Archibald Jacob Freiman

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Arčibaldas Džeikobas Freimanas
angl. Archibald Jacob Freiman
Gimė 1880 m. birželio 6 d.
Virbalis, Rusijos imperija
Mirė 1944 m. birželio 4 d. (63 metai)
Otava, Kanada
Veikla Sionistas, verslininkas

Arčibaldas Džeikobas Freimanas (angl. Archibald Jacob Freiman) (1880 m. birželio 6 d. Virbalyje, Rusijos imperijoje – 1944 m. birželio 4 d. Otavoje, Kanada) – Lietuvos žydų kilmės Kanados verslininkas ir sionistas. Anot rašytojo Bernard Figler Freimanas buvo įtakingiausias savo kartos Kanados žydas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1880 m. birželio 6 d. Virbalyje, kaip Aharon Yaacov Freiman. Tėvai Hersh ir Hanna Freimanai išvyko iš gimtojo Virbalio į Kanados Hamiltono miestą 1893 metais. Atvykę pasikeitė savo vardus ir pavardes Hersh tapo Harris Freiman, o Aharon Yaacov tapo Archibald Jacob Freiman.

Jaunam vaikinui gerai sekėsi mokslai, jis buvo priimtas į Hamiltono verslo koledžą, nors tėvas norėjo kad sūnus taptų gydytoju, šis pasirinko, jo manymu, daug perspektyvesnę verslininko karjerą. 1899 m. tapo Moses Cramer verslo partneriu, su kuriuo Otavoje įsteigė buitinių prekių įmonę. Jie pardavinėjo kilimus, rankšluosčius bei kitus namų apyvokos reikmenis. 1900 m. jau turėjo tris parduotuves. Verslas sekėsi dėl patogios parduotuvių vietovės, kurios buvo įsikūrusios miesto centre bei dėl agresyvios rinkodaros ir mažų kainų. Freimanas daugiausia vertėsi spekuliacija, savo prekes reklamuodavo didžiuosiuose miesto laikraščiuose, bet tai nepatiko jo verslo partneriui. Po kiek laiko Cramerio ir Freimano keliai išsiskyrė. Naujuoju Freimano verslo partneriu tapo jo tėvas, o įmonė pavadinta H. Freiman & Son.

1917 m. Freimanas išpirko tėvo akcijas ir tapo vieninteliu savininku. Tapęs vieninteliu savininku nusprendė kurti prekybos tinklą. 1918 m. parduotuvės pavadintos Freimans vardu, o 1923 m. A.J. Freiman Limited. Kelios parduotuvės pavadintos Freimart vardu. Būdamas sėkmingu verslininku aktyviai dalyvavo ir finansiškai rėmė miesto ir visos Kanados žydų benruomenę. Finansiškai prisidėjo prie sinagogos statybų. Taip pat finansiškai rėmė įvairias savanoriškos pagalbos organizacijas. Pirmojo ir antrojo pasaulinio karo metais finansavo Kanados kariuomenę, taip pat daug padėjo per šiuos karus nukentėjusiems žydų tautybės žmonėms. 19211944 m. buvo Kanados sionistų organizacijos prezidentas.

Būdamas aktyvus sionistas labai pergyveno dėl Europos žydų padėties, 1939 m. rugsėjį sužinojęs, kad Trečiasis Reichas užpuolė Lenkiją gavo širdies smūgį. Mirė 1944 m. birželio 4 d. Otavoje skaitydamas pamokslą sinagogoje. Freimano laidotuvėse dalyvavo Kanados ministras pirmininkas William Lyon Mackenzie King, taip pat Otavos meras bei įvairių visuomeninių organizacijų atstovai.

Mirus Freimanui, jo verslą perėmė jo sūnus Lawrence. 1972 m. Freimanų verslą nupirko Hudson's Bay Company įmonė. Freimanų vardu pavadinta viena gatvė Otavos centre, taip pat išlikęs vienos parduotuvės pavadinimas.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Abella, Irving (1990). A Coat of Many Colours: Two Centuries of Jewish Life in Canada. Toronto: Lester & Orpen Dennys Ltd. ISBN 0-88619-263-3.
  • Azrieli, David J. (2008). Rekindling the Torch: Story of Canadian Zionism. Toronto: Key Porter Books Ltd. ISBN 978-1-55263-977-1.
  • Bilsky, Anna (2009). A Common Thread: A History of the Jews of Ottawa. Renfrew, Ontario: General Store Publishing House. ISBN 978-1-897508-46-6.
  • Figler, Bernard (1962). Lillian and Archie Freiman: Biographies. Montreal: The Northern Printing and Lithographing Co.
  • Tulchinsky, Gerald (2008). Canada’s Jews: A People’s Journey. Toronto: University of Toronto Press. ISBN 978-0-8020-9386-8.