Ariogalos herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ariogalos herbas – Ariogalos miesto heraldinis simbolis.

Aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Raudoname herbinio skydo lauke du sukryžiuoti sidabriniai kardai su auksiniais efesais smaigaliais ir ašmenimis į viršų. Po skydu sidabriniame kaspine devizasVERČIAU GYVYBĘ PRARASIM NEI LAISVĘ.

Simbolika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sukryžiuoti ašmenimis į viršų kardai simbolizuoja gyventojų ryžtą ginti miesto ir valstybės laisvę.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą kartą Ariogalai herbą suteikė Stanislovas Augustas 1792 m. balandžio 12 d. Vėliau, pasikeitus politinei padėčiai, pradėjus naikinti savivaldas, Ariogala prarado herbą. XIX a. viduryje herbą aprašė Motiejus Valančius, pasinaudojo Simono Daukanto surinkta medžiaga ir Lietuvos Metrika. Aprašant suklydo paminėdamas, kad herbe vaizduojami du kalavijai. Vėliau, pagal tokį aprašymą Tadas Daugirdas ir Bronius Šaliamoras sukūrė herbinį atviruką. Apie 1935 m. Marijanas Gumovskis taip pat savaip interpretavo Ariogalos herbą pavaizduodamas jame du kalavijus, bet geležtės buvo nukreiptos žemyn, o tai simbolizuoja kovos pabaigą, ginklų sudėjimą.[1] 1956 m. atgavus miesto teises, Ariogala atgavo ir miesto herbą. Lietuvos heraldikos komisija atkūrė herbą pagal vienintelį išlikusį originalų piešinį, rastą Lietuvos Metrikoje.

Ariogalos herbas patvirtintas Lietuvos Prezidento 2001 m. lapkričio 15 d.[2] Etalono autorius – dailininkas Raimondas Minkevičius.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]