Aptarimas:Smegenų plovimas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Revertinimas atgal po teksto pagražinimui skirtų pakeitimų [1]. Priežastys - daug smulkių, bet esminių iškraipymų, atsiradusių, nepasigilinus į temą:

  • Smegenų plovimas, kaip _metodikų_rinkinys_ naudojamas sektose, spec tarnybose ir pan., bet tai nereiškia, kad tapus spec. tarnybos darbuotoju, tau plaus smegenis, taigi ne "smegenys plaunamos", o visgi "smegenų plovimas (kaip metodika ar metodikos) naudojamas".
    • Gal yra koks psichologų straipsnis apie tai ? Ar tai tikrai įmanoma ? O gal tiesiog viena b. sakė, kad... 21:03, 30 Spalio 2005 versija user:Editor
Žr. apibrėžimą, redaguotąir išsaugotą jūsų paties - [koercityvinių]] (angl. coercive techniques) metodų taikymas. Kita vertus, pats pasakymas "smegenų plovimas" - tikrai žurnalistiškas (kaip rusai sako - "собирательное выражение") - skirtingi metodai turi skirtingas istorines šaknis, skirtingai gali būti klasifikuojami psichologiniu požiūriu ir skirtingai vertinami teisiškai, galų gale, kai kurių efektyvumas tikrai gana neaiškus. --Tractor 00:41, 31 Spalio 2005 (EET)
  • Prancūzijoje smegenų plovimas ne šiaip nusikalstama veikla, o apibrėžta atskiru įstatymu. Įstatymai dėl sukčiavimo, neteisėtos med. praktikos ir pan. naudojami kitose šalyse, neturinčiose atskirų, tam skirtų, įstatymų.([2].).
    • Ar smegenų plovimas, ar apskritai SEKTŲ veikla ?
Jei antrasis variantas, tai atitinkamai ten ir reikėtų paminėti. Smegenis plauna fiziniai asmenys. Apie tokius minėtame tekste pranc. k. nieko nėra, kalbama apie sektą kaip apie juridinį asmenį, jos veiklos panaikinimą ir finansines sankcijas.
Tad nuoroda prasminga wiki straipsnyje apie sektas, paramokslus ir kitka. Būtų puiki prevencija įvairiems juodųjų Tech specams.
Minėtoje nuorodoje (pranc.) tikrai kalbama apie juridinius asmenis, kuriem gali būti pritaikyta atsakomybė. Apie fizinius asmenis ten tylima:
cit > Chapitre Ier, Dissolution civile de certaines personnes morales,
 Chapitre II, Extension de la responsabilité pénale, des personnes morales à certaines infractions 
O kur kalbama BŪTENT apie smegenų plovėjus ? :-) User:Editor, spalio 30 d.
Jei spec. tarnyba ar sekta vykdo organizuotą smegenų plovimą, kaltas kas? Organizacija ar vykdytojai? :-) Manau, kad tai per daug dviprasmiškas ir neišsprendžiamas klausimas (kaip ir apie karą: už Hirosimos bombardavimą atsakinga JAV vyriausybė ar lakūnai?), akivaizdu tik tiek, kad galima teigti ir vienaip, ir kitaip. Beje, sunku įsivaizduoti pavienį asmenį, veiksmingai plaunantį smegenis. Kita vertus, akivaizdu, kad organizuotai tai daryti galima žymiai lengviau. O šiaip, bet kuriuo atveju, About - Picard įstatymas, kiek teko skaityti jo atpasakojimus (interpretacijas) angliškai, visgi apibrėžia smegenų plovimą, bent jau sektų veikloje, ir numato už tai atsakomybę. Jei suklydau - patikslinkit. --Tractor 00:41, 31 Spalio 2005 (EET)
  • Semantinis poslinkis ne remiasi neurolingvistiniu programavimu, o nagrinėjamas neutrolingvistiniame programavime. Pačios metodikos egzistuoja nepriklausomai nuo psichologinių teorijų.
  • Taikant semantinį poslinkį, ne apeliuojama į svarbius dalykus (tikėjimą ir pan.), o šiais dalykais manipuliuojama, apibrėžiant naudojamą terminiją, ją naudojant ir keičiant.
  • Išmestas sakinys dėl to, kad terminologija tampa sektos tikėjimo dalimi yra esminis - specifinė terminologija veikia, kaip semantinio poslinkio pagrindas, susiejantis politinę ar religinę doktriną su žmogaus taikomomis sąvokomis ir pan..
  • Semantinio poslinkio ir kitų "psichologinių" metodų naudojimas dažnai visiškai nesusijęs su jokiomis psichologijomis, o tik su pasaulėžiūra ir tikėjimu ir yra būtent intuityvus, žr. Magija.

