Aptarimas:Homoseksualumas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Freudo teorijos[redaguoti vikitekstą]

Ar tikrai verta pateikinėti Freudo išvedžiojimus, kurie, kiek man žinoma, nepagrįsti jokiais moksliniais tyrimais ir, de facto, tėra jo asmeninės fantazijos?--ghoul 15:30, 25 kovo 2010 (EET)[atsakyti]

"Homoseksualumo kontraversijos" / Kinsey duomenys[redaguoti vikitekstą]

Pastebėjau paskutiniu metu kai kurių keitimų straipsniuose Psichikos sutrikimas, Homoseksualumas ir Lytinis nukrypimas, kuriais bandoma pateikti homoseksualumą vienpusiškai, iš pro-homoseksualių pozicijų. Asmeniškai neturiu nieko prieš tokių pozicijų atstovavimą, tačiau paprastas teksto, netgi labai neutralaus, šalinimas (pvz., iš straipsnio "Lytinis nukrypimas" pašalintas tekstas XX-XXI a. daugiausia ginčų sukelia homoseksualizmas, ir kol kas nėra vienaprasmiško atsakymo, ar tai yra lytinis nukrypimas, ar ne.) - tai jau nėra geras dalykas. Ginčai apie tai buvo, yra ir liks, vien dėl to, kad tai susiję su heteroseksualia dauginimosi funkcija, ir toks trynimas, bandantis nuslėpti homoseksualumo kontraversijas, tikrai neneša jokio pozityvumo, beje, patiems homoseksualams - irgi. --Tractor 11:03, 16 Rugsėjo 2005 (EEST)

"Homoseksualumo kontraversijos" šiuo metu yra susiję ne su tuo, ar tai yra nukrypimas, ar ne, o su šio reiškinio priežastimis ir paskirtimi gamtoje. Šiuo metu ginčijamasi, kokiu būdu, jei tai genetinis sutrikimas, jis neišnyksta per tūkstančius metų, priešingai nei kiti reprodukciją negatyviai veikiantys genetiniai pakitimai, arba, jei tai socialinės kilmės reiškinys - kodėl jis aptinkamas visose be išimties visuomenėse ir kultūrose. NĖRA NĖ VIENO bent minimalią reputaciją turinčio mokslinio šaltinio, kuris šiuo metu priskirtų homosekualumą prie lytinių nukrypimų. Net katalikų bažnyčia to neteigia. Tai tokia pati "kontraversija", kaip ir juodos katės kraujo gėrimas maišant su degtine, paskutiniu metu išpopuliarėjęs Lietuvoje. Arba bet kokie kiti kaimo prietarai. Homoseksualumo priskyrimas prie lytinių nukrypimų žaloja žmones, turinčius klausimų dėl savo orientacijos, skatindamas juos ieškoti "vaistų", kurių negali būti, arba slapstytis, kurti šeimas su partneriais, kuriems nejaučiama potraukio, tikintis "pasveikti", ir galų gale - žudytis. Tai yra vienareikšmiškai klaidinantis teiginys, prieštaraujantis wikipedijos pateikiamai informacijai pagrindinėmis pasaulio kalbomis.

Bet ačiū, kad neištrynėte šio straipsnio jau pirmosiosmis valandomis :).

Pirmiausiai, gal nepainiokime dviejų skirtingų sąvokų - nukrypimo ir iškrypimo. Kita vertus, reikia pastebėti, kad jūsų teiginiai ("nėra nei vieno bent minimalią reputaciją...") yra formaliai nekorektiško pobūdžio, šaltiniai nenurodyti, pateikiami teiginiai savyje neša papildomus teiginius ir apie tai, kad prieštaraujantys neturi reputacijos ir pan. (žr. Sudėtinis klausimas) :-) Apie kates su krauju ir degtine - tokie pasakymai iš vis neturi prasmės ir čia nebus nagrinėjami. O dėl "priskyrimas prie lytinių nukrypimų žaloja žmones", "skatina žudytis" - jei jau realybė žaloja, tai ką čia kažkoks Interneto puslapis... Taigi, siūlau dar kartą pasiaiškinti, kuo skiriasi iškrypimo sąvoka nuo nukrypimo :-) O šiaip, nesigilinant į temą, o tiesiog asmeniniu požiūriu - manau, kad vyniojimai į vatą ir trynimai - niekuo nepadės. Jei jau norisi kažką keisti visuomenėje, pirmiausiai reikia žiūrėti į realybę ir tiesą, bet ne į svajones apie tai, kaip norėtųsi, kad būtų. --Tractor 02:52, 17 Rugsėjo 2005 (EEST)

Ši medžiaga paimta iš tarybinio vadovėlio. Tad informacija yra abejotina, bent jau apie Kinsley metodą. Šiuolaikiniai metodai kur kas geresni. Geriau išverstų kas nors iš anglų kalbos. Patekiau nuorodą. Ne kokių tai 1948 metų duomenys. Beje, aš pats studijavau biologinius mokslus, jei kam kelia abejonės apie kompetenciją. „Lytinis nukrypimas“ - tai tik šiaip vaikų terminas. Medicininiais terminais tokios sąvokos negali būti, nes seksualinis potraukis reguliuojamas smegenų. taigi, reikia atskirti priešastis nuo pasekmių, simptomatikos.

