Aptarimas:Hinduizmas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sveiki, perkeliu visą diskusiją iš buvusio straipsnio „induizmas“, kurį pervadinau ir perkėliau čia. Motyvacija - žemiau. Jei dar yra abejojančių dėl sąvokos - pasižiūrėkite kaip šis terminas atrodo kitose Europos kalbose arba skambinkite į Valstybinę Lietuvių Kalbos Komisją. Pagarbiai - --Eirimas 02:52, 2009 sausio 2 (EET)


Derėtų rašyti HINDUIZMAS, o ne INDUIZMAS. Nors pastarasis žodis ir teikiamas TŽŽ. Taip pat ir HINDAS, arba HINDUISTAS - šios relgijos išpažinėjas (kad skirtųsi nuo INDO - Indijos gyventojo).

Ne manau, kad reikėtų kurti naujus terminus. Ta-Ntalas 07:39, 2008 lapkričio 7 (EET)

Terminus reikia ne naujus kurti, bet jau esamus sutvarkyti, juoba enciklopedijoje, kuria remsis gausybė žmonių. Dėl sąvokos HINDUIZMAS ir HINDUISTAS (arba HINDAS) jau yra susitarę indologai ir valst. lietuvių kalbos komisija (dėl visa ko galima jiems paskambinti oficialiu telefonu ir dar kartą pasitikslinti). Skirtumas tarp INDO ir HINDO (HINDUISTO) ir atitinkamai HINDUIZMO yra būtinas tam, galėtume skirti TAUTYBĘ (tikriau - pilietybę)nuo TIKYBOS, nes tai nėra tapatu. O nevykęs terminas INDUIZMAS yra pasiskolintas iš rusų k., kurioje garso „Ha“ apskritai nėra. --Eirimas 02:19, 2009 sausio 2 (EET)

Beje, nereikia nė lietuvių kalbos komisijos - pakanka pasižiūrėti, kaip šią religiją įvardyja visos kitos Vakarų Europos tautos. INDUIZMAS - mano nuomone yra nesusipratimas. Jis, be to, kelia painavą tarp indo (tautybės) ir hindo / hinduisto (religijos). --Eirimas 02:46, 2009 sausio 2 (EET)

Prašome nedaryti savo tvarkos, beveik visose šaltiniuose nurodoma induizmas. --Atlantas 14:30, 2009 sausio 2 (EET)

Prie to paties, VLKK gali tik rekomenduoti terminus. Tuo labiau, kad oficialiai VLKK statusas Vikipedijoje neapibrėžtas, todėl neturi jokios galios. O kadangi visur rašoma induizmas neklaidinkime skaitytojų, naujais terminais.--Atlantas 14:35, 2009 sausio 2 (EET)

Jei VLKK nutarmu pavadinimas yra Hinduizmas, tai toks ir turi būti. Tik reiktų kokios oficialios nuorodos. * Hugo ¿díme? 15:00, 2009 sausio 2 (EET)

Blogai, kad terpusavyje nesusišnekame. Wikipedijos, kaip ir bet kokios enciklopedijos tikslas yra šviesti, o ne klaidinti. Wikipedija yra kolektyvinio proto kūrinys, o ne asmeninė Atlanto ar Eirimo nuosavybė. Todėl turi būti diskutuojama civilizuotai ir pateikiami protingi argumentai. Atlantas, deja, tokių argumentų nepateikė. O aš galiu savus pakartoti. Tokio termino kaip „induizmas“ nėra niekur, išskyrus rusų kalbą (dėl fonemos „h“ nebuvimo rusų kalboje). Norintieji pasitikslinti, galite pasižiūrėti, kaip ši sąvoka užrašoma wiki kitomis Eurpos kalbomis). Sąvoka „Induizmas“ atsirado kaip klaida (taip, yra daug šaltinių), ir ją derėtų ištaisyti. Lietuvių kalbos komisja Be to, sąvokų „indas“ ir „hinduistas (=hindas)“ atskyrimas aiškiai nurodytų skirtumą tarp tikybos ir tautybės. Nes ne kiekvienas indas yra hindas ir atvirkščiai. Šis terminas (Hinduiztas) ne tik patvirtintas VLKK, bet ir naudojamas naujausiuose TŽŽ ir Visuotinėje lietuvių enciklopedojoje (VII tome).--Eirimas 20:11, 2009 sausio 3 (EET) Apgailestauju, kad gerb. Atlantas nėra linkęs laikytis svarbiausių vikipediškumo principų.

Nuoroda - čia: http://www.vlkk.lt/konsultacijos/konsultacija.7778_1.html

„Hinduistas“, „induistas“ ar „hinduitas“?

Svarstant Sanskrito vardų ir terminų rašymo taisykles (patvirtinta Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 2000 m. kovo 2 d. nutarimu Nr. 1 (75); Žin., 2000, Nr. 23-610) buvo nutarta pirmenybę teikti terminui hinduistas.

Minėtina, kad naujoje „Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje“ (t. 7, Vilnius, 2005) teikiamas hinduizmas (p. 566–567). Taigi sistemiškai turėtų būti ir hinduistas. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Eirimas (aptarimasindėlis)

Šiek tiek neskubėkime pulti keisti, o jei keičiate, tai padarykite išnašą su paaiškinimu, antraip tikrai gali kilti daug nesusipratimų. Siūlau tuo pačiu išspręsti ir šią problemą: Balsavimas dėl VLKK statuso Vikipedijoje. – Andrius // 20:24, 2009 sausio 3 (EET)
Taip, keisti nereikia skubėti kol pasitarimas dar tik vyksta. Man asmeniškai išvardinti argumentai atrodo pakankami kad naudoti terminą hinduizmas, nurodant kad anksčiau būdavo sakoma induizmas (t.y. dabartinė straipsnio versija) --Nomad 23:11, 2009 sausio 6 (EET)
Tai argi ne taip yra padaryta? ;) Kažkas laike pasiklydo. -Atlantas 00:17, 2009 sausio 7 (EET)
Nelabai supratau pastabos. --Nomad 07:45, 2009 sausio 7 (EET)

Dirgela prašom nurodyti šaltinius, jei įmanoma. --CEO 11:05, 12 kovo 2011 (EET)[atsakyti]