Aptarimas:Telepatija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Telepatų būrelis[redaguoti vikitekstą]

Kažkaip dabartinį straipsnio tekstą paskaičius atrodytų, kad telepatija savaime suprantamas dalykas, kurį kiekvienas galėtų išmokti nusipirkęs knygelę "Telepatija žaliems per 21 dieną". Dėl to žymiu kaip abejotiną - reiktų neutraliau kažkaip parašyti visus tuos spėjimus. knutux 11:23, 12 Lapkričio 2005 (EET)

Jei kas yra geras telepatas pasakykit - ištrinsiu aš tą tekstuką kaip pseudomokslinį ar ne? Dirgela 18:28, 14 Lapkričio 2005 (EET)
Aš irgi noriu į "telepatų" būrelį : ) Ooom 15:12, 4 Gruodžio 2005 (EET)

Teiginys "paskaičius atrodytų,..." tiktų į argumentum ad ignorantiam prielaidas. Tam reikalinga sąlyga- teigimas, kad alternatyvus paaiškinimas yra nepilnas, nes sunku įsivaizduoti tokį paaiškinimą. To pasekmėje tvirtinama, kad paaiškinimas atmestinas. Todėl neteisingas. Todėl paaiškinimas ištrintinas. Ooom 15:12, 4 Gruodžio 2005 (EET)

Kažkodėl į tai nebuvo atkreipta dėmesio : ) Tad ankstesnė pataisa nebetenka savo pagrindo. Nepagrįsti teiginiai neturėtų būti toleruojami diskursuose Ooom 22:44, 8 Gruodžio 2005 (EET)

Telepatijos prielaidos[redaguoti vikitekstą]

Telepatija yra fenomenas, kurio funkcionavimo procesas nėra galutinai ištirtas. Telepatijos šalininkų nuomone, jis gali būti įgimtas arba įgyjamas. Pastaruoju atveju būtina įvaldyti tam tikras technikas:

  • reikia sugebėti panirti į gilios relaksacijos būklę -transą, (kai smegenų bangos yra teta bangų - 7,5 Hz- dažnio),
  • išlaikant sąmoningumą (neužmigti) ir
  • koncentruoti mintį (dėmesį) ilgą laiką (apie 10 min.) į pasirinktą objektą.
  • Viena iš telepatijos prielaidų - taip pat autogeninės treniruotės technika, savihipnozės įgūdžiai. Jie esą gali būti įgyjami tik nuolatos treniruojantis bei automatizuojant gebėjimus. Be to teigiama, kad būtinas vizualizacijos technikos įvaldymas- mintimis (bent 10 min.) turi būti įsivaizduojamas siunčiamos informacijos gavėjas. Šiuo atveju reikia fotografinės atminties įgūdžių, nes subjekto veidas turi būti vizualizuojamas kuo smulkiau ir detaliau.

Sunkumai treniruojantis[redaguoti vikitekstą]

Nesugebant išlaikyti mintyse tam tikro ryškaus ir tikslaus vaizdinio, atvaizdo ar objekto bent 5-8 minutes, Telepatijos šalininkų nuomone, viršjutiminis suvokimas neįmanomas (lygiai taip pat "trūkinėjant" radijo bangoms, informacijos priėmimas radijo imtuvu apsunkinamas).

Be to minčių inercija, pasąmonės brukami vaizdiniai ir "trūkinėjantys" vizualizuojamo objekto kontūrai, vaizdinio "dingimas" liudija, kad žmogus nesugeba susikaupti. Dėmesiui, vaizduotei lavinti reikia ne vienos savaitės atkaklių treniruočių.

Be to ne kiekvienas sugeba greitai ir giliai atsipalaiduoti vien savo minčių dėka, be jokių išorinių stimuliatorių pagalbos.

Ooom 15:12, 4 Gruodžio 2005 (EET)

Kažkaip tos telepatijos prielaidos ir sunkumai treniruojantis panašūs į anekdotą apie čigono arklį - čigonas sakė, kad beveik buvo pripratinęs arklį neėsti, vienos dienos betrūko, bet gaila arklys nudvėsė :) O jei rimčiau tai taip pat galiu pradėti rašyti straipsnius apie nykštukus ir trolius, kuriuos labai sunku surasti, bet jie neabejotinai egzistuoja, nes pasakose apie juos rašoma, be to yra mokslinių prielaidų, kad iki šiol kalnuose yra išlikusi šalutinė žmonių evoliucijos šaka. Abu minėtus dalykus sieja tai, kad jie yra tik svaičiojimai ir išvedžiojimai apie dalykus, kurių neįmanoma įrodyti. Mano pasiūlymas tebegalioja - tegu gerai susikaupęs telepatas parašo ką aš planuoju daryti su šiuo strapsniu ar bent papasakoja savo trūkinėjantį vaizdinį. Dirgela 18:56, 6 Gruodžio 2005 (EET)


Na turbūt naudojasi ne kiekvienas, kadangi ne kiekvienas yra išvystęs visus savo jutimų organus (arba jų daugumą), ir čia jokio "smegenų darbo apibendrinimo" nereikia, nes informacija patenka be jutimo organų, ir perdirbti, analizuoti smegenims nėra ko, nes aplenkiama sąmonė ir jos veikla.