Taip, Kinsey duomenys dabar vertinami gana prieštaringai ir tokius didelius skaičius, kaip jis, pateikia tik Homoseksualų organizacijos. Kiti skaičiai būna gerokai mažesni, tik kai kuriais atvejais pasiekiantys 20 proc., tą, beje, rašo ir Kinsey instituto svetainėje :-) O dėl nukrypimo - taip, tai bendrinis terminas, nepaisant to, turintis gana aiškią prasmę: lytinis elgesys, nukrypstantis nuo tokio, kuris laikytinas "natūraliu", toks, koks būtų nepriimtinas tam tikrai daliai žmonių. :-) Pati nukrypimo sąvoka įgauna pilną prasmę tik nagrinėjant ją kartu su iškrypimo sąvoka: lytiniu elegsiu, kuris laikomas visiškai nepriimtinu ir baustinu pagal visuomenėje galiojančias normas ar įstatymus, taip pat - keliančiu gilias problemas aplinkiniams ir patiems tokį elgesį praktikuojantiems žmonėms. Taigi, pagal tokį apibrėžimą, gautųsi, kad kai kuriose visuomenėse homoseksualumas laikomas iškrypimu, bet dauguma atvejų - tai ne daugiau, kaip nukrypimas (bent jau statistiniu požiūriu). Taip pat, pastebėjimas - medicinoje nagrinėjami tik keli, bet toli gražu ne visi lytinio elgesio aspektai. --Tractor 08:30, 15 Lapkričio 2005 (EET)
Aš sutikčiau, kad sąvoka „lytinis nukrypimas“ (beje, tiksliau reikštų „lytinis paklydimas“), nes nukrypimas neša neigiamą emociją ir asocijuojasi su „iškrypimu“. Neutraliam požiūriui formuoti, tokiam kaip Wikipedia daro, ši frazė netinka. Jei būtų pasakyta, kad „kai kuriose šalyse“, tada pilnai pritarčiau. Ir turėtų būti pateikti faktai ne tik iš medicininės pusės, bet ir iš socialinės ir psichologinės, ir plačiau, nes dabar straipsnis yra medicininis ir neatskleidžia visos tiesos, pvz.:
„Moreover, compared to heterosexual females, heterosexual males are hypothesized to express more negative attitudes toward gay men because cultural norms of masculinity continually require them to prove they are not homosexual. One way to do so is to attack gay men. Males need not attack lesbians with the same intensity because lesbians are not directly implicated in their own heterosexual masculine identity (Herek 1986; Kimmel 1997; Kite and Whitley 1998).“
„To the extent that heterosexual men’s attitudes toward gay men reflect their fear of being perceived as homosexual and their concerns about being the target of attraction for a gay man (Herek 1986; Kimmel 1997; Kite and Whitley 1998; Louderback and Whitley 1997), they are likely to function as psychological defenses against feelings of anxiety and threat. Such defenses might not play a role in heterosexual men’s attitudes toward lesbians. Instead, the latter may be shaped mainly by men’s attitudes toward women generally and their interest in lesbian sexuality (Kite and Whitley 1998; Louderback and Whitley 1997).“
„Heterosexual men responded significantly more negatively to gay men than to lesbians in questions about recognition of samesex relationships and adoption rights. They were more likely to believe that gay men are mentally ill, molest children, and are unable to have loving and committed relationships, compared to lesbians.“
Šiaip ten labai geras straipsnis, kuris atsako į visus klausimus. Tereikia išversti „Discussion“ skyrelį.
Tiksli nuoroda: Gender Gaps in Public Opinion About Lesbians and Gay Men
Kadangi, ši tema labai eskaluojama pastaruoju metu, norisi bet jau vieną rimtą apžvalgą lietuvių kalba turėti. Na, kadangi aš šiuo metu užsiimu induizmo pildymų, tai nerasiu laiko tam :P --Rolis 09:21, 15 Lapkričio 2005 (EET)
neskaičiau visų diskusijų čia, ir nemoku argumentuoti, bet man nepatinka, kad homoseksualumas priskiriamas prie lytinių nukrypimų kategorijos; kas nustato tokias normas ir kur įrodymai kad jos teisingos; galbūt tada ir vegetarizmą galima pavadinti kokiu nors nukrypimu. tuo labiau kad vyksta visokie tyrimai bandantys atsakyti į klausimus kaip kodėl, kam iškart viską sukišt į kategorijas juoda balta. ir taip pažeidžiamas enciklopedijos neutralumo principas - bent jau man taip atrodo. Mea 15:33, 2007 Sausio 18 (EET)
Silpnokas argumentas "man nepatinka"...--Dirgela 06:37, 2007 Sausio 22 (EET)


Ir kažkodėl buvo atmesta nuotrodą į lietuvišką http://www.emaso.org/lt-lithuanian/lt-3-right/lt-3-1-presentation.htm puslapį. Nejaugi vikipedija vengia nuomonių įvairovės? --Švedėjantis 21:00, 2008 Liepos 12 (EET)

Žinoma, vikipedija ne blogas ir ne blogų registras. Nuomonės čia mažiausiai svarbios. Bandykite reklamuoti tą saitą kur nors kitur. --Nomad 22:13, 2008 liepos 12 (EEST)

Homoseksualumas kaip liga[redaguoti vikitekstą]

Žiūriu, čia jau prasisuko homofobai, nes paskutinės dvi dalys - „Šiuolaikinis mokslas jau homoseksualumą pradeda laikyti liga“ ir „Homoseksualumas yra neįgimtas“ nieko bendro su mokslu neturi, cituojami šarlatanų iš NARTH teiginiai, kuriuos atmeta visos rimtesnės psichiatrų organizacijos, tokios, kaip APA. Jau nekalbu apie tai, kad kliedesiai apie homoseksualizmo priežastis tiesiog juokingi. Siūlau tas dalis pašalinti arba, turėdamas laiko, pabandysiu jas sutvarkyti, nes NARTH kliedesius galima pateikti nebent kaip labai kontraversišką ir daugelio atmetamą hipotezę, nepagrįsta rimtesniais tyrimais, bet ne kaip faktą.--ghoul 17:33, 6 Sausio 2006 (EET)

