Aptarimas:Nacistinis okultizmas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Angliška vikipedija nacių okultizmą vienareikšmiškai pateikia kaip šiuolaikinės pop kultūros ir sąmokslo teorijų mišinį. Šiame straipsnyje duotos nuorodos į štai tokius pletkų lygio šaltinius tą tik patvirtina. Įdėjau žymę abejotinas --Nomad 11:54, 2008 birželio 24 (EEST)

Užtai kad šią temą populiarina kas netingi, tai taip ir yra. O okultinės organzacijos (pvz., Ahnenerbe) egzistavo, apie jas dar prirašysiu straipsnių. GerMMM

Tik tikiuosi tie straipsniai bus paremti istoriniais dokumentais bei istorikų publikacijomis, o ne populiariais saitais apie okultizmą jaunimui ;) --Nomad 11:58, 2008 birželio 24 (EEST)
Galima paieškoti šaltinių, tačiau visko netrinti. Kol kas grąžinu gal kada kai galėsiu paieškosiu šaltinių. Mano nuomone neatrodo, kad prasilenkta su tiesa, labai jau ;). SS, svastika, arijai ir t.t. buvo grindžiama iškreipta mitologija. --Atlantas 20:49, 2008 rugpjūčio 13 (EEST)
Kažkoks ne toks supratimas pas tave. Į vikipediją teiginiai dedami tada, kai jiems yra patikimi moksliniai šaltiniai, o ne iš pradžių sudedami ir tada tikimasi kad kas nors ras šaltinius. Šis straipsnis su skydeliu jau virš mėnesio, pilnai pakankamas laikas rasti šaltiniams. --20:52, 2008 rugpjūčio 13 (EEST)

be šaltinių versija, šaltinių paieškai[redaguoti vikitekstą]

Šventoji Longino ietis, saugoma Vienoje

Nacistinis okultizmas - nevienareikšmiškai vertinama nacizmo ideologijos dalis, susijusi su mistikos tyrinėjimais, rasistiniu požiūriu interpretuojant žmogaus esybę ir egzistenciją.

Pagrindinė nacizmo idėja buvo sukurti „antžmogį“ - naująją žmonių rasę arijų pagrindu. Tam turėjo pasitarnauti eugenikos selekcija, netinkamus individus sunaikinant koncentracijos stovyklose.

Ypatingą vaidmenį nacistiniame okultizme suvaidino legendos apie dingusias žemes - Agartą (angl. Agartha), Thule (angl. Thule), Šambalą (angl. Shambhala). Taip pat nacistai skelbė, kad žmogus savyje turi užslėptų jėgų, mistinės (kosminės) energijos, pagal senovės germanų mitologiją pavadintos vriliu (Vril). Naciai savo tikėjimą siejo su teosofija, tikėjo kad egzistuoja galingos dvasinės būtybės, kurios tam tikriems žmonėms atskleidžia slaptas žinias apie pasaulį. Šias būtybes laikė demonais arba lygino su Bodhisattva. Naciai praktikavo meditacijas, yra duomenų, kad jie tyrinėjo reinkarnacijos idėjas, o SS vadas Heinrich Himmler netgi laikė save reinkarnavusiu Henriku I Paukštininku[1].

Istorija

Jau 1900 m. Vokietijos imperijoje ir Austrijoje susikūrė įvairių draugijų, sektų ir organizacijų, kurios domėjosi okultiniais dalykais, germanų istorija ir kilme, bet visus tyrinėjimus siejo su viena sritimi - įrodymų ieškojimu, kad egzistavo arijų rasė - tam buvo pasitelkiami abejotini šaltiniai (legendos, senovės tautų simboliai ir pan.). Nacių atstovai Rudolf Heß, Alfred Rosenberg, Hans Frank ir Heinrich Himmler tikėjo, kad senovės legendose ir mituose bei simboliuose slypi arijų rasės pėdsakai. Retorikos, nacionalsocializmo architektūros ir kitomis priemonėmis tokie pseudoreliginiai teiginiai buvo įteigiami visuomenei masiniuose mitinguose ir susirinkimuose. Buvo organizuojami masiniai fakelų maršai, saulėgrįžos šventės, germanai buvo šlovinami ir mistifikuojami kino filmuose, mokyklų programose ir moksle.

Vevelsburgo pilis tapo SS okultizmo būstine, kur buvo „tyrinėjami“ arijų rasės „kilmės“ ir „šventumo“ klausimai. Kitu nacistinio okultizmo centru buvo Trečiajame Reiche nuo 1935 m. egzistavusi organizacija Ahnenerbe („Protėvių paveldo tyrimo ir mokymo bendrija“), kuri laikoma SS padaliniu. Nacistai šventu dalyku laikė Longino ietį, kuria buvo pervertas nukryžiuotas Jėzus Kristus - radęs tą ietį tampa nemirtingas. Šventu simboliu nacistai laikė ir Juodąją saulę. Buvo tikima, kad nacistinis okultizmas taps oficialia religija sukurtoje nepriklausomoje nacių valstybėje viename iš Prancūzijos regionų - Burgundijoje.

Naciai organizavo ekspedicijas į Indiją ir Tibetą ieškodami senųjų civilizacijų ir galimų arijų „šaknų“.

Išnašos