalu Linas pasiūlo leistis į kelionę miesto gatvėmis ir po truputį atskleidžia Tadui „night driving‘o“ ritualus – važiuoti tom pačiom gatvėm kaip į darbą, pilti tik po du litrus benzino, kad ir vėl reikėtų sustoti kitoje degalinėje, lėkti tamsiomis priemiesčio gatvėmis išjungtom šviesom… Iš pradžių Tadui visa tai atrodo labiau kvaila ir keista, nei romantiška. Tačiau situacija pasikeičia, kai vyrai sutinka efektingą nepažįstamąją. Linas – pakerėtas, o Tadas pritrenktas: paslaptingoji gražuolė yra jo žmona Laura…

Tai istorija apie vienatvei pasmerktus ir nūdienos didmiesčio gyvenimo rutinos įkalintus žmones, išsiilgusius artumo, romantikos ir nuoširdumo. Išgalvoti naktinio pasivažinėjimo ritualai provokuoja kurti naują pasaulį. Įprastas ir banalus gatvių labirintas atsiskleidžia naujais ir nepatirtais pojūčiais, žmogiškais ir šiltais. Naktinė kelionė trumpa kaip mirksnis, tačiau būtent ji leidžia pasinerti į iki šiol nepatirtus nuotykius, atrasti užmirštą meilę ir viltį… Nors ir vienai trumpai vasaros nakčiai…

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]