Apie NARTH ir homoseksualų „gydymą“ - psichiatrijos specialistų nuomonės:
http://www.religioustolerance.org/hom_expr.htm
„The most important fact about 'reparative therapy,' also sometimes known as 'conversion' therapy, is that it is based on an understanding of homosexuality that has been rejected by all the major health and mental health professions. The American Academy of Pediatrics, the American Counseling Association, the American Psychiatric Association, the American Psychological Association, the National Association of School Psychologists, and the National Association of Social Workers, together representing more than 477,000 health and mental health professionals, have all taken the position that homosexuality is not a mental disorder and thus there is no need for a 'cure.“
„Therapy directed specifically at changing sexual orientation is contraindicated, since it can provoke guilt and anxiety while having little or no potential for achieving changes in orientation.“
„There is no published scientific evidence supporting the efficacy of 'reparative therapy' as a treatment to change ones sexual orientation.“
„On 1998-DEC-14, the American Psychiatric Association rejected reparative therapy as ineffective and potentially destructive.“
„The National Association for Research and Therapy of Homosexuality (NARTH) is the only professional group in the West that considers homosexuality to be a "sexual disorder."“
Toliau:
http://www.thebody.com/apa/apafacts.html
„There is no published scientific evidence supporting the efficacy of "reparative therapy" as a treatment to change one's sexual orientation, nor is it included in the APA's Task Force Report, Treatments of Psychiatric Disorders. “
http://www.apa.org/pi/lgbc/publications/justthefacts.html
„As these statements make clear, health and mental health professional organizations do not support efforts to change young people's sexual orientation through "reparative therapy" and have raised serious concerns about its potential to do harm. “
Taip pat pateikiamos oficialios svarbiausių JAV psichologų organizacijų pozicijos šiuo klausimu, jos visos labai vienareikšmiškai pasisako šituo klausimu.--ghoul 16:33, 8 Sausio 2006

Norėčiau kiek paaiškinti situaciją su Spicerio tyrimu pasinaudodamas analogija. Tarkime, kad mūsų tikslas yra ištirti, ar cukraus tabletės gydo kairiarankiškumą. Apklausę 1000 kairiarankių, gydytų cukraus tabletėmis, mes nustatome, kad 100 žmonių (10%) tapo dešiniarankiais, 50-čiai (5%) kairiarankiškumas dar labiau sustiprėjo, likusieji nepajuto poveikio.

Ar mes jau galime teigti, kad cukraus tabletės gydo kairiarankiškumą? Ne. Mes privalome ištirti lyginamąją kairiarankių grupę, nevartojusią tablečių, ir patikrinti, ar savaime "pasveikusių" per tokį pat laikotarpį dalis yra mažesnė už pirmosios grupės. Jei paaiškėtų, kad lyginamojoje grupėje "pasveiko" 11%, būtų akivaizdu, kad cukraus tabletės, nežiūrint didelio "pagijusiųjų" procento, tik blogina padėtį. Reiktų atsižvelgti ir į galimus skirtumus tarp "pablogėjimų" dažnio pirmojoje ir antrojoje imtyje.
Tuo tarpu iš Spicerio tyrimo mes tesužinome, kad valingai savo orientaciją pakeitė 200 žmonių, nenurodant nei imties dydžio, nei lyginamosios imties duomenų, todėl visiškai nėra aišku, ar tasai valingas orientacijos keitimas yra bent kiek reikšmingesnis už nevalingus jos pokyčius.
Susumuodamas tai, ką pasakiau, nemanau, kad šis tyrimas, kuriame padarytos mažiausiai dvi klaidos, vertas dėmesio ir juo labiau klaidinančios antraštės "Šiuolaikinis mokslas jau homoseksualumą pradeda laikyti liga" (iš tikrųjų apie homoseksualumo patologiškumą Spicerio straipsnyje nekalbama).

Ne mažiau kvailysčių ir kitame skyriuje - "Homoseksualumas yra neįgimtas". Figūruoja anoniminiai "Šiuolaikiniai mokslininkai", teigiama, kad "Šių stipriųjų emocinės meilės poreikių niekada nepatenkina seksualiniai santykiai", tarsi gėjai nepatirtų meilės ir kitų emocinio ryšio formų.

Teigiama, kad "Homoseksualus vyras (...) neturi galimybės susiformuoti lyties tapatybės, kuri pasireiškia jautimusi vyru arba moterimi", kas yra totali nesąmonė, nes dauguma homoseksualių žmonių puikiai suvokia savo lytį ir nejaučia jokio diskomforto dėl lyties.

Tokios akivaizdžiai klaidinančios propagandinės medžiagos talpinimas enciklopedijoje nėra suderinamas su solidumu, kurio iš jos tikimasi. --Vajezus 15:18, 11 Sausio 2006 (EET)

Man atrodo, tai dėl tapatybės, tai ten teisingai parašyta, išesmės taip ir yra. Kadangi kaip čia tiksliau išsireiškus pas gėjus nesusiformuoja normalus vyriškas protas, o tampa kažkokiu tarpiniu variantu tarp vyriško ir moteriško (lygiai tas pats su vyro). Tai tikrai įrodyta. Manau norėta pasakyti, kad nėra grynas tapatumas su vyru. Jei vyras tampa gėjumi, jis tikrai netapatina savęs su gėju, tai man atrodo pagrindinis dalykas, kuris sutriko ir yra smegenų tapatumo (pats žmogus netapatina save su normaliu vyru).

