Arabija (Romos provincija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Arabija
lot. ARABIA PETRAEA

106 m. – 634 m.
Valstybė Romos imperijos vėliava Romos imperija
Diecezija (nuo IV a.) Rytų diecezija
Administracinis centras Petra (iki IV a.), Bostra (nuo IV a.)

Arabija arba Petros Arabija, buvo Romos provincija. Ji maždaug atitiko dabartinės Jordanijos vakarinę dalį, taip pat apėmė dab. Sirijos pietinę dalį, Izraelio pietinę dalį bei Sinajaus pusiasalį (dab. Egiptas). Provincija kontroliavo istorinius Edomo, Moabo, Dekapolio regionus.

Nuo IV a. buvo Bizantijos imperijos provincija, bet užėmė mažesnes sritis. Likusioji dalis buvo vadinama Trečiaja Palestina.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rytų diecezijos provincijos apie 400 m.

Prieš užimant romėnams, šiose žemėse egzistavo Nabatėjų karalystė. Jos kontroliuojamas žemes romėnai vadino Petros Arabija ir laikė viena iš trijų Arabijos dalių (kitos dvi buvo Dykumų Arabija ir Laimingoji Arabija). Provincijos inkorporavimas buvo sąlyginai ramus ir mažai minimas istoriniuose šaltiniuose. Įkuriant provinciją, be nabatėjų sričių į ją įjungtos ir pietinės Sirijos provincijos sritys (didžioji dalis Dekapolio).

Iš karto po provincijos prijungimo, Arabijoje atnaujintas svarbus prekybinis Karalių kelias, kuris nuo tada žinomas kaip Naujasis Trajano kelias. Jis jungė svarbiausius provincijos miestus nuo Akabos iki Bostros. Provincijos sostine tapo svarbiausias nabatėjų miestas Petra. Nepaisant to, kad iki Romos užkariavimo regionas buvo silpnai helenizuotas, jame labai sparčiai plito graikų kalba ir kultūra. Manoma, kad vietos etninės grupės (nabatėjai) sparčiai asimiliavosi ir nunyko.

Romėnams provincija buvo strategiškai svarbi dėl priėjimo prie Raudonosios jūros ir prie Smilkalų kelio, kuris vedė į Laimingąją Arabiją.

260–273 m. provinciją kontroliavo nuo Romos atskilusi Palmyros imperija.

Po III a. pabaigos Diokletiano administracinių reformų Arabijos provincija padalinta į dvi dalis dalis. Pietinė dalis su sostine Petra pavadinta Trečiaja Palestina (lot. Palaestina Tertia), o šiaurinė dalis su sostine Bostra toliau vadinosi Arabija. Jos abi priklausė Rytų diecezijai.

Ši, mažesnė Arabijos provincija, Rytų Romos imperijos sudėtyje išbuvo iki 634 m., kuomet Rašidunų karvedys Khalid ibn al-Walid nukariavo Bostrą ir paveržė provinciją. Ji prijungta prie Kalifato.