Priminimas IP 213.190.46.52: diskusijų trinti negalima, juk čia ne straipsnis :) Om 00:21, 3 Kovo 2006 (EET)

Mokslinės prielaidos[redaguoti vikitekstą]

Įrodyti paranormalių reiškinių egzistavimą įmanoma (MEG, EEG, FMRT ir kt. metodais). Juk smegenyse vyksta ne tas pats, kai žmogus miega, dirba protinį darbą ar poilsiauja, serga ar yra apimtas maniakiškos deperesijos. Visa tai galima išmatuoti EEG tyrimais.

Žinoma, išsamių tyrimų apie telepatinių sugebėjimų pagrindus kol kas nėra - jokie institutai neužsiima tokia veikla vien tam, kad patvirtintų telepatijos reiškinio egzistavimą. Kitokie neurologiniai tyrimai bent jau apsimoka farmacijos pramonei - po to seka išradimai, vaistai ir rinkos kūrimas. Apie meditacijos naudą ir atitinkamus procesus smegenyse jau yra atlikta šimtai tyrimų. Ooom 22:49, 8 Gruodžio 2005 (EET)

Yra buta bandymu patvirtinti telepatija, visi jie pasibaige fiasko. Taip kad netikslu teigti, jog "jokie institutai neuzsiima tokia veikla". -- Nomad

Momentinio sugebėjimo troškimas (čia ir dabar)[redaguoti vikitekstą]

Faktas, nustatytas tyrimais, aiškus - tam tikras meditacijos lygis pasiekiamas tik po kelių metų praktikos. Todėl meditacinių tablečių kol kas nėra... Nes norime momentinio poveikio. Ir dabar, t.y. po kelių minučių. Įvaldyti kai ko kartais nepavyksta... Kodėl ?.

Jei toks reiškinys kaip telepatija neegzistuoja, reikėtų ištrinti tokį straipsnį. Juk enciklopedija ne vieta pasakoms. O jei reikalingas toks straipsnis, tai jo turinys (atmetimas ar pritarimas) turi pasiremti bent jau aliuzija į kokį nors mokslą. Šiuo metu kol kas neįtraukta nieko, nors angliškoje ir vokiškoje Vikipedijoje yra mokslinio prielaidų aiškinimo.


A propos, kas būtų, jei pabandytume ištrinti iš Didžiųjų Vikipedijų visus pseudomokslinius straipsnius, pradedant telepatija ? : ) Ooom 22:40, 8 Gruodžio 2005 (EET)


gali būti susijusi, jei turėsime omenyje smegenų veiklos darbo režimą - teta alfa ritmus, kurie sąlygoja relaksaciją ir sudaro sąlygas geresniam sensoriniam, kartu ir ekstrasensoriniam suvokimui. Om 00:21, 3 Kovo 2006 (EET)

pseudomokslai ir pseudoteorijos[redaguoti vikitekstą]

Pseudomokslai Vikipedijoje minimi kaip svarbūs kultūriniai reiškiniai, tačiau tai nereiškia, kad pradėsim ieškoti mokslinių argumentų paneigti žalių žmogeliukų egzistavimą bei diskutuoti šia tema remiantis formaliaja logika. Dirgela 10:36, 9 Gruodžio 2005 (EET)


Diskusijų prasmė[redaguoti vikitekstą]

Šiaip tai dar Lietviki straipsniui apie telepatiją kiek per anksti, kadangi svarbesnės, pamatinės sąvokos yra neaiškios, nėra išsamios medžiagos, jutimas ir suvokimas yra painiojamas... Gal kas nors galėtų papildyti šiuos straipsnelius?

Jutiminis suvokimas (sensorinis suvokimas):

Straipsnio prasmė[redaguoti vikitekstą]

Jei yra šiuo žodžiu vadinamas reiškinys (nesvarbu, realiai egzistuojantis ar ne), tai matyt gali būti straipsnis, kuriame būtų pasakyta kas čia per terminas, kad dalis žmonių juo tiki ir kad šito reiškinio patikimai įrodyti nėra pavykę. Kas netiki telepatija, šį straipsnį turbūt priskirtų psichologijos kategorijai (kodėl žmonės mano jog toks dalykas gali būti). Jei buvo daromi kokie tai eksperimentai, galima aprašyti eksperimentus ir jų kritiką. Nurodykite literatūros šaltinius - mažiau reikės ginčytis. Audriusa 16:37, 3 Kovo 2006 (EET)


Tada nelabai gerai. Matai, mes čia niekada neaprašinėjame dalykų į kuriuos negalima pateikti jokių literatūros nuorodų ir daug labiau mėgstame aprašinėti mokslo pripažįstamus reiškinius. Toks projektas. Rašyti reikia pagal jau esamus straipsnius arba knygas. Telepatija - mokslas miglotas, gerų įrodymų kaipo ir nėra, dėl jo teiginių čia ginčytis bus labai sunku. Aš linkėčiau tau su literatūra parašyti straipsnį apie ką nors aiškesnį. Audriusa 00:01, 5 Kovo 2006 (EET)
Man atrodo, kad labiausiai tiktų pseudomokslo kategorija. O šiaip tai dar vienas dalykas, kurio praktiškai pagal apibrėžimą įrodyti neįmanoma, todėl lieka tik tikėti arba netikėti, siūlyčiau aprašyti tik pačią idėją, o ne gilintis į jos teisingumą. Dirgela 22:09, 4 Kovo 2006 (EET)
Žmogus kreipdamasis į enciklopediją gal nori sužinoti, ar kokiu terminu apibrėžtas dalykas pripažįstamas tikrų mokslininkų ar ne. Gal gali būti ir kategorija Pseudomokslai. Angliškoje Vikipedijoje yra psichologinių telepatijos įspūdžio paaiškinimų (kai jokios telepatijos nesant gali pasirodyti kad yra) Audriusa 00:01, 5 Kovo 2006 (EET)
Na, kaip ir nera tokio pseudomokslo "telepatija". Kita vertus, telepatija yra svarbus aspektas ne vieno pseudomokslo teorijose. Kadangi nieko geriau nesugalvoju, turbut geriausia kategorija ir bus pseudomokslai. Arba, galime padaryti sub-kategorija "paranormalus sugebejimai", kuria idetume i pseudomokslu kategorija bei kartu i siu laiku mitu kategorija. --Nomad 13:45, 9 Kovo 2006 (EET)


Vikipedija nėra kuriama bet kaip, ji kuriama pagal taisykles. Absoliučios žodžio laisvės čia nėra. Tačiau apie telepatiją vadovaujantis taisyklėmis galima gana daug parašyti. Taisyklės yra puslapyje Wikipedia:Vikipediškumo kriterijai. Perskaityk, rašyk pagal jas ir visi tik sveikins. Audriusa 16:33, 10 Kovo 2006 (EET)


Dar būtų įdomu jei parašytum kaip kada nors išsipildė ryte per radiją girdėtas horoskopas :) Norėjau pasakyti, kad pateiktas pavyzdys yra greičiau anekdotinis, nei tinkantis paremti kažkokią teoriją.Dirgela 19:20, 10 Kovo 2006 (EET)


Norėjau pasakyti, kad labai nerimtas pagrindimas, kad "man pačiam vieną kartą buvo ...". Dirgela 21:00, 10 Kovo 2006 (EET)


Labai gera priemonė nuo telepatinio apsėdimo yra blokavimas.Dirgela 15:36, 11 Kovo 2006 (EET)

Man kilo abejoniu del to ka sakiau apie telepatija is patirties, dabar galvoju, kad tas atvejis galejo but mano tyliai istarto zodzio pakartojimas, kai as pats aklai tikedamas telepatija to nepastebejau, kad pats pasakiau ir pats pasamoningai norejau gal, kad tai pasitrvirtintu.

Įrodymų nebuvimas nėra nebuvimo įrodymas. Man telepatija atrodo visai realiai galimas dalykas (tik per mažai žinau, kad galėčiau normaliai paaiškinti, nekalbant apie argumentaciją); prieš kelis šimtus metų ir pvz mobilių telefonų galimą egzistavimą žmonės būtų kategoriškai nuneigę. Netgi truputį abejoju, kad šiuolaikinis mokslas žino visas įmanomas energijos egzistavimo ir judėjimo formas. ~ Mea 16:11, 2007 Vasario 4 (EET)
O prieš kelis šimtus metų egzistavo mobilieji telefonai? :D Apskritai, tai ir žaliųjų drakoniukų egzistavimas visai įmanomas, nes jų egzistavimo įrodymų nebuvimas - tai dar ne nebuvimo įrodymas, o va indėnai net dramblių egzistavimą būtų nuneigę, be to, neabejoju, kad šiuolaikinei biologijai dar ne visos gyvūnų rūšys yra žinomos. --Nomad 20:02, 2007 Vasario 4 (EET)
Nu va, taip ir žinojau kad juoksitės :), dar prieš jums pradedant rašyti :) ~ Mea 20:07, 2007 Vasario 4 (EET)

Veikianti nuoroda yra (Google ieškant pagal pavadinimą, beje, pati pirma), tačiau DARPA tyrimas kažin ar labai tinkamas pavyzdys, tiriama čia ne telepatija (en:Brain–computer_interface#Synthetic_telepathy/silent_communication). Tai kaip ir ne visai į temą. --Homo ergaster (aptarimas) 11:47, 9 gruodžio 2019 (EET)[atsakyti]