O dėl seksualinių santykių tai nežinau, negaliu atsakyti, čia galėtų atsakyti tik patyts homoseksualai :). Gal buvo daryti kažkokie tyrimai. Na bet tikrai aišku, kad jie nepatyria tokių pat kaip heteroseksualai. Tik gal patys žodžiai niekada nepatenkina pernelyg stiprus.

Dėl įgimtumo, tai yra daug teigiančių, kad įgimta, kiti teigia, kad tai susiformuoja. Geriausia gal būtų parašyti, kad tai yra diskutuotina.

Bendrai man tai neatrodo kvailystės tik klausimas ar tai tikrai įrodyta, jei tai buvo, tikrai nenustebčiau. Atlantas 18:29, 11 Sausio 2006 (EET)

Galima šaltinį, kur patvirtinama, kad tikrai nesusiformuoja „vyriškas protas“? Nes kol kas tai mačiau tik homofobų kliedesiuose. Taip pat norėčiau ir šaltinio apie seksualinių santykių ir jausmų kitoniškumą tarp homoseksualų. Nes mano skaityti šaltiniai teigia, kad homoseksualų santykiai ir emocijos niekuo nesiskiria nuo heteroseksualų.
Dėl įgimtumo/įgytumo - diskutuotina, panašu, kad įtakoja keli veiksniai, bet monozigotinių dvynių tyrimai rodo, kad genetinė įtaka greičiausiai egzistuoja, bet nėra vienareikšmiškai lemianti, reikės paieškoti informacijos prieš redaguojant.--ghoul 1:42, 12 Sausio 2006 (EET)

Hemoseksualizmo gydymas[redaguoti vikitekstą]

Ar pradėsime į Vikipediją kišti kiekvieną pareklamuotą, bet kol kas rezultatų nedavusį tyrimą? --Vajezus 14:54, 2007 Sausio 10 (EET)

Ir dar su nuorodom į rimtą mokslinį šaltinį delfi.lt :D Baikit juokauti, delfi ir apie astrologiją prie mokslo rašo. --Nomad 15:01, 2007 Sausio 10 (EET)
Galbūt tas tyrimas yra pakankamai solidus ir visa kita. Tačiau delfiškas jo pristatymas (nepaminėta nei pavardė, nei tyrimo institucija) pranešimą daro bevertį. O ir kokia prasmė rašyti apie nebaigtus tyrimus? Atlantidos paieškos irgi nuolat vyksta :) --Vajezus 15:10, 2007 Sausio 10 (EET)

Kai kurie straipsnio teiginiai (pvz., „parodo homoseksualus kaip kažkokius kvailius, kurių gyvenimas sukasi tik apie aną galą“) skamba absurdiškai. Pamėginsiu pravalyti. Be to, tam kliedesiui apie „hEmoseksualius avinus“ nevieta straipsnyje apie žmonių homoseksualumą. Ąžuolas

Galima paieškoti angliškos versijos, kadangi vis tiek daug kas verčiama iš anglų delfyje, o šiaip homoseksualizmas yra ir tarp kitų gyvūnų ne tik tarp žmonių. Straipsnis turi aprašyti šį fenomeną gyvūnų tarpę visapusiškai. Todėl verta paminėti tokius svarbius tyrimus. Plius Atlantidos egzistavimu dažnai abejojima, o homoseksualizmo ne, todėl nelabai suprantu teiginio prasmę. Be to homoseksualai ir heteroseksualai tuo ir skiriasi (čia dėl galvojimo apie galą), kad galvoja skirtingai apie seksą, todėl to ir gi nereik vengti.--Atlantas 10:50, 2007 Sausio 26 (EET)

Išmečiau šį skyrelį, nes:
The news media storm reached its zenith last month, when The Sunday Times in London published an article under the headline “Science Told: Hands Off Gay Sheep.” It asserted, incorrectly, that Dr. Roselli had worked successfully to “cure” homosexual rams with hormone treatments, and added that “critics fear” that the research “could pave the way for breeding out homosexuality in humans.”
(http://www.nytimes.com/2007/01/25/science/25sheep.html?_r=1&hp&ex=1169787600&en=9768bd40a991ddee&ei=5094&partner=homepage&oref=slogin)
http://www.inopressa.ru/nytimes/2007/01/25/15:46:21/sheep --Vajezus 10:38, 2007 Sausio 26 (EET)

Dėl šio teiginio, kiek pamenu skyrelyje, kuriuo ir rėmėsi greičiausiai delfis, nebuvo kalbama apie visišką pagydymą. Ir akyvaizdu, kad dėl šių tyrymų buvo kilęs skandalas, ypač tose šalyse, kur stiprios homoseksualų bendruomenės. Todėl, nesuprantu, kodėl tai neturėtų būti paminėta. --Atlantas 10:57, 2007 Sausio 26 (EET)

JAV mokslininkai atlieka eksperimentus, kuriais siekiama išgydyti gyvūnų, avinų, homoseksualizmą. Mokslininkų teigimų jie siekia pagerinti raguočių veisimą. JAV mokslininkų kuriamo metodo tikslas reguliuoti hormonų pusiausvyrą homoseksualių avinų smegenyse tam, kad jie pradetų poruotis su patelėmis[1].“

Čia nepaminėta, kad homoseksualizmas yra išgydytas, tik kad atliekami tyrymai su gyvūnais, ir kokiu būdu. --Atlantas 10:57, 2007 Sausio 26 (EET)

