Aptarimas:Jonas Noreika

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Straipsnio įžangoje yra pateikiami neteisingi duomenys apie Jono Noreikos gimimo vietą, deja, leidžiama taisyti tik jo biografiją. Jeigu ką sudomins ši informacija, ir žinosite, kaip pataisyti straipsnio preambulę, prašome pataisyti: Jonas Noreika gimė Šukionių kaime, Pakruojo valsčiuje. Šis kaimas daiktavardžio linksnyje rašomas ne kaip "Šukionys", o "Šukioniai". Klaida, matyt, atsirado dėl to, kad Lietuvoje yra keli panašaus pavadinimo kaimai. Kpt. Jono Noreikos gimtinė teisingai nurodoma ir jo biografijoje nurodytoje Viktoro Ašmensko knygoje "Generolas Vėtra" (v. 1997), deja, rašę straipsnį apie Joną Noreiką, vis tik nurodė klaidingą jo gimimo vietą. Minėtoje knygoje taip pat nurodoma, kad Jono Noreikos dukros vardas - Dalia. Tuo tarpu Vikipedijoje nurodomas kitas vardas - Regina Kučėnienė. Tikiuosi, kad kas nors pagrindiniame straipsnyje apie kapitona Joną Noreiką - Generolą Vėtrą sugebės pataisyti šiuos duomenis, į kuriuos atkreipiau dėmesį.

istorikas Antanas Bajoriūnas, Vilnius -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Anbajor (aptarimasindėlis)

Ačiū už pastabas. -- Vpovilaitis Aptarimas Indėlis 08:57, 22 birželio 2011 (EEST)[atsakyti]

Dėl jusu propagandos apie Joną Noreiką[redaguoti vikitekstą]

Straipsnis yra neobjektyvus ir politiškai motyvuotas. Būtina įrašyti, kad advokatas kūju nuėmė šią lentą. Jis buvo sulaikytas 2 parom, o po to išvyko į Austriją, kur pasiprašė politinio prieglobsčio ir apskundė lentos pakabinimą Jungtinių Tautų Organizacijai, kadangi jos kabėjimas vertintinas kaip nacių nusikaltimų neigimas. Kodėl nustatymuose draudžiama minėti advokato ST vardą? Kodėl Jūs nenorite parašyti kaip į jo veiksmus sureagavo JAV PRezidento administracija ir Izraelio ambasadorius, kurie pasmerkė būtent Lietuvą, o ne advokatą. Propagandistai jus. 190.32.182.51

Straipsnis lyg ir apie Joną Noreiką, o ne Stanislovą Tomą, kuriam norite skirti labai daug dėmesio. Ar tik pats ir nebūsite Stanislovas Tomas? --Homo ergaster (aptarimas) 20:55, 29 gruodžio 2019 (EET)[atsakyti]

Dėl atliktų pakeitimų, susijusių su J. Noreikos išsakytomis antisemitinėmis mintimis[redaguoti vikitekstą]

"Geriausiai Lietuvos miestuose gyvena - žydai! Jų rankose vartosi šlamančios litų tūkstantinės! Jie sėdi kavinėse pasipuošę ir kombinuoja naujus planus kaip kuo daugiausiai ištraukti iš mūsų pinigų".

Taip rašo J. Noreika savo knygos "Pakelk galvą, lietuvi", 14 puslapyje. Šioje J. Noreikos frazėje apčiuopiame aiškų antisemitizmą ir savotišką kaltinimą organizuojant finansines apgavystes ne kokiems nors pavieniams individams (kas, jei pagrįsta, būtų suprantama ir teisėta), bet visai žydų tautai (kas jau yra nenuneigiamas antisemitizmas).

"Atsimink, kad parduodamas žydui stambų daiktą, tu darai skriaudą! Tu skriaudi savo brolį - lietuvį, nes žydui, o ne jam atiduodi uždarbį! Parduodamas žydui ar pirkdamas iš jo tu padidini žydų giminę! Tu darai didelę skriaudą visai tautai!"

Tai dar viena J. Noreikos citata, šį kartą iš jo rašytos knygelės 22 puslapio. Vėlgi, akivaizdus antisemitizmas. Niekas neneigia istorinio fakto, jog dažnas to meto žydas buvo turtingas, tačiau tokios formuluotės yra akivaizdžiai antisemitinės. Į ką, visgi, norėčiau atkreipti dėmesį, tai jog pastarojoje J. Noreikos citatoje žodžius "žydai" pakeitus bet kokios kitos tautos pavadinimu, vis tiek gausime itin nacionalistinę ištarą.

Antisemitizmas vienareikšmiškai yra blogis ir turi būti aiškiai ir nedviprasmiškai pasmerktas. Nacionalizmas yra lygiai toks pat blogis, o tie, kas gina nacionalizmą esą tai būtinybė valstybei išlikti ar pan., dažniausiai galvoje turi patriotizmą. Patriotizmas yra pagirtinas ir skatinamas: paprastai kalbant, tai meilė savo tautai. Nacionalizmas, kurį, vėlgi paprastais žodžiais šnekant galima apibūdinti kaip savo tautos aukštinimą ar kitų menkinimą, vienareikšmiškai ir neginčijamai yra blogis, nes tokios kalbos, daugiau ar mažiau susijusios su neapykantos (ar pykčio) kurstymu. Neapykantos kurstymas, kaip žinia, yra nusikaltimas.

