Aptarimas:Latvijos istorija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

reikėtų ateity pakeisti tą pavadinimą "Latvija", bent jau kalbant apie įvykius iki XX a. Nes latvių tautybė, kaip tokia neegzistavo iki užkariavimo(susiformavo iš latgalių, žemgalių ir kt. genčių tik XIV-XV a.), o pats "Latvijos" (tokia latviška jo forma)vardas buvo imtas vartoti tik nuo XIX a. vidurio. Iki tol jis buvo beveik visiškai nežinomas(vokiškoj literatūroj žinoma keli Lettland vartojimo atvejai, bet apibūdinant kaip "latvių kraštą", o ne teritoriją su aiškiomis geografinėmis ribomis), o kaip kraštovardis jis apskritai neegzistavo iki XIX a. vidurio. Patys latviai vadino: Kuršas, Infliantai ir pan. Čia skirtingai nuo Estijos, kur kraštovardis egzistavo nuo XIII a.

User:Sapiens 17:13, 21 Geg 2005 (EEST)

Tai gal prieš-Latvinę dalį kaip nors perkelti į kitą straipsnį, kurį pavadinti Latvių regiono istorija ar pan? Knutux 18:25, 21 Geg 2005 (EEST)
Galbūt teisingiausia būtų "Latvijos istorijos" straipsnyje rašyti apie modernią istoriją, o į kitus laikotarpius iškelti į atskirus straipsnius, tai nurodant "Latvijos istorijos" straipsnyje, pvz., "Apie Latvijos žemės ir tautos istoriją iki XX a. žr. str. "Livonijos istorija" ". Mat panašios problemos iškyla ir kitose vietose, pvz., apie ką turėtų būti straipsnis "Egipto istorija" arba "Turkijos istorija". Pats geriausias variantas - straipsnių ciklas su atitinkama lentele kaip dabar yra Lietuvos istorijos atveju.--Dirgela 14:50, 24 Geg 2005 (EEST)

Sutinku su šiuo pasiūlymu, nors manyčiau, kad nebūtina nuosekliai jo laikytis absoliučiai visuose strpsn. apie valstybių ist. O su Egipto ist, tai akivaizdžiai yra dvi skirtingos Egipto civilizacijos su savo istorija, ir tarp jų nelabai yra perimamumas. T.y., yra Senovės Egipto ir Egipto respublikos ist. Panašiai su Graikija. O Turkijos istorija tai irgi ko gero tik su jaunaturkiais pradėtina. Kitkas - Osmanai.Nors čia galima ginčytis dėl perimamumo. Beje, beveik tas pats, jeigu radikaliau pažiūrėtume būtų ir su LDK bei Lietuvos Respublika. Na, politiškai tai visada dominavo lietuviai, bet tautiniu ir kultūriniu atžvilgiu tai LDK buvo daugiatautė valstybė(lietuviai, gudai, ukrainiečiai, netgi latvių dalis), kai LR tik lietuvių valstybė. Idealiu atveju aišku geriausia atskiri strpsn į kuriuos iš vienos vietos būtų linkai. Bet čia reiktų juos kiek didesnius parašyt nei dabar. Žodžiu, nereiktų čia taikyt mechaninės taisyklės. User:Sapiens 19:53, 24 Geg 2005 (EEST)

Beje, dėl Lietuvos ist, tai mano naršyklė vis perspėjinėja, kad per ilgas strpsn. Gal bent į dvi dalis suskaidyt verta: LDK ist, nuo valstybės susid. iki padalijimų. Ir Lietuvos respublikos ist pradedant nuo Lietuva Rusijos imp. sudėtyje , duodant bendrą pav., tarkim Lietuvių tautinio atgimimo ir Lietuvos Respublikos istorija User:Sapiens 20:04, 24 Geg 2005 (EEST)

Būtų gerai turėti veintisą strapsnį "Lietuvos istorija", tačiau jis turėtų būti kompaktiškas. Tai sudėtinga - visą esmę surašyti trumpai, bet tai tikras iššūkis enciklopedijos kūrėjui ;) Taigi skaidymas mano galva nėra geriausia išeitis - geriau koncentruotas straipsnis su nuorodomis į detalesnius straipsnius, bet tai kaip minėjau nėra paprasta.Dirgela 21:44, 24 Geg 2005 (EEST)

Aš tai nematau problemos - tai teritorijos, kuri yra dabartinės Latvijos Respublikos ribose. Tai gal ir ribotas požiūris, bet nuoseklus, kitaip sudėtinga kiekvienos šalies atveju būtų sugalvoti nuo kada X istorija prasideda.Dirgela 19:21, 21 Geg 2005 (EEST)

nu ne, problema yra. Patys latviai savo vadovėliuose, bent jau ne nacionalistiniuose(naujasias išleistas Zvaigzne leidyklos 1999m. taip daro), įvardija tuos ist. laikmečius ne kaip Latvija tada ir tada, o kaip pvz. Livonija(XIII-XVI a.); Lenkijos ir Švedijos įtakos sferos Latvijos teritorijoje, Latvijos žemė ir tauta Rusijos imperijoje. T.y., kad būtų daromas skirtumas bent jau tarp teritorijos ir valstybės. O problemos nėra kitoms tautoms, kur valstybė susikūrė anksti, arba susikūrė teritorijoje su istoriniu pavadinimu. Esmė čia yra ta, kad Latvijos pavadinimas nelabai istorinis, nes jaunas. Aišku, siūlau nieko nekilnoti, bet reiktų pakeisti Latviją bent jau Latvijos teritorija ar nuo XV a. galima ir latvių žemės, turint omenyje jau susiformavusios tautybės gyvenamas teritorijas.

User:Sapiens 19:30, 21 Geg 2005 (EEST)

Pabandysiu kol kas minimaliai pakeisti, vėliau daugiau papildysiu tekstą, jis vis tiek nepilnas dabar.

User:Sapiens 19:45, 21 Geg 2005 (EEST)