--Tractor 19:06, 30 Spalio 2005 (EET)

O kas yra intuicija ? Gal tą "intuityvųjį" naudojimą reikėtų paaiškinti... Niekas neatsiranda is niekur. Netgi intuicija.

Žodį "intuityvus" tenka naudoti, kaip apibrėžiantį moksliško pagrindo neturinčius metodus, kurie, nepaisant to, paaiškinami ir moksliškai. Jei kažkokios sektos naudojami smegenų plovimo metodai neturi jokių tiesioginių mokslinių šaknų ir net atsiradę yra anksčiau, nei psichologijos mokslas, bet, nepaisant to, veikia, kaip juos kitaip pavadinti? Siūlykit variantus - visai neblogai būtų apibrėžti tiksliau :-) Beje, intuicija paprastai vadinama tai, kas atsiranda iš neaišku kur. Na, kilo kažkam idėja, nepagrįsta, bet pasiteisinusi... Intuicija :-) --Tractor 00:41, 31 Spalio 2005 (EET)
O šiaip, prašau neįterpinėti komentarų bent jau į atskirо punkto vidurį, nes gaunasi truputį keblokas bardakas. --Tractor 00:41, 31 Spalio 2005 (EET)

Gramatika ir stilistika[redaguoti vikitekstą]

Pataisytina... kada ? 19:56, 30 Spalio 2005 (EET)

Pataisytina bet kada, bile tik per taisymą nekiltų nepaaiškinamų prasmės pasikeitimų. --Tractor 00:41, 31 Spalio 2005 (EET)

Intuicija vs Euristika[redaguoti vikitekstą]

Siūlyčiau atkreipti dėmesį, kad: intuicija nėra metodas (ar jų rinkinys), vietoj šio žodžio labiau tiktų euristika . Žodis intuicija naudojamas apibrėžiant neloginę mąstymo procedūrą (tačiau nebūtinai prieštaraujantis logikai, tiesiog vykstantis žymiai greičiau, negu būtų mąstoma nuosekliai dėliojant priežąstinius-pasekminius ryšius), spontanišką minties kilmę, ir yra artimesnis reflektoriniam veiksmui --AndriuZ 14:12, 1 Lapkričio 2005 (EET)

sveikas, pasauli[redaguoti vikitekstą]

Ką bendro turi tas sveikas pasauli su spalvų vardinimu, o abu kartu - su smegenų plovimu? --Nomad 12:24, 1 Gruodžio 2005 (EET)

tai turbūt reiškia, kad tiems kurie nemoka skaityti lengviau plauti smegenis :))) Dirgela 14:33, 4 Gruodžio 2005 (EET)

Dėl ko atmestas paveiksliukas[redaguoti vikitekstą]

  1. Iš parašo po juo visai neaišku, ką paveiksliukas turi bendro su "dezinformacijos ar klaidingos informacijos skleidimu".
  2. Frenologija niekada neturėjo nieko bendro su smegenų plovimu.

--Nomad 18:41, 7 Spalio 2006 (EEST)