Armstrongo mišinys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nedidelis kiekis Armstrongo mišinio sprogsta

Armstrongo mišinys – labai jautri sužadinamoji sprogstamoji medžiaga, kurios pirminiai ingredientai yra raudonasis fosforas ir kalio chloridas su nedaug sieros ir kalcio karbonato. Labai mažus kiekius Armstrongo mišinio naudoja popieriniuose pistonuose, kurie naudojami žaisliniuose pistoniniuose ginkluose.[1]
Šis mišinys buvo laikomas tinkamu naudoti šovinių kapsulėse, jei pridedama boro karbido.[2]

Armstrongo mišinys yra labai pavojingas, nes gali detonuoti nuo labai mažu sukrėtimo ar brūkštelėjimo. Jis ypatingai jautrus būdamas sausas. Nepatyrę pirotechnikai, bandydami jį pasigaminti, dažnai sunkiai susižaloja.

Armstrongo mišinys yra itin nestabilus ir gali audringai sprogti neuždaroje erdvėje. Krūvelė mišinio su degtuvu sprogsta taip pat energingai, kaip kad sprogsta ir būdama mažame uždarame inde.[3]

Technine prasme Armstrongo mišinys ne tiek detonuoja, kiek deflagruoja. Jis nėra detonacinė (brizantinė) sprogstamoji medžiaga, todėl net dideliai kiekiais neduoda kumuliacinio efekto.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. J. B. Calvert. „Flash! Bang! Whiz!: An introduction to propellants, explosives, pyrotechnics and fireworks“. Nuoroda tikrinta 2006-11-11.
  2. United States Patent 3,973,502. (August 10, 1976) Tube primer[neveikianti nuoroda]
  3. John Donner. „Impact Firecrackers“ (PDF). Suarchyvuotas originalas (PDF) 2007-01-07. Nuoroda tikrinta 2006-11-11.