Einam ir skaitom apie tyrimo tikslus:
The goal, he says, is to understand the fundamental mechanisms of sexual orientation in sheep. Other researchers might some day build on his findings to seek ways to determine which rams are likeliest to breed, he said.
http://www.nytimes.com/2007/01/25/science/25sheep.html?_r=1&hp&ex=1169787600&en=9768bd40a991ddee&ei=5094&partner=homepage&oref=slogin
Man rodos, apie gydymą nė žodžio --Vajezus 11:09, 2007 Sausio 26 (EET)

Jei tai pagrindinė publikacija, atrodo Delfio autoriai suklydo versdami. --Atlantas 11:40, 2007 Sausio 26 (EET)

Homoseksualumas ≠ Homoseksualizmas?[redaguoti vikitekstą]

Kuo grindžiamas toks teiginys? Nes mano supratimu homoseksualizmas yra kova už homoseksualų teises. Beje, sakinys žmogaus savybė, kurią žmogus gali turėti ar neturėti, jausti lytinį potraukį savo lyties asmenims apskritai neturi prasmės – kiekvieną savybę žmogus gali turėti arba neturėti. Ąžuolas

„Homoseksualizmas - lytinis potraukis prie savo lyties žmogaus“ Dabartinės lietuvių kalbos žodynas. Nors šiaip lietuvių kalboje čia, ko gero, trūksta terminų. Angliškai kartais skiria homosexuality (psichologinis, seksologinis reiškinys) ir homosexualism (socialinis judėjimas, ideologija ir pan.), o kartais tai laiko sinonimais. Tuo tarpu „homosexuality“ lietuviškai žodynuose paprastai verčia „homoseksualumas“, kas reiškia savybę (kaip ir „sunkumas, raudonumas, skystumas“...)
Ne kiekvieną savybę žmogus gali turėti (pvz., savybės keisti odos spalvą, kad užsimaskuoti aplinkoje, žmonės neturi, nors turi kai kurie gyvūnai). Tuo tarpu kitas savybes turi visi žmonės (pvz., savybę jaudintis, kai nesiseka), nors pasireiškimas gali būti įvairiai išreikštas. --rencas 21:36, 2008 sausio 10 (EET)
Aš dar labiau susipainiojau. „Homoseksualumas“ yra ta savybė, kurią turi kiekvienas homoseksualas ir kurios neturi joks heteroseksualas. O žmogus, kuris tą savybę turi, gali praktikuoti arba nepraktikuoti lytinius santykius su tos pačios lyties žmonėmis. Todėl man visiškai neaišku, kodėl čia reikėjo atskirti tas dvi sąvokas, jei jos reiškia visiškai tą patį. Ąžuolas
Dar yra „biseksualai“, kuriuose homoseksualumo „dozė“ gali varijuoti... :-). Ir homoseksualiuose lyt. santykiuose gali dalyvauti žmogus, kuris nėra homoseksualus (pvz., išprievartavimo atveju). Taigi tai nėra sinonimai, nors ir artimai susiję. Kaip kad nėra sinonimai „ekspresyvumas“ ir „ekspresionizmas“, „kooperacija“ ir „kooperatyvas“... --rencas 22:58, 2008 sausio 10 (EET)

Pirma. Straipsnis vadinasi „Homoseksualumas“ (ne „Homoseksualizmas“) - taigi nežinau, kodėl jis prasideda homoseksualizmo apibrėžimu.
Antra. Įdomus pastebėjimas - angliškoje VP apskritai nėra vartojamas Renco minėtas žodis „Homosexualism“. --Vajezus 22:26, 2008 sausio 10 (EET)

Homoseksualumo ir homoseksualizmo apibrėžimus sukeisti nesunku (jei tik jie teisingi...) --rencas 22:58, 2008 sausio 10 (EET)
Angliškoje VP žodis „Homosexualism“ vartojamas, ten tiesiog viskas peradresuojama į Homosexuality: http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexualism Pats žodis vartojamas ir kitose straipsniuose, bet nepastebėjau, kad būtų apibrėžiamas kitaip nei „homosexuality“. Tačiau (!) rusų VP skiria šias sąvokas: Гомосексуальность bei Гомосексуализм --Sigurdas 22:46, 2008 sausio 10 (EET)
Abu naudojami ir anglų kalboje. Pvz., homosexualism ir homosexuality. Tik ir patys puikiai žinote, kad internete gali aptikti vos ne ką nori. Svarbiau būtų sužinoti šios srities specialistų nuomonę... Nes aš čia neesu žinovas nei iš psichologijos, nei iš seksologijos, nei iš sociologijos, nei iš teisės, nei iš kitokios pusės. --rencas 22:58, 2008 sausio 10 (EET)

1. Tai grynai lietuvių filologijos, o ne psichiatrijos klausimas, o sprendžiant šios srities problemas užsienio kalbos nėra lemiantis autoritetas. Bet jei jau šį klausimą palietėme, būtinai turiu paminėti, kad autoritetingame prancūzų kalbos žodyne „Le Petit Robert“ termino „homosexualisme“ man rasti nepavyko (kaip ir FR Vikipedijoje, beje, nors internete šis žodis pasitaiko). Be to, jau minėta, kad angliškoje Vikipedijoje „homosexuality“ yra nukreipiamasis, o ne pagrindinis straipsnis. Pačiame tekste niekas kažkodėl nesivargina šių sąvokų išskirti.

2. Tarkime, B. Piesarsko anglų-lietuvių kalbų žodynas pateikia „homoseksualumą“, o „homoseksualizmo“ ten nėra. Kitas pvz.: V. Vaitkevičiūtės tarptautinių žodžių žodynas, kuriame pateiktas „homoseksualizmas“ ir „heteroseksualumas“ – antoniminės sąvokos, tačiau daryba kažkodėl skiriasi parenkant neutralesnę priesagą „-umas“ pastarajam.

3. Dabartinės lietuvių kalbos gramatikoje paminima, kad priesaga -izmas paprastai reiškia tam tikrų politinių srovių ar judėjimų pavadinimus: asketizmas, feodalizmas, kalvinizmas ir t.t. Laikantis šio apibrėžimo, „homoseksualizmas“ turi prasmę – tai būtų kova už homoseksualų teises. Ten taip pat paminėta, kad su šia priesaga sudaromi žodžiai gali reikšti ypatybių pavadinimus, tačiau pateikiami 4 neigiamai konotuoti daiktavardžiai: banditizmas, idiotizmas, karjerizmas, snobizmas. Priesaga „-umas“ yra gerokai našesnė, jos darinys „homoseksualumas“ čia puikiai įsipaišo dėl savo pradinio būdvardinio kamieno „homoseksualus“ – būtent iš būdvardžių ar subūdvardėjusių žodžių kalamos leksemos su šia priesaga.

4. Tačiau svarbiausias dalykas šioje diskusijoje yra oponentų nesugebėjimas pagrįsti, kuo remiantis šios sąvokos skiriasi. Mes galime ginčytis dėl vieno ar kito žodžio vartojimo, bet nesu matęs, kad koks nors šaltinis skirtų homoseksualumą nuo homoseksualizmo. Jei tokių šaltinių visgi yra, prašome juos pateikti.

5. Dar yra „biseksualai“, kuriuose homoseksualumo „dozė“ gali varijuoti... – ir kaip tai paaiškina homoseksualizmo reikalingumą?

Ir homoseksualiuose lyt. santykiuose gali dalyvauti žmogus, kuris nėra homoseksualus (pvz., išprievartavimo atveju). – kitaip tariant, prievartaujamasis bus homoseksualistas? Ar kaip?

Kaip kad nėra sinonimai „ekspresyvumas“ ir „ekspresionizmas“, „kooperacija“ ir „kooperatyvas“... – šie žodžiai yra žodynuose. Kaip minėjau, „homoseksualizmo“ ir „homoseksualumo“ skirtumus teks pagrįsti šaltiniais. Ąžuolas

Terminai „homoseksualumas“, kaip ir „homoseksualizmas“, dėl implikacijos išskirtinai į „seksualinius“ santykius, vartojami vis rečiau. – tai netiesa. Jie vartojami tikrai ne rečiau.--Ąžuolas

Kaip aš suprantu, homoseksualumas - savybė (vieno ar daugiau žmonių), homoseksualizmas - su ta savybe susijusi praktika (vieno ar daugiau žmonių, laikina ar tęstinė), įskaitant ir judėjimus, ir sroves.. (pan. kaip durnumas ir durnizmas :)) na bet šaltinių neturiu, pagrįsti negaliu... --Mea 22:20, 2008 vasario 21 (EET)

Tiesiog klausimas: kuriuo taisyklių punktu numatyta reklama Vikipedijoje? Kodėl straipsnai susiję su LGBT „papuošti“ „LGBT šablonu“, kurio pavadinti kitaip kaip reklama nematau variantų. Tokiu atveju kiekviena socialinė grupė, organizacija, gali straipsnius apie save „apklijuoti“ savo „šablonais“. Toliau, „LGBT šablone“ skaitome: „LGBT straipsniai Vikipedijoje“!? Tai kyla dar vienas klausimas: kodėl Vikipedijoje kilo skandalas, kai apie save straipsnius ėmė redaguoti FTB ar ČŽV? Tai kodėl gi neleisti ČŽV, jei galima LGBT? Taip suprantu, kad Viki bendruomenė pasidavė vienos socialinės grupės spaudimui ir neišdrįsta pašalinti jos reklamos.-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.60.196.166 (aptarimasindėlis) 2008 gegužės 9, 22:30 (EEST)

