Aptarimas:Galisų kalba

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ar ši kalbai tikrai lietuviškai vadinasi galų kalba? Ar ne kokia galisų (Galisijos gyventojų)? Juk galais vadina keltus, gyvenusius Galijoje. Čia aprašyta kalba juk ne keltų kalba. --rencas 09:44, 2006 Lapkričio 23 (EET)

Žr http://www.vlkk.lt/konsultacijos/ar-zinote-kad/konsultacija.82.html - ten yra būtent galų kalba. knutux 10:25, 2006 Lapkričio 23 (EET)
Aišku. Užprogramuota painiava ateičiai. --rencas 10:41, 2006 Lapkričio 23 (EET)
O ten ir tikrų įdomybių yra, atleiskit už oftopiką - pvz., očitarų kalba (occitan) - čia tai fantazijos reikia - kas tokį pavadinimą sugalvojo??? Kažkaip man atrodo, kad ten truputį mažaraščiai tas rekomendacijas rašo ir siūlyčiau pagarbiai kai kuriuos atvejus ignoruoti (palikti redirect ar disambig). Tai liečia ir galų kalbą - akivaizdu, kad tauta gyvenanti Galisijoje yra galisai, kurie kalba galisų kalba - kam čia šovė į galvą pavadinti jų kalbą galų kalba??? Istoriškai tai taip, galisai yra keltų palikuonys, tačiau tokią košę įvesti lygioj vietoj tai tikras absurdas. Oj ajajaj - perskaičiau visą sąrašą - ten dar ir afrikanų kalba yra :( Nu tragiškiau tikrai nesugalvosi ir specialiai atsisėdęs ir nusprendęs nesąmonę sugalvoti. Nu gali būti būrų kalba jeigu reikia arba afrikansas, kas čia per išradimas afrikanų kalba - kas tie mistiniai afrikanai??? Miela VLKK savo norminimo darbais, bet su tom rekomendacijom tai kažkokia katastrofa... Dirgela 22:40, 2006 Lapkričio 28 (EET)
Visiškai pritariu :) -..- Hugo.arg aptarimas 22:58, 2006 Lapkričio 28 (EET)
Na šiaip jei jau VLKK rašo "apsvarstė pavadinimų variantus ir parinko svariausiai argumentuotus", tai gal tikrai daugumą variantų apsvarstė, o kitur gal ir klaidų padarė. Siūlyčiau neskubėti daryti savaip, o kiekvienu abejotinu atveju parašyti jiems užklausimą ar ten ne klaida ir ar ne geriau būtų variantas X. Čia kad nesigautų, kad Vikipedija turi atskirą terminologiją nuo kitų leidinių (kurie remiasi VLKK). Šiaip jei nepamiršiu, namie pažiūrėsiu VLE kaip rašo afrikan(s)ų ir gal(is)ų kalbas, vis tik VLE skelbiasi, kad glaudžiai bendradarbiauja su VLKK. knutux 07:44, 2006 Lapkričio 29 (EET)
Žvilgtelėjau į VLE ir ten dėl galų/galisų yra štai kaip - galų kalba aprašyta atskiru straipsniu, bet tai yra kalba, kuria kalbėjo keltų gentis galai, tuo tarpų galisų kalba nėra aprašyta, bet straipsnyje galisai parašyta, kad jie kalba galisų kalba. Taigi tereikia apsispręsti kuris šaltinis patikimesnis VLKK svetainėje esantis muitinės raštas ar VLE. Dėl afrikan(s)ų VLE - straipsnio pavadinimas yra afrikanų kalba, pateiktas alternatyvus pavadinimas būrų kalba, o pirmas sakinys maždaug toks - "kartais vadinama afrikansu". knutux 07:23, 2006 Lapkričio 30 (EET)

Manau, su galisų kalba darosi aišku. Dėl afrikanų kalbos, žinoma, ji sintetiškai skamba - tokios tautos nėra, todėl daugiskaita labai kvailai atrodo. Afrikansas, manyčiau, būtų netgi labiau pagrįstas nei būrų kalba, nes kaip žinia, būrais buvo vadinami ir Rytprūsių valstiečiai. Kai dėl occitan, tai ten ryškiai kažkoks studentiškas vertimas:), nes prancūzai taria oksitan, taigi, oksitanų kalba? CD 08:56, 2006 Lapkričio 30 (EET)

Oksitanų kalbos pavadinimas įtariu verstas iš italų kalbos, nes itališkai greičiausiai tariamas kaip "oči...", tačiau toks pasirinkimas daugiau negu keistas.Dirgela 11:44, 2006 Gruodžio 3 (EET)
Galai - keltų tauta, kažkada gyvenusi Prancūzijos teritorijoje (Galijoje). Dėl to nėra jokios abejonės. O nuoroda į tą šedevrą su "očitanų kalba" nebeatsidaro. Nevidonas 17:04, 2007 Balandžio 26 (EEST)