Aptarimas:GIF

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Labai abejotino tikslumo informacija apie patentus dab.versijoj (panašiau į asmeninę nuomonę) - patentuotas ne GIF, bet LZW algoritmas (kuriuo remiasi GIF); patento galiojimas Amerikos, Europoj, Japonijoj baigėsi; neaišku kokiu pagrindu negalima būtų naudoti paveikslėlių tinklalapyje (apmokestinamos gali būti tik programos, manipuliuojančios gif failais - naršyklės, redagavimo programos, etc; tačiau sukurto paveikslėlio naudojimui tas negali būti taikoma); "daugelis projektų GIF formatą naudoti kol kas vengia" - labai nekonkretu (rimtos redagavimo ar rodymo programos gif tikrai palaiko, o tai irgi projektai), "daugelis" (neturint šaltinių) skamba labai jau nesolidžiai. knutux 13:34, 12 Sausio 2006 (EET)

Tai nėra mano asmeninė nuomonė, aš išverčiau man prieinamus informacijos šaltinius, kurių nuorodos, beja, straipsnyje yra. Jei patentas buvo naudotas kurioje nors iš technologinių grandžių (šiuo atveju - paveikslėlio išsaugojimo metu buvo naudotas LZW algoritmas), tam paveiklėliui naudoti reikalingas patento savininko sutikimas, išskyrus atvejį, jei programos autoriai patys su patentuotoju susitarė, jog taip išsaugotus paveiksliukus jų programos vartotojui bus leidžiama naudoti be apribojimų. Nėra nė vieno bent kiek su patentais reikalų turėjusio žmogaus, kuris šito nepatvirtinų. Ką apie šiuo atveju apie tą sutikimą pasakė patento sąvininkai, straipsnyje parašyta juodu ant balto. Jei netiki, sek nuoroda ir persiskaityk anglišką informacijos šaltinį. Naudoti žinant kad draudžiama, nors šiandien ir negaudo (gal ir negaudo todėl, kad atėjus laikui būtų daugiau naudojančių) - labai netikusi strategija. Audriusa 14:06, 12 Sausio 2006 (EET)
Rodymo programos čia nesiskaito, rodyti paveikslėlius patento savininkai leidžia, tik išsaugoti ne. Audriusa 14:11, 12 Sausio 2006 (EET)
Kažkaip iš angliško straipsnio skaitymo man nesusidarė tokia nuomonė (kad negalima naudoti kūrinio, ne algoritmo), bet dar pasigilinsiu rytoj ir bus matyt. knutux 16:04, 12 Sausio 2006 (EET)
Galima tada pataisyti pagal tą įspūdį, kuris susidarė, daugiausia remiantis įvykiais, tiesioginėmis UniSys citatomis ir kitais panašiais dalykais. Būtų gerai rasti daugiau informacijos šaltinių. Aš dar pridėjau nuorodą į Microsoft pasisakymą šia tema. Audriusa 08:00, 13 Sausio 2006 (EET)