Jei atkreipsite dėmesį visų organizacijų, judėjimų ar kitokių socialinių grupių straipsniai iliustruoti ("papuošti") paveikslėliais, jei tai yra įmanoma, susijusiais su straipsniu, taip kad čia nieko ypatinga ir nėra, ir nebus jokios reklamos.--Atlantas 22:50, 2008 gegužės 9 (EEST)
Straipsnyje krikščionybė puikuojasi didžiulis kryžius. Ar tai taip pat reklama? Ąžuolas 23:15, 2008 gegužės 9 (EEST)
Kryžius ir yra krikščionybės simbolis, o ne tik vienos kažkurios konkrečios krikščionių organizacijos simbolis. Vaivorykštės vėliava taip pat yra plačiai paplitęs gėjų simbolis, o ne kažkokios konkrečios organizacijos, kaip rodosi mažiau apsišvietusiam mūsų kritikui. --Nomad 07:23, 2008 gegužės 10 (EEST)
Gerbiamas Nomad, aš nekometuoju tamstos apsišvietimo lygio ir būtų gerai čia nenusiristi iki tokio lygio. Dabar pagal temą: kur jūs vis trys matėte, kad būčiau parašęs apie vėliavą? Aš rašiau apie lentelę -„LGBT šabloną“, t.y. reklaminį skydą kuriame pateiktos nuorodos į įvairius straipsnius: „LGBT straipsniai Vikipedijoje Bendros sąvokos Lesbietės · Biseksualai · Transseksualai · Homoseksualai Kultūra Socialiniai LGBT judėjimai · LGBT simboliai · Gay Pride · Gėjų klubas“ Ar nuoroda į gėjų klubų adresus ne reklama? Beje dėl kryžiaus ženklo- tai tik ženklas ir jis nėra aplipdytas jokiomis nuorodomos ir ten nėra prierašo apie autorystę, tarkim tokio: „Romos katalikų straipsniai Vikipedijoje“:). Nei viename straipsnyje apie krikščionybę ir ne tik, aš nepastebėjau, kad pabrėžtinai būtų norodytas autorius ar organizacija inicijavusi konkrečius straipsnius. Gal jūs galite man nurodyti kitą socialinę grupę kur straipsniai apie ją būtų totaliai pažymėti jos reklaminiais skydais. Akvaizdu, kad Vikipedijos adminai (ir ne tik lietuviškosios) nenori matyti, kad šiai socialinei grupei Vikipedijoje suteiktos išimtinės teisės reklamuotis. Pagarbai, Ice.-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.60.196.166 (aptarimasindėlis) 2008 gegužės 10, 11:06 (EEST)
Gerbiamas anonime, jūs komentuojate ne apsišvietimo lygį, o žymiai blogiau: jūs kaltinate vikipedijos bendruomenę pasidavimu mistinei LGBT įtakai, tarsi tai būtų kokia vieninga organizacija, daranti visiems spaudimą. Tai yra ne šiaip nusikalbėjimas, o nusikalbėjimas ant šmeižto ribos. Kalbėdamas apie Jūsų neišprusimą, dar labai švelniai tepasakiau. Taip pat, tai, apie ką kalbate, nėra reklaminis skydelis (ir vien iš principo negali būti, nes LGBT nėra kažkokia prekė, paslauga ar organizacija), ko Jūs dėl neišprusimo nežinojote pats ir kas Jums buvo kelis kartus paaiškinta. Taigi, klausimas išsprestas. Ar turite kitų klausimų? --Nomad 18:54, 2008 gegužės 10 (EEST)
Kokia čia reklama?? Atsidarykit Apolonas - ten graikų mitologijos „reklama“, Lydija - M. Azijos istorijos reklama ir t.t. Vikipedijoj įprasta naudoti šablonus, kurie apibrėžia kokią tai susijusių straipsnių grupę ir tai nieko bendro neturi su reklama. Nieks nekliudo jum padaryti panašaus krikščionybės, islamo ar dar kažkokios temos šablono. * Hugo ¿díme? 12:01, 2008 gegužės 10 (EEST)
Skydelis - papildoma (šabloninė) informacija prie straipsnio, bet jo pavadinimą galima būtų apsvarstyti. Siggis 12:08, 2008 gegužės 10 (EEST)
Kad nematau labai čia ką svarstyti. Kaip LGBT tėra koncepcija, ne tik kad ne kažkokia įmonė/brandas/produktas/paslauga/etc., ką būtų galima reklamuoti, bet net ir ne jokia vieninga socialinė grupė. Tai yra keturios kažkuo panašių žmonių grupės, ir jos pačios vėlgi nėra kažkokios vieningos organizacijos, žodžiu, apie reklamą čia net kalbėti negalima. Kita vertus, šis apsišvietusiu apsimetantis kritikas ne tik bando pripaišyti reklamą, bet ir įkyriai kartoja „išskirtinis“. Jei būtų nors truputį pasidomėjęs, pamatytų, kad tokie skydeliai yra norma net ir ten, kur aprašomas objektas gali būti reklamuojamas. Pavyzdžiui, Virgin Group skydelis, kad ir straipsnyje Virgin Records. Tai pilnai atitinka Vikipedijos taisykles ir politiką, ir joks mastantis žmogus šablono pavadinimo nelaiko reklama. Deja, kai yra noras bet kokia kaina prisikabinti prie LGBT, tai ir prasideda visokių „išskirtinių“ teisių išsiieškojimai... --Nomad 19:02, 2008 gegužės 10 (EEST)

O gal ta anonimo pastaba nėra tokia nepagrįsta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio? Esminė dalis turbūt bus „Ar nuoroda į gėjų klubų adresus ne reklama?“. Pasižvalgiau - iš tikro, straipsnyje „Gėjų klubas“ pateikti adresai. Ir, sakyčiau, jie tikrai visai nereikalingi enciklopedijoje. Tai gal ištrinam? --Martynas Patasius 19:40, 2008 gegužės 10 (EEST)

Jei jie pateikti visi, kaip ir nėra reklama, t.y. neišskiriama nė vienas. Tačiau pilnai sutinku, kad galima išmesti.--Atlantas 22:49, 2008 gegužės 10 (EEST)
Nemanau, kad iš principo įmanoma pateikti „visus“. Juos tikrai reikia trinti, analogiškai, kaip straipsnyje „įmonė“ negali būti nuorodų į konkrečias įmones :) --Nomad 13:20, 2008 gegužės 11 (EEST)
Aš siūlau keisti šablono pavadinimą, nes dabar jis visai neatspindi visos situacijos, t.y., šablonas neduoda nuorodų į visus straipsnius šia tema Vikipedijoje, o nurodomi tik keli. O dėl adresų - siūlau aptarti tai susijusiame straipsnyje. Siggis 19:57, 2008 gegužės 10 (EEST)
Na, ir koks gi pavadinimas atspindėtų geriau to šablono esmę? O ar nebūtų paprasčiau tiesiog papildyti jį visomis nuorodomis į straipsnius LGBT tema?
O tie klubų adresai tikrai ne į temą.Ąžuolas
Gal trumpai ir aiškiai: LGBT tema(tika). Siggis 08:38, 2008 gegužės 11 (EEST)
Nematau absoliučiai jokio skirtumo, bet pakeitimui visiškai neprieštarauju.
Beje, išmečiau tuos adresus, kurie sukėlė pasipiktinimą. --Ąžuolas 17:54, 2008 gegužės 11 (EEST)
Ak, sorry, šabloną sukūriau aš, pagal http://en.wikipedia.org/wiki/Template:LGBT pavyzdį, tik pas mus dar mažai tų straipsnių LGBT tema, todėl buvau į šabloną t.p. įdėjęs susijusią nuorodą Gėjų klubas - tačiau jei šablone tai gali būti trauktuojama kaip „reklama“, balsuočiau už šios nuorodos pašalinimą iš šablono. Jei dar yra nepaminėtų LGBT straipsnių, tai gal įmeskit į Šablonas:LGBT. Tik tokių straipsnių kaip tarkim Homofobija čia nereikėtų gal (jį jungia Šablonas:Diskriminacija). --Sigurdas 18:49, 2008 gegužės 11 (EEST)
Nėra čia daugiau jokios „reklamos“, todėl nieko išmest nereikia. O homofobija yra tiesiogiai susijusi su abiem temom, nieks per galvą neduos, jei ji bus palikta abiejuose šablonuose. --Ąžuolas

