Apusenų kalnai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Apusenio kalnai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Apusenų kalnai
Apusenų kalnų panorama.
Apusenų kalnų panorama.
Žemynas Europa
Šalys Rumunijos vėliava Rumunija
Aukščiausias taškas Kukurbeta Marė, 1849 m
Koordinatės 46°30′ š. pl. 23°00′ r. ilg. / 46.500°š. pl. 23.000°r. ilg. / 46.500; 23.000
Vikiteka Apusenų kalnaiVikiteka

Apusenų kalnai (rumun. Munții Apuseni) arba Vakarų Rumunijos kalnai – Vakarų Karpatams priklausantis kalnų masyvas, esantis Transilvanijoje, Rumunijoje. Pats pavadinimas, išvertus iš rumunų kalbos, reiškia „Vakarų kalnai“. Aukščiausias taškas kalnuose yra 1849 m aukščio Kukurbeta Marė, dar vadinamas Bihorio viršukalne. Apusenų kalnai pasižymi urvų gausa. Jų esama apie 400.

Apusenų kalnai yra gana jauni. Sudaryti iš įvairių uolienų, daugiausiai iš klinties, o tai paaiškina tokią urvų gausą visame regione. Šie kalnai nesudaro nepertraukiamos kalnų grandinės, turi daug žemesnių vietų su perėjomis link Krišanos regiono ir Didžiosios Vengrijos lygumos. Šiaurėje ribojasi su Barkau upe, pietuose su Murešo upe, rytuose su Transilvanijos plynaukšte, o vakaruose – Krišanos lyguma.

Kalnai priklauso vidutinių platumų tarpinei klimato sričiai. Klimatui daugiausiai įtakos daro žemyninės, taip pat ir jūrinės, oro masės. Vidutinė metinė temperatūra svyruoja tarp 6 ir 10° C, per metus kritulių iškrenta 700–1000 mm. Regione vyrauja plačialapiai ir spygliuočiai miškai. Gyvūnija labai įvairi, sutinkamos tokios rūšys kaip lapės, vilkai, kiaunės, elniai, voverės, meškos, taip pat daug šikšnosparnių rūšių.

Vietovei būdingas mažas gyventojų tankumas. Regione yra daug mažų kaimų, vadinamų „giraitėmis“, išsibarsčiusių po visą vietovę. Yra ir keletas didesnių miestelių (Hunedoara, Bradas, Deva, Lopenis).

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]