Vertinant šią konkrečią J. Noreikos ištarą, būtų per drąsu teigti, esą ja J. Noreika kurstė neapykantą, nes neakcentavo smurto prieš Lietuvoje gyvenusius žydus. Tai buvo greičiau pykčio kurstymas, o tai tikslingiau būtų galima įvardyti kaip populizmą, o ne nusikaltimą.

___

Šiuo trumpu įrašu nebandau nei smerkti, nei ginti J. Noreikos - J. Noreika-Generolas Vėtra neabejotinai prisidėjo prie Lietuvos išvadavimo nuo SSRS okupacijos 1941-ųjų birželį, aktyviai priešinosi ir Vokietijos siekiams. Tačiau nemanau, kad jo paties raštuose gana aiškiai deklaruotas antisemitizmas dėl to turėtų likti istorijos nuošalyje. Vikipedija, kaip enciklopedijai ir pridera, turi likti objektyvi ir nešališka, šiuo atveju - gerbti istorinę tiesą tokią, kokia ji buvo. Todėl nemanau, jog buvo išmintinga pašalinti straipsnio pakeitimą, kuriame buvo glaustai aptartas J. Noreikos antisemitizmas.

Iš dalies kaltę prisiimu aš - redaguodamas straipsnį išnašose nurodžiau neteisingą knygos puslapį, dėl ko galimai ir įvyko nesusipratimas, kurio dėka pakeitimas buvo atmestas. Tikiuosi, jog tai ir tebuvo nesusipratimas, o ne sąmoningas kai kurių žmonių siekis naudoti Vikipediją kaip įrankį formuojant nuomonę J. Noreikos atžvilgiu.

Peace!-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 80.240.4.122 (aptarimasindėlis) 2020 m. lapkričio 18 d., 01:23‎

Nevisai teisingai supranti, kas yra Vikipedija ir kaip ji veikia. Vikipedija nieko nesmerkia, negiria ir kitaip nevertina. Todėl - ne, Vikipedijoje ne tik kad antisemitizmas neturėtų būti „aiškiai ir nedviprasmiškai pasmerktas“, Vikipedijoje negalima to daryti, kaip kad negalima girti ar smerkti ir bet kokios kitos pasaulėžiūros. Taip pat, Jūsų pasvarstymai kad nacionalizmas yra „vienareikšmiškai ir neginčijamai yra blogis“ yra tik Jūsų pasvarstymai, kuriems čia ne vieta. Galiausiai, dėl to tikėjimosi, kad čia ne kai kurių žmonių siekis naudoti Vikipediją kaip įrankį formuojant nuomonę J. Noreikos atveju - tai akivaizdu, kad taip ir yra. Tie kai kurie žmonės akivaizdžiai esate Jūs. Baikite šią veiklą. --Nomad (aptarimas) 02:28, 18 lapkričio 2020 (EET)[atsakyti]
Jūs teisingai pasakėte, kad "Vikipedija nieko nesmerkia, negiria ir kitaip nevertina". Šį darbą turime palikti žmonėms. Tad kaip sakote - ar Vikipedija turėtų paminėti faktą apie kurio nors asmens (nebūtinai J. Noreikos) deklaruotą antisemitizmą, ar neturėtų? -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 80.240.4.122 (aptarimasindėlis) 2020 m. lapkričio 19 d., 14:57
Pridėjote labai abejotiną teiginį (ar tikrai raginimas kelti žemės ūkį yra nacionalistinis?), kurį pagrindėte nuoroda į paties Noreikos veikalą. Garantuotai pats Noreika ten nemini ką pridėjote. Taigi, jei dedate vertinantį teiginį, jį reikia pagrįsti - kas būtent taip įvertino. Netgi, jei jums asmeniškai tai atrodo neabejotina.--Dirgela (aptarimas) 19:51, 19 lapkričio 2020 (EET)[atsakyti]
Tai ką pridėjau buvo su nuoroda į paties J. Noreikos žodžius. Atsiverskite nuorodą, suraskite puslapį ir pasiskaitykite. Visgi, sutinku, jog tai, ką rašiau, buvo pagrįsta ne iki galo - supainiojau puslapius, išnašose pažymėdamas 12, kai apie tai buvo rašoma 14 puslapyje. Mano klaida ir atsakomybę prisiimu. Dėkoju už tai, kad suteikėte aiškumo šiuo klausimu - iš tiesų, reikėtų daugiau ekspertinių vertinimų, atsiribojant nuo paties padarytų prielaidų. Tai turėsiu omenyje.
Beje, dėkoju p. Dirgėlai, kad pašalino tą nesusipratimą, kai straipsnyje buvo kalbama apie tai, kad J. Noreika ragino "kelti žemės ūkį, lavintis" ir iš karto po to sekusią mintį, kad vėliau tai buvo panaudota vertinant jo veiksmus 1941-iais. Būtent dėl šios vietos ir ėmiausi redagavimo. Bet p. Dirgėla tai išsprendė geriau. Tad priekaištų nebeturiu, dėkoju už paaiškinimus.
Cheers!
Nesu tikras, kad supratote, ką norėjau pasakyti. Jei norėjosi pacituoti J.Noreiką tai reikėjo taip ir padaryti (tiksliai, neperpasakojant), ką jis norėjo pasakyti skaitytojai patys susiinterpretuos. O jei norite pateikti interpretaciją turite nurodyti, kas būtent taip interpretuoja.--Dirgela (aptarimas) 19:18, 20 lapkričio 2020 (EET)[atsakyti]
Taip, gerai c: