Aptarimas:Kastratas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Su šiuo straipsniu reikia kažką daryti, nes jis klaidinantis. Kastratas pirmoje eilėje - kastruotas patinas, o kastratas dainininkas - tik vienas iš atvejų, nors vienas įdomesnių.

Jau norėjau įkelti tokį fragmentą (bet paskui persigalvojau):

Lietuvių kalboje kastratas reiškia du dalykus:
  • kastratas (angl. castrate) - patinas (paprastai žinduolis ar paukštis), kurio sėklidės nebegamina vyriškų lytinių hormonų, paprastai dėl to, kad sėklidės pašalintos. Tokia operacija subrendusiems patinams po kurio laiko sukelia tam tikrus fiziologijos ir išvaizdos pakitimus. Iškastruoti vyrai taip pat vadinami kastratais.
  • kastratas (angl. castrato) - berniukas ar vyriškis, kuriam pašalintos sėklidės, kad balsas išliktų aukštesnio tono, nemutavęs.

Problema tame, kad lietuviškai abu kastratai vadinasi taip pat, o angiškai skiriasi (kad ir viena raide). Nežinau, kaip čia būtų geriau - daryti du kastrato straipsnius, ar bendrajį kastrato avejį aprašyti straipsnyje "Kastracija" (Čia, ko gero, tema Repro...). --rencas 21:02, 2007 Sausio 30 (EET)

Aš daryčiau vieną straipsnį "kastracija" ir jame įkelčiau info ir apie tuos dainininkus, šiiap ar taip tai vienas dalykas tik dėl skirtingų priežasčių. -- Mea 21:15, 2007 Sausio 30 (EET)