Aptarimas:Olberso paradoksas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Trūksta enciklopedinio dėstymo[redaguoti vikitekstą]

Ne viskas aiškiai išdėstyta. Be to, vadovėlinis, o ne enciklopedinis formatas: „pabandykime įsivaizduoti“ ir pan. Būtų gerai, jei išmanantys sutvarkytų tekstą. --Mykolas OK 17:08, 2007 gruodžio 13 (EET)

Šviesos greitis[redaguoti vikitekstą]

Aiškinant Olberso paradoksą buvo įrašytas klaidingas teiginys "kadangi Visatos pakraščiai plečiasi didesniu greičiu nei šviesos". Šis teiginys yra arba savaime klaidingas arba reiktų pateikti paaiškinimą. Šiuo metu yra susitarta, kad didesnio nei šviesos greitis nėra. Tai mes žinome iš reliatyvumo teorijos.

Dėl šviesos greičio[redaguoti vikitekstą]

Kai sakoma, kad Visatos pakraščiai plečiasi didesniu greičiu nei šviesos, tai turima omenyje, jog tarp kraštuose esančių objektų atstumas didėja greičiu, kuris viršija šviesos greitį, nors stebėtojo atžvilgiu abu objektai juda greičiu, kuris mažesnis už šviesos greitį. Efekto prigimtis geometrinė, ne fizikinė. Iš fizikinės pusės žiūrint tai reiškia, kad objektai vienas kito atžvilgiu pereina už įvykių horizonto ir signalas, pasiųstas iš vieno objekto šviesos greičiu, nepasiekia kito. --Masalasm 13:36, 2007 gruodžio 23 (EET)