Homoseksualumo paplitimas[redaguoti vikitekstą]

Prie šio skyrelio reikės prisėsti ir perrašyti pagal http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_sexual_orientation , nes dauguma skaičių/faktų „kiek“ perdėti. --Sigurdas 17:26, 2008 liepos 13 (EEST)

Tačiau iš tikrųjų homoseksualus žmogus gali būti užsidaręs ir suvaržęs išorines savo homoseksualumo apraiškas, t.y. nei iš jo išvaizdos, nei iš elgsenos gali būti neįmanoma nustatyti jo orientacijos – ir kas tai būtų konkrečiai? Kokios konkrečiai yra tos „išorinės homoseksualumo apraiškos“?--Ąžuolas 21:44, 2009 sausio 2 (EET)

Ąžuole, kas čia neaišku? Išorinė heteroseksualo apraiška: eian susikabinęs su mergina, bučiuojasi su mergina, žiūri laidas su gražiomis merginomis ir skelbia, kaip jos jam patinka. Homoseksualo apraiška: eina susikabinęs su vaikinu, bučiuojasi su vaikinu ir t.t. Homoseksualai dažnai nedrįsta demosntruoti savo jausmų atvirai. Peršasi dvi išvados: 1) kai kuriose neigiamai nusiteikusiose visuomenėse homoseksualai priversti slėptis, 2) normaliomis sąlygomis nėra įmanoma atpažinti homoseksualo, vadinasi, jie visiškai nesiskiria nuo kitų žmonių. Man rodos, viskas čia normaliai parašyta. Aivaras Zilvinskas 22:14, 2009 sausio 2 (EET)

Tu čia kalbi apie elgseną, o ne apie išvaizdą.--Ąžuolas 22:38, 2009 sausio 2 (EET)
Na galima ir su išvaizda ką nors nesunkiai sugalvot: nešiojasi vaivorykštės vėliavėlę kur nors prisikabinęs, arba dėvi marškinėlius su kokiais nors gay užrašais, arba įsisega auskarą į dešinę ausį, arba nešioja dar kokį nors sutartinį skiriamąjį ženklą; esu matęs vieną merginą, kuri į nosį buvo įsivėrusi auskariuką, sudarytą iš dviejų sidabrinių rutuliukų su kryžiukais apačioje, t.y. iš dviejų mot. lyties simbolių. Iš tikrųjų kai kurie žmonės sugeba atrodyti kur kas išradingiau negu mano fanatzija šiuo metu gali apsiūlyti, bet manau paminėjau pakankamai pavyzdžių, kurie rodo, kad ir išvaizda gali atskleisti homoseksualumą. Aivaras Zilvinskas 23:48, 2009 sausio 2 (EET)
Būtų gražu, jei visa tai atsispindėtų straipsnyje.--Ąžuolas 20:07, 2009 sausio 3 (EET)
O man visa tai panašu į original research. Galbūt kai kurie tų išvaizdos bruožų ir pasitaiko homoseksualų tarpe, galbūt net jų priežastis yra homoseksualumas. Tačiau dar reikėtų pažiūrėti, ar heteroseksualų tarpe jie nepasitaiko lygiai taip pat dažnai. Šiaip ar taip tai ne vikipedijos reikalas, jei yra koks rimtas tyrimas atliktas, galima naudotis jo išvadomis. Su nuoroda be abejo. Dėl elgesio tai taip, viskas aišku, homoseksualai Lietuvoje (kaip ir dar nemažai šalių) retai drįsta atskleisti savo orientaciją net ir pažįstamų tarpe ir už rankų susiėmę viešumoje nedažnai vaikšto. --Nomad 00:38, 2009 sausio 6 (EET)

Aptarimuose naudotos išnašos[redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2524408,00.html

Homoseksualumas šiaip jau yra lytinė orientacija, tai turėtų būti kategorijoje lytinės orientacijos, ar seksualumas, ar panašiose. LGBT yra palyginti naujas ideologinis judėjimas, suplakantis į vieną krūvą menkai susijusius dalykus (lytinę orientaciją, ir lytinę identifikaciją), todėl nematau priežasčių šį straipsnį dėti į kategoriją LGBT. Čia tarsi straipsnį Europidai dėtį į kokią nors White Power kategoriją, ar straipsnį moteris dėti į feminizmo kategoriją. --Nomad (aptarimas) 20:20, 29 birželio 2019 (EEST)[atsakyti]