Aptarimas:Intelekto koeficientas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kadangi tai psichologinis straipsnis, tai dedu kategoriją "psichologija". O kadangi daugelis šitos teorijos teiginių, švelniai tariant, yra sapalionės, kurios skirtos tik tam, kad įtikinti turtingiausią gyventojų grupę tuo, kad ji yra protingiausia, tai dedu ir kategoriją "pseudomokslas". --Tractor 13:25, 11 Liepos 2005 (EEST)

Paskutiniai keitimai[redaguoti vikitekstą]

  • Nuoroda - [http://redknopka.web1000.com/iq.htm intelekto testas] - čia kas? intelekto testas? "Join Us and 1000's of real single women seeking you"? Nuoroda pašalinta, prašau pasiaiškinti. --Tractor 19:59, 3 Lapkričio 2005 (EET)
  • Kopypeistai iš kažkokios internetinės leidinio reklamos apie Wechslerio testus - irgi nei šis nei tas. Net ir nuorodos į ten neadekvačios, nes pasakojama ne tiek apie testų esmę, kiek reklamuojama knygutė ir kursai. Pašalinta. --Tractor 19:59, 3 Lapkričio 2005 (EET)

Pseudomokslai?[redaguoti vikitekstą]

Šis straipsnis nevienalytis, sudarytas iš dviejų dalių, kurios yra atitrūkusios - pirma dalis apie IQ testus, o antra dalis kritikuoja IQ teorijas, kurios neaprašytos.
Ir visas straipsnis priskirtas kategorijai „Pseudomokslai“.
Pirmoje dalyje nieko pseudomoksliško nėra. Antroji dalis susijusi su įvairiomis hipotezėmis, kurios papuola į normalaus mokslo sferą. O tai, kad dalis šių hipotezių kol kas neįrodytos, nereiškia kad jų nagrinėjimas yra pseudomokslas. Sritis nusipelno pseudomokslo pavadinimo tik tada, jei atitinka pseudomokslo kriterijus.
Manyčiau, kad sprendimas galėtų būti toks - „Intelekto koeficientas“ gali būti atskiras straipsnis, kuriame aprašoma kas jis, kaip jis sudaromas, adaptuojamas. O su intelekto koeficientu susijusias teorijas ir jų kritiką būtų galima apiforminti kaip atskirą straipsnį. Nors vis viena abejočiau, ar tai galima priskirti pseudomokslams. Greičiau nepatvirtintoms/atmestoms hipotezėms. --rencas 09:05, 2007 Birželio 7 (EEST)

Man atrodo, čia visai nieko pseudomoksliško nėra. Kritikuojamos idėjos, kurios su IQ buvo siejamos gal prieš penkiasdešimt metų (pvz., dabar niekas ir nesako, kad IQ lemia vien paveldimumas). Ta vieta apie piktuosius IQ teorijos kūrėjus, kurie bandė tyrimais įrodyti žydų nepilnavertiškumą, neturi nieko bendro su pačios teorijos teisingumu/klaidingumu. Trumpai tariant, siūlau panaikinti kategoriją pseudomokslai. --Nomad 09:18, 2007 Birželio 7 (EEST)
Su intelekto koeficientu susijusios teorijos yra gana abejotinos, bet greičiau ne pseudomokslinės, o paprastos, nepasitvirtinusios teorijos.--Dirgela 14:48, 2007 Birželio 9 (EEST)