Aptarimas:Tūkstantmetis

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nesutinku, jog tūkstantmetis prasideda 1, 1001 ir t.t. Tai itin nelogiška, galvojant apie skaičiavimą. O kur pasideda pats pirmas tarpas nuo 0 iki 1 pirmajame tūkstantmetyje? Nors laikas ir neturi pradžios, tačiau atskaita imama nuo 0, o ne nuo 1. Jei pirmasis tūkstantmetis prasidėjo 1 m. sausio 1 d., tai kur dingo prieš tai buvę metai?

Kalbant ta pačia tema, kodėl žmonių amžius, jiems gimus, nepradedamas skaičiuoti nuo 1? - andrius.v 17:02, 2007 Vasario 27 (EET)

"Nors laikas ir neturi pradžios, tačiau atskaita imama nuo 0, o ne nuo 1." Atskaitos taškas - 0. O pirmoji padala yra pirmoji, o ne nulinė. Reikia žiūrėti į skalę. Nulinių metų nėra. Iškart prasideda pirmieji metai (kalbant apie vaiką - pirmieji gyvenimo metai). Pasibaigus dešimtiesiems metams prasideda vienuoliktieji, kurie yra antrojo dešimtmečio pradžia (antrojo dešimtmečio pirmieji metai). Lygiai tas pats yra su tūkstantmečiais.
"Nesutinku, jog tūkstantmetis prasideda 1, 1001 ir t.t. Tai itin nelogiška, galvojant apie skaičiavimą." Įsivaizduokime, kad yra nuliniai metai. Kam tada būtų lygus skirtumas tarp -1 ir +1 metų? Normaliai 1-(-1)=2 (t.y., vieneri metai - -1-ieji, antri metai - +1, viso - dveji metai). Jeigu būtų nuliniai metai, tarp -1 ir +1 būtų 3 metai (-1, 0 ir +1).
"Kalbant ta pačia tema, kodėl žmonių amžius, jiems gimus, nepradedamas skaičiuoti nuo 1?" Ar teko girdėti, kad veikas eitų nulinius metus? Jo gyvenimas pirma eina pirmuosius metus, po to - antruosius ir t.t. --rencas 17:19, 2007 Vasario 27 (EET)

Tai būtent, vaikas eina pirmus metus, tačiau nesako, kad jam vieneri. Kai jis nuo nulio ik i1 pragyvena, tada sukanka 1 metai ir prasideda antri, tačiau sakoma, jog jis vienerių metų.

Kalbant apie skales, visos skalės turi 0. Bet čia nukrypstam nuo temos.

Niekas nesako, jog turi būti „nuliniai “ metai, tačiau jie prasidėjo iš esmės nuo nulio. - andrius.v 17:57, 2007 Vasario 27 (EET)

Siūlyčiau padaryti kaip angl wiki, kad yra nesutarimai dėl tūkstantmečio pradžios/pabaigos traktavimo, ar xx00-xx99, ar xx01-xx00. ~ Mea 19:00, 2007 Vasario 27 (EET)

Sutinku :-) - andrius.v 19:30, 2007 Vasario 27 (EET)

Nėra jokių nesutarimų, yra tik nesupratimas :). Viskas matematiškai labai paprasta - tūkstantmetis (taip pat ir šimtmetis ar dešimtmetis) prasideda nuo 1 metų, nes 0 metų paprasčiausiai nėra (yra 1 metai prieš erą ir pirmi eros metai, o tarp jų nėra nei akimirkos, taigi jokių 0). O argumentas "tačiau jie prasidėjo iš esmės nuo nulio" kažkoks išvis nei į tvorą nei į mietą. Išvis čia diskusija gaunasi lyg sakytum kad obuolių tuzinus reikia skaičiuoti nuo 0 (nuo 0 iki 11 pirmas tuzinas, nuo 12 iki 23 antras ir t.t.).
Beje, angliškam variante nerašoma apie nesutarimus tik apie tai, kad kai kuriuose laiko skaičiavimuose (astronominiame) naudojami ir 0 metai, bet tokiose laiko sistemosemetų numeracija nesutampa su mūsų naudojama, taigi kaip argumentas netinka. knutux 07:57, 2007 Vasario 28 (EET)