Aptarimas:Lietuvos etnokultūriniai regionai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Knutux, a nebus su tuo paveiksliuku problemu? Tu jų klausei ar galime naudoti čia?

Dirgela 06:52, 24 May 2004 (UTC)

Keista, bet nebepamenu kokiais argumentais rėmiausi kopijuodamas, tuoj pamėginsiu pakeverzoti negražesnį žemėlapį, tai šitą išmesiu

-Knutux 08:00, 24 May 2004 (UTC)
tuo labiau kad jis nelabai koks, Klaipėdos kraštas pusę Žemaitijos užima :))

Dirgela 12:12, 24 May 2004 (UTC)

Klaipedos krasto sostine[redaguoti vikitekstą]

Nuo kada Šilutė yra Klaipėdos krašto sostine? Dirgela 10:09, 21 Sausio 2006 (EET)


Vadinamieji "Lietuvos istoriniai-etnografiniai regionai" - tai nevykęs XX a. pabaigos naujadaras[redaguoti vikitekstą]

nuo kada Vilnius priklauso Dzūkijos "ist.-etnogr." regionui? įdomu, kodėl beveik niekas iš mūsiškių "regionų ribų braižytojų" nekalba atskirai apie istorinius Lietuvos regionus, ir atskirai - apie maža ką bendro su jais turinčius etnografinius Lietuvos regionus?

ir apskritai - drįstu manyti, kad šis tarpusavyje persipjovusios Etninės kultūros globos tarybos Regionų komisijos užsakymu poros "ekspertų" 2003 m. nupaišytas žemėlapiukas toli gražu neatspindi tikrosios Liet. etnogr. situacijos (pvz., jame matyti senokai nebeegzistuojanti "Mažoji Lietuva", tačiau XIX-XX a. sąvartoje Vilniaus apylinkėse susiformavusio ir iki šiol "gyvo" slavakalbio arealo - nė kvapo, ir t.t., ir pan.; beje, minėti "ekspertai" rėmėsi kai kurių mūsų geografų neseniai paskelbtu "Etnografinių sričių žemėlapiu", o tieji geografai - neva "pirmuoju moksliniu" Pabaltijo istorinių-kultūrinių sričių žemėlapiu, 1985 m. lietuvių, latvių, estų ir Maskvos M.Miklucho-Maklajaus instituto etnologų sudarytu vien pagal materialinės kultūros požymius,- paskelbtas leidinyje "Istoriko-etnografičeskij atlas Pribaltiki", t. 1). --Goga

Žemėlapis su suskirstymų yra nevykęs. jis nesiremia nei tarminiais skirtumais, nei istoriniu palikimu. Pvz. Veliuona, Seredžius - istoriškai tai Žemaitija, betiš kalbinio požiūrio - ne. Jei paimamas istorinis atskaitos taškas, tai Žemaitijos ribos rytuose turėtų būti brėžiamos Nevėžiu. Be to, sutinku su auksčiau išsakyta nuomone, kad trūksta Vilniaus krašto kuris egzistuoja dabar ir kuris turi akivaizdžių skirtumų, nei po antrojo pasaulinio karo Klaipėdos krašte apsigyvenusių lietuvių naujakurių, kurie nieko bendro neturi su Mažąja Lietuva.

Perskaityk straipsnio pavadinimą, gal ką ir suprasi. Čia neina kalba nei apie istorinius, nei apie tarminius regionus. Gal tai ir yra nevykęs XX a. darinys, tačiau tada ir turėtų būti kritikuojamas iš tos pusės, o ne todėl, kad kokia Veliuona yra ne ten kur galėtų būti. Dirgela 13:31, 18 Liepos 2006 (EEST)