Aptarimas:Palestinos regionas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Manyčiau, jog šiame straipsnyje būtina paminėti ir istorines detales. Čia tiktų atmestas tekstas: Istoriškai čia buvo Kanaano žemės (žiūr. Bibliją), senojo Izraelio teritorija, kuri vėliau niekinamai pavadinta Palestina - žodžiu, kuris kilo iš filistiniečių – pagrindinių senovės Izraelio priešų.

Taip pat praverstų nuoroda į Kanaaną Biblijoje.

Nematau nieko niekinama žodyje "Palestina". O Biblija neturėtų būti naudojamas kaip istorijos šaltinis, nebent kaip pagalbinis. Dirgela 22:13, 22 Gegužės 2006 (EEST)
Niekinama ta prasme, kad Izraelio žemė pavadinti jų priešų (išvestiniu) vardu. Kas dėl Biblijos istoriškumo - Biblija yra istoriškai tiksli, dėl to ji naudojama kaip istorinis šaltinis. Mokslininkai abejoja tik dėl pirmųjų Pradžios knygos skyrių istoriškumo. Robis 00:26, 23 Gegužės 2006 (EEST)
Visokių kuriozų būna istorijoje dėl pavadinimų, bet tai, kad kuri nors teritorija vadinama ne pagal savivardį, o pagal kitų tautų naudojamą pavadinimą yra visiškai normalu. O dėl istoriškumo, tai deja Biblija yra tiek pat istorinė kiek ir lietuvių stebuklinės pasakos.Dirgela 06:48, 23 Gegužės 2006 (EEST)
Kad Biblija panaši į pasakėles - anksčiau taip galvojo ir mano žmona (filologė), kol rimtai nepastudijavo Biblijos. Beja, taip anksčiau manė ir C.S. Lewis (Oksfordo univ. profesorius), tačiau vėliau pamatė, kaip stipriai klydo. Ta pati istorija - su Tolkienu ("Žiedų valdovo" autorius)... Robis
Biblija susipina su istoriniais faktais, tačiau ji tikrai nėra naudojama kaip tiesioginis istorinis šaltinis, o ir faktai jame minimi kiek iškreipti, prifantazuoti (ar pagražinti) ir nėra objektyvūs. Čia kaip ir bet kuris iš mūsų galim parašyti istoriją pridėdami kažką savo. Jūsų paminėtas "niekinamai" pavadino taip pat kelia abejonių, kiekviena tauta, persikėlusi į naujas žemes ir ten įsitvirtinusi, dažnai pavadins žemes savo vardais ir su niekinimu tai visai nesusiję (jei reikia, galiu surasti gausybę pavyzdžių). Vezhlys 23:29, 23 Gegužės 2006 (EEST)
Dėl "niekinamai" - esmė štai kame. Iraelis nuo senų laikų gyveno tame regione. Jie nuolat kariaudavo su filistiniečiais. Po to sekė Izrelio užkariavimas, izrelitų ištrėmimas iš tų žemių. Tos žemės pavadintos "Palestina" - žodžiu, kilusiu iš "filistiniečių". Panašu būtų, jei didžiąją Lietuvą pavadintų "Rusynu", o Klaipėdos kraštą - "Vokietynu". Aš pats kilęs iš Klaipėdos krašto, ir man toks pavadinimas būtų kaip įžeidimas, nes nors tas kraštas ir buvo Vokietijos ilgai okupuotas, jame gyvenantys lietuviai niekada savęs vokiečiais nelaikė. Bet dėl to, kad nebūtų ginčų, sutinku išmesti žodį "niekinamai".
Dėl Biblijos istoriškumo. Štai kad ir toks pavyzdys: Biblijoje parašyta, kad hetitai buvo galinga tauta vidurio rytuose nuo 1750 m.pr.K. iki 1200 m.pr.K. (Pradžios 15,20, 2 Samuelio 11 ir 1 Karalių 10,29). Iki XIX amžiaus pabaigos be Biblijos nebuvo jokio kito istorinio šaltinio, kuris kalbėtų apie hetitus, todėl daugelis Biblijos kritikų teigė, jog "hetitai" yra Biblijos autorių vaizduotės vaisius. Tačiau XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje Turkijoje archeologai surado miestą, kuris pasirodė buvęs Hetitų imperijos sostine. Tame mieste jie surado ir didžiulę biblioteką.
Įžymus archeologas Nelson Glueck teigia taip: "Iki šiol joks archeologinis radinys dar nėra paneigęs Biblijoje paminėtų faktų" (Nelson Glueck, Rivers in the Desert: A History of the Negev (New York: Farrar, Strauss, and Cudahy, 1959), 31.).

Diskusija apie Bibliją čia visiškai offtopic, o pavadinimuose naudojama dažniausiai vartojamas vardas, Wikipedia:Vardinimo taisyklės, nes Vikipedija nėra skirta taisyti kieno nors istorines nuskriaudas. O va bandymas LDK vadinti Baltarusija būtų netinkamas, nors galėčiau čia didžiausią fleimą prirašyti apie baltarusių vaidmenį LDK istorijoje ir tai, kad pavadinimas "Baltarusija" yra niekinantis.Dirgela 19:39, 24 Gegužės 2006 (EEST)