Argentinos politinė sistema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šis straipsnis yra serijos
Argentina dalis

Ryšiai · Kultūra · Demografija · Ekonomika · Švietimas · Tarptautiniai santykiai · Geografija · Politika · Istorija· Kariuomenė · Religija · Turizmas · Transportas

Argentinos politinės sistemos pagrindas – federacinė prezidentinė demokratinė respublika. Šalies ir valdžios vadas – prezidentas, padedamas multipartinės sistemos. Pagal 1853 m. konstituciją, reformuotą 1994 m., valdžia atskirta į vykdomąją, įstatymų leidžiamąją ir teisinę. Be to, skirstoma į valstybinį ir provincijų lygį.

Vykdomoji valdžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vykdomąją valdžią atstovauja prezidentas ir jo kabinetas. Prezidentas ir viceprezidentas renkami tiesiogiai kas 4 metus ir gali eiti pareigas 2 kadencijas. Ministrų kabinetą formuoja prezidentas.

Įstatymų leidžiamoji valdžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įstatymų leidžiamąją valdžią sudaro vyriausybė ir parlamentas: dviejų rūmų Nacionalinis Kongresas (Congreso de la Nación), sudarytas iš 72 Senato (Senado) narių, ir Deputatų Rūmų (Cámara de Diputados), sudarytų iš 257 deputatų. Senatorių kadencija – 6 metai. Deputatų Rūmų nariai renkami tiesiogiai 4 metų kadencijai proporcine sistema, pusė jų – Žemutinių Rūmų nariai – renkami kas 2 metus. Trečdalis partijų siūlomų kandidatų turi būti moterys.

Teisinė valdžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teisinė valdžia nepriklausoma nuo įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios. Argentinos Aukščiausiąjį Tesimą sudaro 9 nariai, siūlomi Senato ir tvirtinami prezidento. Kiti teisėjai tvirtinami Valstybės Magistrų Tarybos.